"Dolarda bu hafta Clinton soruşturması ve Fed takip edilecek"

"Dolarda bu hafta Clinton soruşturması ve Fed takip edilecek"

Destek Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Gözgör:- "ABD seçimleri öncesi FBI'a Clinton'ın e-postalarının soruşturulması ile ilgili izin verilmesi piyasalarda etkili oluyor"- "Fed'in faiz kararı, ABD'den tarım dışı istihdam rakamlarının yanı sıra BoE

İSTANBUL (AA) - Destek Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Kutay Gözgör, dolar varlıklarında bu hafta Demokrat Parti adayı eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton soruşturmasının ve ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artışına ilişkin mesajların takip edileceğini belirtti.

Haftanın önemli ekonomik gelişmelerini değerlendiren Gözgör, geçen hafta yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) enflasyon raporunda 2016 yılı enflasyon tahmininde değişikliğe gitmezken, 2017 yılını tahmini yüzde 6,5 seviyesine yükselttiğini hatırlatarak, küresel piyasalarda Fed'in aralık ayında faiz yükselteceğine yönelik beklentilerin artması sonrası küresel olarak doların değer kazanım sürecinin devam ettiğini bildirdi.

Dolar endeksinin son 9 ayın zirvesine yaklaştığını ve dolar/TL paritesinin güçlü doların etkisiyle yeniden rekor seviyelere yükseldiğini dile getiren Gözgör, şunları kaydetti:

"Yeni haftaya giriş yaparken ABD seçimleriyle ilgili gelişmelerin tekrar ön plana çıktığını görüyoruz. Seçimler öncesi ABD Adalet Bakanlığı'nın Federal Soruşturma Bürosu'na (FBI) Clinton'ın e-postalarının soruşturulması ile ilgili izin vermesi piyasalarda etkili oluyor. Soruşturma sürecinin derinleşmesi, seçim anketlerinde Cumhuriyetçi Parti adayı iş adamı Donald Trump ve Clinton arasındaki farkın azalmasına yol açabilir. Piyasaların haftaya satıcılı başlaması ve altının güvenli varlık talebiyle beraber yükselmesi bu gelişmelerin yansımaları olarak görülüyor ve doların yükselişi bu gelişmelerle sınırlanıyor.

Fed'in faiz kararı, ABD'den tarım dışı istihdam rakamlarının yanı sıra İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) ve Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) kararları haftaya damgasını vuracak. Fed, Çarşamba akşamı TSİ 21.00'de faiz kararını ve ileriye dönük para politikasına yönelik beklentilerini toplantı metninde açıklayacak. Fed'in bu toplantıda faiz yükseltme ihtimali zayıf olsa da aralık ayında faiz artışı olabileceğine yönelik mesajlar verilebilir."

Gözgör, özellikle Fed'in ABD'de 8 Kasım günü yapılacak olan başkanlık seçiminin sonuçlarını beklemek isteyeceğini, ancak, başta ABD büyüme rakamları olmak üzere birçok makroekonomik verinin beklentileri karşılamasının Fed'in faiz artışı kapısını açık bırakmasında etkili olduğunu ifade etti.


-"Bu haftaki enflasyon rakamları sadeleştirme sürecinin devamını etkileyebilir"


Piyasaların, Fed vadeli kontralarına göre; aralık ayındaki bir faiz yükseltme ihtimalini yüzde 80'e yakın bir oranla fiyatladığını belirten Gözgör, geçen ay bu oranın yüzde 65 seviyesinde olduğunu anımsattı. Fed'in faiz yükseltme ihtimalinin artmasının, doların değer kazanmasında etkili olan faktörlerin başında yer aldığını kaydeden Gözgör, şu açıklamalarda bulundu:

"Fed'in aralık ayında faiz yükseltebileceğine yönelik mesaj vermesi halinde piyasaların fiyatlamaları önemli olacaktır. Piyasalar geçtiğimiz yıl Fed'in 25 baz puan faiz yükseltme sürecini önceden fiyatlamış ve faiz artışı gerçekleşince doların değer kaybettiğini görmüştük. Benzer senaryonun yeniden tekrarlanma ihtimali yer alıyor. Piyasalar bu beklentiyi daha öncesinden fiyatladığı için de olay gerçekleştiğinde tersi fiyatlamalar yaşanabilir. Bu yüzden Fed'in ileriye dönük mesajları takip edilecek. Öte yandan ABD'den Cuma günü tarım dışı istihdam rakamları ön plana çıkıyor.

Fed kararları sonrası açıklanacak olan tarım dışı istihdam rakamları piyasalarda oynaklığı yükseltebilir. Küresel piyasalarda BoJ ve BoE'nin kararları da takip edilecek. Özellikle BoJ'un parasal genişleme programı miktarında değişiklik yapıp yapmayacağı izlenecek. Yurt içinde ise gözler enflasyon rakamlarında olacak. TCMB Başkanı Murat Çetinkaya'nın sunduğu enflasyon raporunda sadeleştirme sürecinin devam edeceği, ancak sona yaklaşılmış olma ihtimaline yönelik mesajları ön plana çıkmıştı. Bu hafta açıklanacak olan enflasyon rakamları sadeleştirme sürecinin devamını etkileyebilir. Özellikle çekirdek enflasyon takip edilecek. Dolar/TL paritesinin rekor seviyelere yükselmesi sonrası enflasyonun görüntüsünü bozabileceği beklentisi TCMB'nin sadeleştirme sürecine ara vermesinde etkili olmuştu."

Gözgör, yurt dışında Fed ve yurt içinde enflasyon rakamlarının yer aldığı haftada dolar/TL paritesinin yükselişlerine devam ettiğini bildirdi. Teknik görüntüye bakıldığında dolar/TL paritesi için 3,0850'nin destek olarak takip edilebileceğini dile getiren Gözgör, şu ifadeleri kullandı:

"Bu seviyenin aşağısında kapanışlar yaşanmadığı sürece yükseliş isteği sürebilir ve tekrardan paritenin 3,1150-3,1270 seviyesini test ettiğini görebiliriz. Veriler ve merkez bankalarının kararlarına bağlı olarak 3,0850 desteğinin aşağı yönlü geçilmesi halinde 3,0720-3,0650 bölgesi gündeme gelebilir. Altın fiyatlarında ise tepki yükselişlerinin devam ettiğini görüyoruz.

Ons altın fiyatları 1.280 seviyesinin üzerine çıksa da kalıcı olmuyor. Ancak, 1.265 seviyesinin üzerinde yükseliş isteğinin devam ettiğini görebiliriz. Yükselişlerde ön plana çıkacak seviyeler 1.284-1.290 aralığı olabilir. Gram altın fiyatlarında ise TL'nin 3,08 seviyesinin üzerindeki hareketleri devam etmesi halinde 127,50-128,20 aralığı gündeme gelebilir. Gram altın fiyatlarında yükseliş isteği sürüyor. BIST 100 endeksi yatay hareketine devam ediyor. 80.000 direncini aşamayan endeks için 77.600-77.000 önemli destek olarak takip edilebilir. Bu seviyenin üzerinde yükselişler tekrardan 79.200-80.000 bölgesine sürebilir."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :