Dünya İnsani Zirvesi

Dünya İnsani Zirvesi

AFAD ev sahipliğinde "Doğal Afetler Bütünleşik Tehlike Haritalarının Hazırlanması ve Risk Modelleme Çalışmaları" oturumu yapıldı

İSTANBUL (AA) - Dünya İnsani Zirvesi kapsamınında Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ev sahipliğinde "Doğal Afetler Bütünleşik Tehlike Haritalarının Hazırlanması ve Risk Modelleme Çalışmaları" oturumu yapıldı.

Prof. Dr. Mehmet Balcılar'ın moderatörlüğündeki oturumda konuşan İktisadi İşbirliği ve Gelişme Teşkilatı (OECD) Yüksek Seviye Risk Forumu Proje Yöneticisi Jack Radisch, tüm krizlerden ayrı bir deneyim elde ettiklerini ve AFAD'a da başta Suriyeliler için yaptıkları çalışmalardan dolayı teşekkür etti.

Teşkilat olarak yaptıkları çalışmalardan bahsederek dünya genelindeki çeşitli riskli afetlerden örnekler veren Radisch, "Afet ve risk azaltımı ülkeler tarafından istenen ve hak ettiği önemi alamıyor." dedi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü Taşkın ve Kuraklık Yönetim Planlaması Dairesi Başkanlığı Taşkın Yönetimi Şube Müdürü Saltuk Buğra Fındık da taşkın yönetimi planına ilişkin bakanlığın çalışmaların anlattı.

2021 yılına kadar taşkın yönetimi hedeflerini tamamlayacaklarını belirten Fındık, "Türkiye'de 25 su havzası bulunmakta. Şu an 5 havzada çalışmalara başladık. Yeşilırmak Havzası'nı tamamladık. Antalya'yı bu yıl tamamlıyoruz. Sakarya, Susurluk ve Ceyhan havzaları da geçtiğimiz yıl itibariyle başladı." ifadelerini kullandı.

- "Esas amacımız afetleri önleme çalışması"

Slovenya'daki hidroteknik su yönetimine dair sunum yapan Joze Papez ise entegre bir risk yönetimini için esas amaçlarının afetleri önleme çalışması olduğunu söyledi.

İklim değişikliğine ilişkin bir araştırma yaptıklarını belirten Papez, "Her yıl ilginç bir şekilde sıcaklığın arttığını gözlemledik. Bunun sonrasında da 2010 yılında 5 kez su baskını yedik. Bu sebeple de eylem planı dahilinde çalışmalara başladık." dedi.

Amaçlarından birinin insanların bilinçlenmesi için onlara yaptıklarını anlatmak olduğunu söyleyen Papez, yıllık su baskınlarından 150 milyon avroluk zarar gördüklerin aktardı.

Özel araştırmacı Miha Pavsek ise Slovenya'daki çığ ve erozyon modellemelerine ilişkin çalışmasını katılımcılarla paylaştı. Ülkenin kuzey kısmında zaman zaman çığ görülebildiğini aktaran Pavsek, kendileri için potansiyel çığ bölgeleri haritalarının daha fazla öneme sahip olduğunu dile getirdi.

Oturumda Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi İstatistik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Olcay Arslan ile bölüm araştırma görevlisi Yetkin Tuaç, "Türkiye Verileri İçin Afetsellik Endeksleri" başlıklı bir sunum yaptı.

Kimya Yüksek Mühendisi Özlem Özkılıç ise "Doğal Afetler Sonucu Tank, Yangın, Patlama ve Toksit Bulut Yayılım Modellemeleri" çalışmasını paylaştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler