Dünya Bankası'ndan TANAP'a kredi

Dünya Bankası'ndan TANAP'a kredi

Dünya Bankası Avrupa ve Orta Asya'dan Sorumlu Başkan Yardımcısı Muller: - "Dünya Bankası'nın TANAP'a verdiği finansman hariç, diğer uluslararası kuruluşlardan da projeye 2,4 milyar dolarlık kredi desteği sağlanacak"- BOTAŞ Genel Müdürü Özcan:- "TANAP için

ANKARA (AA) - Dünya Bankası Avrupa ve Orta Asya'dan Sorumlu Başkan Yardımcısı Cyril Muller, Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi'nin (TANAP) enerji güvenliği ve kaynak çeşitliliği açısından stratejik bir proje olduğunu belirterek, "Dünya Bankası'nın TANAP'a verdiği finansman hariç, diğer uluslararası kuruluşlardan da projeye 2,4 milyar dolarlık kredi desteği sağlanacak." dedi.

Muller, Dünya Bankası'nın, TANAP için Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ'ye (BOTAŞ) verdiği 400 milyon dolarlık kredi anlaşmasının imza töreninde yaptığı konuşmada, projenin Türkiye'nin enerji güvenliği ve Azerbaycan'ın gaz ithalatını çeşitlendirmesine yardımcı olacağını söyledi.

Türkiye ile uzun yıllardır yakın çalışma içerisinde olduğunu aktaran Muller, TANAP için verilen finansmanın, Dünya Bankası'nın bölgesel projelere verdiği desteğin bir örneği olduğunu dile getirdi.

Muller, aynı zamanda projeye Çok Taraflı Yatırım Garanti Ajansı'nın (MIGA) da 1,2 milyar dolara kadar garanti sağlayacağını ifade etti.

Projenin finansmanı için son 15 aydır yoğun çalışma yürütüldüğünü anlatan Muller, "Dünya Bankası'nın TANAP'a verdiği finansman hariç, diğer uluslararası kuruluşlardan da projeye 2,4 milyar dolarlık kredi desteği sağlanacak." diye konuştu.

Muller, Dünya Bankası'nın Türkiye'ye son 10 yılda 6 milyar dolarlık finansman sağladığına dikkati çekerek, "Türkiye'nin önümüzdeki dönemde de kilit partnerlerimizden biri olacağını öngörüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

BOTAŞ Genel Müdürü Burhan Özcan da Türkiye'nin doğalgaz talebinin giderek büyüdüğünü ve 2016 doğalgaz tüketiminin özellikle yılın son aylarındaki yüksek tüketimle bir önceki yıla göre yüzde 8 arttığını söyledi.

Doğalgaz tüketiminde art arda rekorların geldiğini belirten Özcan, 2016 yılı doğalgaz tüketiminin 48 milyar metreküpü aştığını kaydetti.

Özcan, Türkiye'nin arz güvenliği için doğalgaz depolama alanında da gelişmeler yaşandığını vurgulayarak, "Tuz Gölü genişletme projesi de bizim vizyon çalışmalarımız arasında yer alıyor. TANAP projesinde ise yüzde 65'lik tamamlanma oranına ulaştık. Proje, toplamda 31,5 milyar metreküp kapasiteye sahip olacak. TANAP için sağlanan bu finansman 5 yıl geri ödemesiz ve 19 yıl süreyle ödemeli olacak. Ülkemize hayırlı olmasını diliyorum." dedi.

Doğalgazın yaygınlaştırılması için de çalışmalarının sürdüğünü dile getiren Özcan, şu anda 78 ile doğalgaz götürüldüğünü ve kalan 3 şehrin de 2018 itibarıyla doğalgaza erişebileceğini sözlerine ekledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :