Dünya birincisi İTÜ'lüler ABD yolcusu

Dünya birincisi İTÜ'lüler ABD yolcusu

İTÜ bünyesinde kurulan APİS Ar-Ge Uydu Takımı, 9-11 Haziran tarihlerinde, Teksas’ta düzenlenecek AIAA CanSat Competition 2017'de birincilik hedefliyor- APİS Ar-Ge Uydu Takımı öğrencilerinden Menekşe:- "Güneş enerjisiyle çalışan, katlanabilir kanatlı bir p

İSTANBUL (AA) - İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) bünyesinde kurulan ve geçen yıl katıldığı yarışmadan dünya birinciliğiyle ayrılan APİS Ar-Ge Uydu Takımı, 9-11 Haziran tarihlerinde, ABD Teksas’ta düzenlenecek AIAA CanSat Competition 2017'de de birincilik hedefliyor.

İTÜ Ayağaza Kampüsü'ndeki Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi'nde, APİS takımına sponsor olan Corendon Airlines'e plaket takdim töreni düzenlendi.

Tören öncesinde AA muhabirine açıklama yapan APİS Ar-Ge Uydu Takımı'ndan Mert Menekşe, Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi'nde 3'üncü sınıf öğrencisi olduğunu, geliştirdikleri modelle, Pasifik Uzay Dayanışma Organizasyonu tarafından düzenlenen ve her üye ülkeden sadece tek bir takımın katılabildiği minyatür uydu yarışması APSCO Cansat International Competition 2016’da, TÜBİTAK tarafından Türkiye'yi temsil etmek üzere görevlendirildiklerini ve yarışmadan dünya birinciliği ile ayrıldıklarını söyledi.

Menekşe, APİS Takımı'nın ayrıca NASA’nın sponsorluğunda düzenlenen model uydu yarışması, AIAA CanSat Competition 2016’da genel klasmanda Türkiye Birinciliği ve Avrupa İkinciliği elde ettiğini ifade etti.

Corendon Airlines sponsorluğunda, 2017 senesinde de dünya birinciliğini Türkiye'ye getirmeye kararlı olduklarını belirten Menekşe, "APİS Ar-Ge Uydu Takımı, ülkemizi önemli yarışmalarda temsil edecek. APİS Takımı, dünyanın dört bir yanından üniversite ve lise öğrencileri katılımıyla 9-11 Haziran 2017 tarihleri arasında ABD Teksas’ta düzenlenecek olan AIAA CanSat Competition 2017’ye katılacak." dedi.

İnsansız hava araçları konusunda çalışmalar yapmaya devam ettiklerini belirten Menekşe, şu bilgileri verdi:

"Katlanabilir kanatlı bir planör geliştirdik, hava, ısı, basınç ölçen, fotoğraf çeken ve iz takibi süren bir planör. NASA'nın sponsorluğundaki bir yarışmaya katılacağız. Bu sefer de güneş enerjisiyle çalışan, katlanabilir kanatlı bir planör yapıyoruz. Roketle beraber 600 metre yukarıya çıkacak, 600 metreden ayrıldıktan sonra dairesel hareketler yaparak yukarıdan bize canlı fotoğraf aktarımı, ısı, basınç, hız gibi değerleri, aynı zamanda dünyanın manyetik hareketlerinden yararlanarak, GPS kullanmadan konum belirtecek bize. Bunları yaparken de biz canlı bir şekilde göreceğiz. Moğolistan'da birinci olduğumuz zaman, Türk bayrağı ile fotoğraf çektirmek bizim için çok özeldi. Genelde yurt dışında yarışmalara katılıyoruz, orada amacımız birincilik kürsüsüne Türk bayrağını çıkarmak. Okulumuzdan çok büyük destek alıyoruz, Corendon Airlines bize sponsor oldu, hem maddi hem de manevi destek veriyorlar."

Törende konuşan Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Orhan Kaya da şunları söyledi:

"Türkiye ve Avrupa’nın önde gelen turistik havayollarından Corendon Airlines’a APİS Ar-Ge Uydu Takımı’na göstermiş olduğu ilgi ve destek için çok teşekkür ediyoruz. Dünyada önemli işlere imza atan öğrencilerimiz Corendon Airlines ile bu başarılarını katlayarak devam ettirecekler."

Corendon Airlines Yönetim Kurulu Başkanı Yıldıray Karaer de yıllardır eğitim, havacılık ve çevre konularında sosyal sorumluluk projelerinde yer aldıklarını belirterek, "Bu yıl da, birçok yarışmadan birincilikle dönerek ülkemizin gurur kaynağı olan İstanbul Teknik Üniversitesi APİS Ar-Ge Uydu Takımı’na sponsor olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Bir İTÜ mezunu olarak, kendi okulumdan çıkan böylesine başarılı bir takımı desteklemekten ayrıca gurur duyuyorum. Bu yıla hedef büyüterek giren APİS Ar-Ge Uydu Takımı, dünya birinciliğini ülkemize getirmeye kararlı. Biz de Corendon Ailesi olarak, bu önemli hedefte APİS Ar-Ge Uydu Takımı’nı sonuna kadar destekliyor ve kendilerine başarılar diliyoruz." diye konuştu.

Tören sonunda, Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Orhan Kaya desteklerinden dolayı, Corendon Airlines Yönetim Kurulu Başkanı Yıldıray Karaer'e plaket verdi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :