DSÖ'nün yeni Genel Direktörü Etiyopyalı Adhanom oldu

DSÖ'nün yeni Genel Direktörü Etiyopyalı Adhanom oldu

CENEVRE (AA) - Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) Genel Direktörlüğüne Etiyopya'dan Tedros Adhanom seçildi.İsviçre'deki Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre...

CENEVRE (AA) - Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) Genel Direktörlüğüne Etiyopya'dan Tedros Adhanom seçildi.

İsviçre'deki Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi'nde devam eden 70. Dünya Sağlık Asamblesi'nde yapılan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörlük seçimlerini Etiyopyalı aday Tedros Adhanom kazandı.

Adhanom seçimin ilk turunda İngiltere'den David Nabarro ve Pakistan'dan Sania Nishtar ile yarıştı. İlk turda Adhanom ve İngiliz aday David Nabarro ilk iki sırayı paylaşırken, Pakistanlı Nishtar üçüncü sırada yer alarak elendi.

Üçte iki çoğunluğun arandığı ikinci turda ise Adhanom ve Nabarro yeterli oyu alamayınca oy çokluğunun arandığı üçüncü tura geçildi. Son turda, resmi olmayan sonuçlara göre Adhanom 133 oyla DSÖ'nün yeni genel direktörü olurken, İngiliz aday Nabarro 50 oyda kaldı. İki ülkenin temsilcisi ise çekimser oy kullandı.

Adhanom, DSÖ Genel Direktörü Margaret Chan'den devralacağı görevine 1 Haziran'da resmen başlayacak.

Etiyopyalı genel direktör, görevini beş yıllığına sürdürecek.

Afrika Birliği, geçen hafta DSÖ Genel Direktörlüğü seçiminde Afrikalı aday Adhanom'u destekleyeceğini duyurmuştu.

Adhanom, 2005-2012 yıllarında Etiyopya'da Sağlık Bakanlığı, ardından 2012-2016 yılları arasında Dışişleri Bakanlığı görevlerinde bulunmuştu.

Öte yandan, Cenevre'deki BM ofisi önünde, sivillere yönelik şiddete karşı mücadeleyi simgeleyen Kırık Sandalye Heykeli'nin bulunduğu meydanda toplanan yüzlerce Etiyopyalı ellerindeki bayrak ve flamalarla Adhanom'a destek verdi.

DSÖ'nün en üst karar alma organı olan asamblenin toplantısına, örgüt üyesi 194 ülkeden yaklaşık 3 bin 500 temsilci, uluslararası kuruluşların ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve birçok ülkeden sağlık bakanları katılıyor.

"Sürdürülebilir Kalkınma Çağında Sağlık İçin Daha İyi Sistemlerin Kurulması" temasıyla toplanacak asambleye Türkiye'yi temsilen Sağlık Bakanı Recep Akdağ başkanlığındaki heyet katılıyor.

Dün başlayan Dünya Sağlık Asamblesi'nin 70'inci toplantısı 31 Mayıs'ta sona erecek.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :