Dünya ekonomisi Ifo Ekonomi İklimi Endeksi geriledi

Dünya ekonomisi Ifo Ekonomi İklimi Endeksi geriledi

Dünya ekonomisi Ifo Ekonomi İklimi Endeksi, bu yılın ilk çeyreğinde 87,8 puana düştü- Ifo:- "Ekonomi iklimi, Okyanusya, Asya ve Latin Amerika hariç tüm bölgelerde bozuldu"

FRANKFURT (AA) - Dünya ekonomisi Ifo Ekonomi İklimi Endeksi, 2015'in son çeyreğindeki 89,6 puandan bu yılın ilk çeyreğinde 87,8 puana geriledi.

Merkezi Münih'te bulunan Alman Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo), dünya ekonomisine ilişkin anketin sonuçlarını açıkladı.

Buna göre, 2015 yılının son çeyreğinde 89,6 puan olan endeks, bu yılın ilk çeyreğinde 87,8 puana düştü. Endeks böylece 96,1 puan olan uzun vadeli ortalamanın oldukça altında kaldı.

Mevcut ekonomik durum değerlendirmelerinin marjinal şekilde aydınlanmasına karşın, beklentiler önceki çeyreğe kıyasla daha az olumlu gerçekleşti.

Açıklamada, "Petrol fiyatlarındaki keskin düşüş, genel olarak pozitif bir ekonomik etki yapmış gibi görünmüyor. Dünya ekonomisindeki büyüme hız kaybetmeye devam ediyor" ifadelerine yer verildi.


- "Ekonomi iklimi, Okyanusya, Asya ve Latin Amerika hariç tüm bölgelerde bozuldu"


Ekonomi ikliminin Okyanusya, Asya ve Latin Amerika hariç tüm bölgelerde bozulduğu belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Okyanusya'da ekonomik iklim endeksi düşük seviyede dengelendi. Asya ve Amerika'da ise yukarı yönlü gerçekleşti. Gösterge şu an Avrupa hariç tüm bölgelerde uzun vadeli ortalamanın altında. Bağımsız Devletler Topluluğu ve Orta Doğu'daki ekonomi iklimi özellikle zayıf ekonomik beklentiler nedeniyle bozuldu. Anket uzmanları, Avrupa'da gelecek ekonomik gelişmelerle ilgili Ekim 2015'e göre daha az olumlu. Kuzey Amerika ve Afrika'da bunun aksine biraz daha az elverişli ekonomik durum, ekonomi ikliminde bir bozulmaya yol açtı."


-"Dolar değerlenmeye devam edebilir"


Açıklamada, faiz oranı beklentilerinin son çeyrek anketine göre değişmediği ve kısa vadeli faiz oranlarının 6 ay içinde sadece birkaç ülkede artmasının beklendiği vurgulandı.

Uzun vadeli faiz oranlarının ise ülkelerin çoğunda yukarı yönlü olmaya devam edeceği belirtilen açıklamada, dolar kuruna ilişkin değerlendirmeler de yer aldı.

Açıklamada "ABD dolarının hala biraz aşırı değerli olduğu kabul ediliyor. Tüm ülkelerdeki anket katılımcıları yine de gelecek 6 ay içinde doların değerlenmeye devam etmesini bekliyor" bilgisi de paylaşıldı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :