Dünya İnsani Zirvesi

Dünya İnsani Zirvesi

Kilis'te yaşayan sığınmacı çocukların yazdığı mektuplar ile ressamların savaşı yansıtan eserleri, Kilis Belediyesinin açtığı stantta sergileniyor- Belediye Başkanı Kara:- "Kilis halkı gerçekten dünya tarihine örnek teşkil edecek bir fedakarlık ve insanlık

İSTANBUL (AA) - Kilis'te yaşayan sığınmacı çocukların yazdığı mektuplar ve ressamların savaşı yansıtan eserleri, Dünya İnsani Zirvesi kapsamında Kilis Belediyesinin açtığı stantta ziyaretçilerin ilgisine sunuldu.

Kilis Belediye Başkanı Hasan Kara, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sergide yer alan yağlı boya tabloların Suriyeli sığınmacılar arasındaki ressamlar tarafından yapıldığını söyledi.

Resimlerde Suriye'de yaşanılanların anlatıldığını belirten Kara, "Suriye savaşını anlatan, gerçekten çok hüzünlü eserler var." dedi.

Sergiyle Suriye'de yaşanan dramı gözler önüne sermek istediklerini aktaran Kara, "Sergiden elde edilecek gelirin tamamı da eserlerin sahipleri mağdur Suriyeli kardeşlerimize, ressamlarımıza aktarılacak. Eserlerinde özellikle kadınları gözleri kapanmış tasvir etmişler, çünkü Suriyeli kadınlar artık o vahşeti görmek istemiyorlar. Maalesef dünya da bu vahşeti görmek, duymak istemiyor." diye konuştu.

Kara, Kilis'te yaşayan sığınmacı yetim çocukların yazdığı mektupların hem orijinallerini hem de bir araya topladıkları kitabı stantta sergilediklerini dile getiren Kara, şöyle devam etti:

"Sığınmacı çocuklarımız bu mektuplarda kendi düşünce ve duygularını anlatıyorlar. Başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere, Başbakanımıza, dünya liderlerine, Birleşmiş Milletlere yazdıkları mektuplar var. Bu mektupları, yetişkinler savaşa dair çok şey diyebilirdi ama çocukların gözünde savaşın nasıl bir olay olduğunu yansıtmak için topladık. Bu kitabı burada bulunan yabancı delegelere, bütün ilgili kurum ve kuruluşlara takdim edeceğiz."

Kara, Suriyeli sığınmacılar hakkında bir farkındalık yaratmak istediklerini, kitapta yer alan mektupların Arapça'dan Türkçe ve İngilizceye çevrilerek basıldığını söyledi.

İnsanoğlunun hislerini, duygularını kaybettiğini aktaran Kara, şunları anlattı:

"İnsanlara 'Dünyanın en büyük kültürel mirası ne?' diye sorsak, kimisi dünyanın 7 harikasını söylüyor, kimisi de tarihi, doğal güzellikleri sayıyor. Bana göre dünyanın en büyük kültürel mirası insanoğlunun vicdanındaki iyilik duygusudur. Ne yazık ki 21. yüzyıl insanları ve devletleri bu iyilik duygusunu kaybettiler. Kilis bunu yaşıyor ve yaşatıyor. Dünyanın bunu görmesi lazım."

Kara, Türkiye'nin batı bölgelerinde yaşayan insanların zor durumda olan sığınmacılara destek olması gerektiğine dikkati çekerek, şu değerlendirmede bulundu:

"Övünerek şunu söyleyebilirim ki, Kilis halkı kendi nüfusundan daha fazla sığınmacıya ev sahipliği yapmasına rağmen, hiçbir kötü toplumsal olay olmadı. 18 Ocak'ta bize füze atıldıktan sonra bile bugün hala Kilis'te Suriyeliler ve bizim insanlarımız kardeşçe yaşıyor, birlikte iş yapıyor. Kilis halkı gerçekten dünya tarihine örnek teşkil edecek bir fedakarlık ve insanlık sergiliyor. Kilis halkının dünya tarihine altın harflerle yazılması lazım."

Stanttaki 20 eserden oluşan sergide, Kilis'teki barınma merkezinde yaşayan Halepli Hasan Rustom, İdlipli Selim Selim, Halepli Abdulkerim Akra, Lazkiyeli Rami Nesrin ve Halepli Sevim'in eserleri yer alıyor.

Sergi, zirve boyunca gezilebilecek.









AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :