"Dolarda gevşemeler sürebilir"

"Dolarda gevşemeler sürebilir"

Destek Yatırım Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Mergen:- "Geçtiğimiz hafta Fed'in faiz artışına rağmen dolar yeni zirve yapmadı. Dolarda gevşemeler sürebilir"- "Bu hafta TCMB'nin alacağı kararlar piyasalarca takip edilecektir"

İSTANBUL (AA) - Destek Yatırım Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Mergen, geçen hafta ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artışına rağmen doların yeni zirve yapmadığını hatırlatarak, dolarda gevşemelerin sürebileceğini belirtti.

Haftanın önemli gelişmelerini ve beklentileri değerlendiren Mergen, Fed toplantısının olduğu ve Avrupa Birliği (AB) konseyinin toplandığı bir haftada endeksin bir önceki hafta başlattığı ve 71.792'den itibaren yukarı yönde sürdürdüğü çıkışı Pazartesi günü de devam ettirdiğini bildirdi.

Pazartesi günü en düşük değerin 74.908'de oluşurken, Çarşamba gününe kadar endişeli ama yine de yukarıya gitme temayülünde gözüktüğünü dile getiren Mergen, şunları kaydetti:

"Çarşamba akşamki Fed toplantısı sonrası açıklamaların etkisiyle Perşembe günü senetlere gelen satışlar da o günkü sabah seansında yutulup etkisiz hale getirildi. Endeks 78.000'e yanaşırken bu sefer de AB konseyinin toplantısından çıkacak karara endekslendi. Geçtiğimiz günlerde AB parlamentosu AB ile Türkiye arasındaki üyelik görüşmelerinin geçici bir süreliğine dondurulması yönünde tavsiye kararı almıştı. Sonrasında Avusturya daha da ileri giderek tek başına silah ambargosu koyduğunu açıklamıştı. Hafta sonuna risk alarak girmek istemeyen yatırımcıların da satışları ile endeks Cuma gününü hafif de olsa kar satışlarıyla bitirdi.

Üyelik görüşmelerinin dondurulması yönünde parlamento tarafından alınan tavsiye niteliğindeki kararın aksine AB konseyinden Türkiye üstünde yaptırımı olan bir karar alınmamış gözüküyor. Dolar/TL kurunda da Çarşamba akşamı Fed faiz artışıyla ve iki yerine üç faiz artışı olabilir şeklindeki Fed Başkanı Janet Yellen tarafından verilen şahince mesajlar dolayısıyla yukarı yönde hareketlenme gerçekleşmişti ama bu çıkışın 3,55 seviyesini aşamaması kısa vadede AB'den gelebilecek kararın Türkiye'nin aleyhine olmayacağı intibaı verdi. O tarafta fazla değişim ve yeni tarihi değerlerin oluşmamasından cesaretlenen BIST 100 de fırsat bu fırsat diyerek Perşembe günü eksiden artıya geçmişti."


-Kredi derecelendirme kuruluşları BIST'i etkileyemiyor


Mergen, yıl sonuna kadarki süreçte dış piyasalarda doları daha da değerli kılacak fazla bir gelişme beklenmemesi ve Noel tatili havasına girilmesinin yatırımcılarca beklenen yılbaşı rallisini getirebileceğini ifade etti. BIST 100'de geçen denemede de aşılamayan 80.000 seviyesinin aşılabilmesinin bir kriter olarak izleneceğini belirten Mergen, şu açıklamalarda bulundu:

"Dolar bazında 2013 senesi mayıs ayında erişilen 50.000 seviyesinden itibaren süregelen düşüş akımı içinde endeks 20.000'e inerek neredeyse yüzde 60 civarında değer kaybetmiş gözüküyor. Kredi derecelendirme kuruluşları Türkiye'yi yatırım yapılabilir ülke konumundan düşürmüş bile olsa borsadaki yabancı paranın 20 senedir borsada olduğunu ve o dönemlerde ülkenin zaten yatırım yapılabilir ülke konumunda olmadığını ama ona rağmen bile hisselerin de yukarı gidebildiğini hatırlamak gerekir.

Dolar/TL kurunda AB parlamentosu kararı sonrasındaki çıkışta 3,60'a yakın değerlere erişen fiyatın Fed toplantısı ve faiz artışı sonrasında yeni bir zirveye gitmediği gözlemlendi. 2017 senesine girildiğinde para piyasaları 20 Ocak'taki ABD Başkanı Donald Trump'ın yemin törenine ve devir teslim gününe kadar son zamanlardaki kadar oynaklık göstermeyebilir. Yapılan faiz artışının etkilerinin görülmesi ve değerlendirilme yapılması açısından ocak-şubat döneminde bekle-gör politikası izleyebilir. Dolarda daha sakin geçebilecek bir döneme giriliyor olunabilir."

Ek olarak halen boş duran iki koltuğun, yani eksik 2 Fed üyesinin de Trump tarafından atanmasının gündeme geleceğine işaret eden Mergen, Trump'ın vaad ettiği ekonomik programların geçerliliğinin ve Senato'da onaylanıp onaylanmayacağı gibi konuların da gündemi meşgul edebileceğini bildirdi.

Mergen, yılbaşı sonrasında ABD ekonomik verilerinde oluşabilecek bazı olumsuzlukların bu sene başında yaşandığı gibi Fed'in sonraki toplantılarında alabileceği faiz artışı kararlarını da geciktirebilecek şekilde etkili olabileceğini kaydetti.


-"Bu hafta TCMB kararları izlenecek"


Bu hafta Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) alacağı kararların piyasalarca takip edileceğine vurgu yapan Mergen, yabancı kuruluşların son gelişmeler eşliğinde 50 baz puan faiz artışı beklerken, içerideki lokal kuruluşlar arasında 25 baz puanlık artış bekleyenlerin bulunduğunu dile getirdi. Mergen, şu açıklamalarda bulundu:

"Fed faiz artışı sırasında diğer ülke para birimlerine kıyasla tutunabilen ve 3,50'in üstüne çıkmayan dolar/TL kuru dolayısıyla TCMB bu toplantıda politika faizini artırmayarak gelecek seneki Fed kararını bekleyebilir. Fed'in faiz artışları konusunda şahin tavırlar sergilemesi gelecek sene ortalarından sonra bizde de faiz artışı konusunu daha sık gündeme getirecek şekilde görünüyorsa da faiz artışlarına pek sıcak bakmayan TCMB mümkün mertebe artışları ertelemeyi ve başka çareler üretmeyi tercih edebilir.

Dolar/TL'de 3,50'nin altına sarkma yaşanırsa fiyatta 3,43 seviyeleri gündeme gelebilir. Yukarı tarafta ise 3,55 ve 3,60 seviyeleri satıcılı seviyeler olarak gözükmektedir. Avro/TL'de de 3,67 ve 3,73 seviyeleri satıcılı gözükürken 3,61 seviyesi de kısa vadede alıcılı olabilir."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :