Dünden bugüne Mevlânâ etkisi

Dünden bugüne Mevlânâ etkisi

‘Tarih Boyunca Dünyada Mevlânâ Nefesi’, Mevlânâ Celaleddin Rûmi’nin yaşadığı dönemden günümüze kadar Türkiye’de ve dünyada etkilediği önemli isimlere ve onların, Mevlânâ hakkındaki görüşlerine yer veriyor.

‘Tarih Boyunca Dünyada Mevlânâ Nefesi’, Mevlânâ Celaleddin Rûmi’nin yaşadığı dönemden günümüze kadar Türkiye’de ve dünyada etkilediği önemli isimlere ve onların, Mevlânâ hakkındaki görüşlerine yer veriyor. Mevlânâ’nın hayatının ve verdiği mesajların anlatıldığı birinci bölümden sonra, Molla Cami, Hâfız Şirâzi, Hugo, Gandhi, İkbal, Bediüzzaman, Neyzen Tevfik ve Attila İlhan gibi yüzü aşkın yazar, şair ve düşünürün, büyük mutasavvıfa ve eserine dair düşüncelerine yer veriliyor. (Tarih Boyunca Dünyada Mevlânâ Nefesi, Şaban Karaköse, Rağbet Yayınları)


Ruha bulaşan hastalıklar


Hâlâ bir ruhumuz var mı? Çağımızda bu mümkün mü? Eğer varsa, nerede konumlanır? Beyinde mi, kalpte mi?, Ruh nedir?


Konuşan varlığın diğer konuşan varlıklarla bağı ve bir anlam yapısı mıdır? Peki, çağımız anlam yapılarını yok eden bir çağ ise, ruhumuza ne olmuştur? Ruhun Yeni Hastalıkları kitabının yazarı Julia Kristeva bu soruların, modern varlıklar olarak içinde bulunduğumuz çağın temel soruları olduğunu ileri sürüyor; üstelik ikna gücü de oldukça yüksek. (Ruhun Yeni Hastalıkları, Julia Kristeva, Ayrıntı Yayınları)