Dünya Çevre Günü

Dünya Çevre Günü

AB Bakanlığı:- "Türkiye, 21 Aralık 2009 tarihinde müzakerelere açılan 'Çevre ve İklim Değişikliği' faslı kapsamında 'atık yönetimi' alanında da AB müktesebatını uyumlaştırmak ve uygulamak konusunda üzerine düşeni yapmaktadır"- "Türkiye'nin AB ile yürütmek

ANKARA (AA) - Avrupa Birliği (AB) Bakanlığınca, Türkiye'nin "Çevre ve İklim Değişikliği" faslı kapsamında "atık yönetimi" alanında AB müktesebatını uyumlaştırmak ve uygulamak konusunda üzerine düşeni yaptığı vurgulanarak, "Türkiye'nin AB ile yürütmekte olduğu katılım müzakereleri, ülkemizde çevresel standartların iyileştirilmesine yönelik önemli bir itici güçtür." değerlendirmesinde bulunuldu.

Bakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamada, Dünya Çevre Günü'nün İsveç'in Stockholm kentinde 1972'de düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) Çevre Konferansı'ndan bu yana, her yıl 5 Haziran'da çevrenin korunması konusunda dünya çapında farkındalık yaratılması ve eylemde bulunulması amacıyla kutlandığı vurgulandı.

Bu yıl Dünya Çevre Günü'nün sloganının "Plastik Kirliliğiyle Mücadele Et (Beat Plastic Pollution)" olduğu hatırlatılan açıklamada, plastik atıkların doğa ve yaban hayatı ile insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerinin ortadan kaldırılması doğrultusunda insanların günlük hayatlarında değişiklikler yapması çağrısında bulunulduğuna dikkat çekildi.

Dünyada bir dakikada bir milyon plastik su şişesi satın alındığı ve her yıl 5 trilyon tek kullanımlık poşet tüketildiği vurgulanan açıklamada, kullanılan plastik ürünlerin yarısını tek kullanımlık ürünlerin oluşturduğu belirtildi.

Okyanuslarda bir yılda biriken plastik miktarının dünyanın etrafını dört kez dönebilecek seviyede olduğu ve ancak bin yılda tamamen çözülebildiği vurgulanan açıklamada, plastiklerin insan bedenine de doğrudan zarar verdiğinin, olumsuz etkilerinin mikro plastikler aracılığıyla insanların su ve gıdalarına kadar ulaşabildiğinin altı çizildi.

AB'nin kaynak verimliliği konusunda uzun vadeli planlarından birini oluşturan Döngüsel Ekonomi Paketi kapsamında, 2018'de "Döngüsel Ekonomide AB Plastik Stratejisi"nin kabul edildiği hatırlatılan açıklamada, AB'deki tüm plastik ambalajların 2030'a kadar geri dönüştürülebilir hale getirilmesinin, tek kullanımlık plastiklerin azaltılmasının ve toplama ile ayıklama sistemlerinin iyileştirilmesinin amaçlandığı vurgulandı.

Açıklama, şöyle devam etti:

"Türkiye, 21 Aralık 2009 tarihinde müzakerelere açılan 'Çevre ve İklim Değişikliği' faslı kapsamında 'atık yönetimi' alanında da AB müktesebatını uyumlaştırmak ve uygulamak konusunda üzerine düşeni yapmaktadır. Çevrenin korunmasına ilişkin AB düzenlemelerine uyum, soluduğumuz havanın kalitesinin iyileştirilmesini, kullanım ve içme suyunda temizlik ve hijyen güvencesini, atıkların yeniden değerlendirilerek ekonomiye katkıda bulunmasını, kamuya açık ortamlarda gürültü kirliliğinin önüne geçilmesini sağlamakta, gelecek nesillerin daha sağlıklı bir ortamda yetişmesini güvence altına almaktadır. 5 Aralık 2017 tarihinde yayımlanan Ulusal Atık Yönetimi ve Eylem Planı kapsamında 81 ilde atık yönetimi mevcut durumu analiz edilerek, atıkların türlerine göre kaynağında ayrı toplanması, geri dönüştürülmesi, farklı yöntemlerle geri kazanılması ve bertaraf yöntemlerinin ortaya konması hedeflenmiştir. Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayelerinde başlatılan ve tüm ülkede uygulanması öngörülen 'Sıfır Atık Projesi' kapsamında plastik atıklar da dahil olmak üzere tüm atıkların ayrı toplanması ve geri dönüştürülerek ekonomiye kazandırılması hedeflenmektedir."

AB çevre standartlarının Türkiye'de uygulanması yönünde atılacak her yeni adımın, halkın hayat kalitesini ve refah düzeyini daha da yükselteceği vurgulanan açıklamada, "Vatandaşlarımızın hayat kalitesinin arttırılması, ancak temiz bir çevre ve doğal kaynakların dengeli ve ihtiyatlı kullanımı ile mümkündür. Bu çerçevede, Türkiye'nin AB ile yürütmekte olduğu katılım müzakereleri, ülkemizde çevresel standartların iyileştirilmesine yönelik önemli bir itici güçtür." ifadesi yer aldı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler