Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü

Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü

Etiyopya'da 5,5 milyon çocuk işçi bulunuyor

ADDIS ABABA (AA) - Etiyopya'da halen 5,5 milyon çocuk ailesinin geçimine yardımcı olmak için çeşitli işlerde çalışıyor.

Etiyopya İstatistik Ajansının verilerine göre, ülkenin 22 milyonluk çocuk nüfusunun 5,5 milyondan fazlası 5-14 yaş arasında çalışan çocuklardan oluşuyor. Bunların çoğu da kayıt dışı ekonomide çalışıyor.

Bu çocuklardan 11 yaşındaki Andualem,12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü'nden bile habersiz başkent Addis Ababa'da bir otomobil tamircisinde kaynakçılık yapıyor.

"Ben 7 yaşımdan beri oto yıkamacı olarak çalışıyorum. Bu şekilde kaynakçılık yapmayı öğrendim." diyen Andualem, kaynakçılığın özellikle gözlere zarar veren zor bir iş olduğunu söyledi.

"Çalıştığım yerde garajda uyuyorum çünkü günlük 1-2 dolarlık gelirim hem barınma hem de yiyecek ihtiyacımı karşılamaya yetmiyor." şeklinde konuşan Andualem, başkente 7 yaşındayken geldiğini dile getirdi. Andualem hiç okula gitmediğini ve ailesinin kırsal kesimde yaşadığını anlattı.

Etiyopya'nın çalışan çocuklarında bir diğeri, 7 yaşındaki Mestawet ise kızarmış tahıl gevreği satıyor.

"Babam marangoz, annem de gündelikçi, bazen iş bulabiliyorlar, bazen bulamıyorlar. Bu nedenle ihtiyaçlarımızı karşılamak için kızarmış gevrek satmak zorundayım." diyen Mestawet bazen insanların kendisini rahatsız ettiğini yine de çalışmak zorunda olduğunu dile getirdi.

Etiyopya Çalışma ve Sosyal İşler Bakanlığının ülkedeki 5 bölgede yürüttüğü bir araştırmaya göre buralarda 16 bin 500 çocuk geleneksel dokuma veya tarım sektöründe çalışıyor.

Araştırmada çocukların yarısından çoğu ailelerine destek olmak için çalıştıklarını belirtirken, yüzde 73,4'ü de okula gitmediklerini aktardı.

Bakanlık verilerine göre Etiyopyalı çocuk işçiler genellikle 12 saatlik vardiyalarda ve çok düşük ücretlerle çalışıyor. Çocukların bazıları kahve ya da çay çiftliklerinde bir kısmı da katı atık toplama işinde veya küçük işletmelerde çalışıyor.

Agaredech de 2 çocuğu geleneksel dokuma işlerinde çalışan 44 yaşında bir anne çaresizliğini şu sözlerle aktarıyor:

"Ne yapabiliriz? Fakiriz ve çocukların bizim ve kendileri için çalışacak gücü var. Zor olduğunu biliyorum ama Allah'tan yardım umuyoruz."

Dünya Bankasının verilerine göre Sahra Altı Afrika'nın ikinci en kalabalık ülkesi Etiyopya'nın 97 milyonluk nüfusunun yüzde 30'u günlük 0,6 dolarla geçiniyor.

Çalışma Bakanlığı ise yüzde 10,9'luk büyüme oranıyla Etiyopya ekonomisinin ailelerin, çocuklarının rızkını temin ederek onları okula göndermesine destek olduğunu kaydediyor.

Çalışma Bakanlığı, çocuk işçiliğini sonlandırmak için yaşam kalitesini yükseltmeyi ve çocuk işçiliğiyle kapsamlı bir plan aracılığıyla mücadele etmeyi amaçlıyor.

Bakanlık AA'ya yaptığı açıklamada, ülkede çocuk işçiliğini sonlandırmak için 5 yıllık bir plan hazırladığını belirtti.

Açıklamaya göre bakanlık şimdiye kadar, sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte çalışarak zararlı ortamlara maruz kalan 30 binden fazla çocuğun eğitim görmesi için doğrudan destekte bulundu.

Yaşı küçük bin 270 işçinin teknik ve mesleki eğitimden faydalandığı kaydedilen açıklamada, çocukların zararlı ortamlara maruz kalmasını önlemek amacıyla 7 bin aileye finansal destek sağlandığı belirtildi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :