Dönüp dolaşıp Konya'yı karalıyorlar
Akşam Gazetesi yazarı Mustafa Dolu Mevlana Yılı'nda Konya'ya gelişindeki "Genelev yok" serzenişlerini bir kez daha tekrarladı.
Mustafa Dolu-Akşam
‘Konya’ya genelev ve Vakit Gazetesi’
Uzunca bir süre önce, 11 Aralık 2007 günlü, “Dünyayı gezmedim ama Konya’yı gördüm” başlığı ile yazdığım yazıda; Konya’nın ekonomik ve sosyal sorunlarını dile getirirken görüştüğüm Konyalıların dertlerini de dile getirmiştim.
Mevlana anlayışı içerisinde bana “İlimizde 80 bin öğrenci barınıyor. Bir o kadar da çalışan var. Bu durum önemli bir gençlik sorununu ortaya çıkarıyor. İlimizde genelev vardı kapattılar. Şimdi mahalle ve sokaklarımızda en az 3-4 fuhuş evi çalışıyor. Bir kargaşadır sürüp gidiyor. Ayrıca buralar kontrol edilmediği için, kimin veya kimlerin oralara girip çıktığı belli değil. Bu durum bizleri rahatsız ediyor. Bu nedenle genelev açılmalı ve bu durum kontrol edilmeli” dediklerini yazmıştım.
Her şeye nane olan ve kendi iç bünyesini bakıp görmeyen Vakit Gazetesi o zaman bana, “Genelev sermayesini nereden bulacaksın?” diye sormuş ancak benim, “Bunu size fuhuş evlerini işletenler mi sorduruyor? Diğer genelevler sermayelerini nereden buluyorsa Konya’yı işletecek olanlar da bulur” dediğimi yazmamışlardı.
Geçtiğimiz günlerde, Hakan Şükür Efendi’nin, isteği olan Kutlu Doğum Haftası’na uygun derbi maçının nasıl oynanması gerektiğini detayları ile yazmıştım. Yine bu gazete, kafalarına göre ne düşündüler bilmem ama, Konya genelevi meselesini sanki ben istiyormuşum gibi gündem yapmışlar.
Velev ki, ben istiyorum kardeşim. Ne olacak? Siz bunları bırakıp da yazarınızın yaptıklarının dine ve ahlaka uygun olup olmadığını tartışsanız daha iyi olmaz mı? Ne dersiniz?
YAZARIN 11 ARALIK TARİHLİ YAZISINDAN...
Konyalı genelev istiyor
Konya esnafı, Hz. Mevlana sayesinde durumlarının iyi olduğunu söylüyor. Unesco’nun yaşadığımız yılı Mevlana Yılı olarak ilan etmesinden sonra Konya’ya gelen yerli ve yabancı turistin arttığı belirtiliyor. Konya tarihinin geçmişi de buna eklenince Konya’nın önemi daha da artıyor. Ancak bunca çabaya rağmen Konya’nın dolayısıyla ülkemizin yeteri kadar tanıtılmadığına inanılıyor.
Konyada en önemli sorun ise nüfusu her geçen gün artan ve 80 bin öğrencinin olduğu Konya’da genelevin kapatılması da ön plana çıkıyor. Genelevin bir subap olduğunu ileri süren Konyalılar, “Genelevi kapattılar ama şimdilerde her mahallede faaliyet gösteren fuhuş evlerine hiçbir yetkili müdahale etmiyor. Bu konu göz önüne alınıp gerekenler yapılmalı” diyorlar.
İstatistiklere bakılınca Konya’da içki ruhsatlı lokanta yok denecek kadar az olmasına karşın, ülkemizde en çok içki tüketilen yer olarak görünmesi dikkat çekiyor.