Dumlupınar şehitleri anıldı

Dumlupınar şehitleri anıldı

Çanakkale Boğazı'nda Dumlupınar denizaltısının batması sonucu şehit olan 81 denizci için Gelibolu'da anma töreni düzenlendi

ÇANAKKALE (AA) - Çanakkale Boğazı'nda, 4 Nisan 1953'te Nara Burnu önlerinde İsveç bayraklı Naboland adlı gemiyle çarpıştıktan sonra batan Dumlupınar denizaltısında şehit olan 81 denizci, facianın 63'üncü yılında Gelibolu ilçesinde düzenlenen törenle anıldı.

Atatürk Kültür Merkezi'ndeki tören saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Belediye Başkanı Mustafa Özacar, buradaki konuşmasında, Dumlupınar Denizaltısı Anıtı'nın bulunduğu bölgedeki çalışmaların sona ermesinin ardından törenlerin daha görkemli olacağını söyledi.

Özacar, kendilerine bırakılan değerli emaneti bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da en kutsal varlık olarak muhafaza etmeye devam edeceklerini bildirdi.

Denizaltı Sevenler Derneği Gelibolu Temsilcisi Kemal Dalgıç ise Refah, Atılay ve Dumlupınar denizaltı şehitlerinin kendilerinde yarattığı gururun ve acının unutulmaz hatırasını tekrar anımsatmak üzere bir araya geldiklerini ifade etti.

Konuşmaların ardından Armatör Yakup Aksoy Denizcilik Meslek Lisesi öğrencileri tarafından şiirler ile Denizaltıcılar Andı okundu. Dumlupınar denizaltısının tarihçesiyle denizaltı kazalarıyla ilgili gösteri sunuldu.

Buradaki programın ardından, feribotla Çanakkale Boğazı'na açılan Kaymakam Oktay Çağatay, Belediye Başkanı Özacar, 18. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral İsmail Gürgen ile diğer katılımcılar şehitler anısına denize çelenk bıraktı.

Türk Deniz Kuvvetlerine ait Dumlupınar denizaltısı, 4 Nisan 1953'te, NATO manevralarından dönerken Çanakkale Boğazı'nda "Naboland" adlı İsveç gemisiyle çarpışarak batmış, 81 Türk denizcisinin şehit olmuştu. Daha sonra 4 Nisan günü, ''Deniz Şehitlerini Anma Günü'' ilan edilmişti.

Dumlupınar şehitleri anıldı

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :