Dolar ve Euro Yükselişte, Merkez Bankası'nın Faiz Kararı Merakla Bekleniyor

Dolar ve Euro Yükselişte, Merkez Bankası'nın Faiz Kararı Merakla Bekleniyor

İsrail-Hamas arasındaki çatışmaların faturası Dolar ve Euro'dan çıkıyor. Merkez Bankası'nın bu haftaki kararına dair ilk tahmin HSBC'den geldi. HSBC, Merkez Bankası'ndan faiz artırımı kararı bekliyor.

TCMB, Politika Faizini Artırmaya Devam Ediyor

HSBC, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) 26 Ekim Perşembe günü gerçekleşecek toplantısında 250 baz puanlık faiz artışı gerçekleştirmesini beklediğini açıkladı. Bankanın Orta ve Doğu Avrupa, Ortadoğu ve Afrika (CEEMEA) bölge ekonomisti Melis Metiner imzasıyla dün yayımlanan bir notta, TCMB'den 250 baz puanlık faiz artışı beklendiği belirtildi. Ayrıca, raporda yıl sonunda politika faizinin yüzde 32,5 seviyesinde olmasının beklendiği bildirildi.

HSBC: Daha Fazlasını Yapabilir

HSBC'den yapılan açıklamada, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in para politikası duruşunun pozitif reel faize yaklaşıldığı yönündeki açıklamalarına dikkat çekildi. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Bu yorumlar, sıkılaşma döngüsünün sonuna yaklaşıldığı görüşümüzle uyumlu. Şimdilik yılın son çeyreği için ek faiz artışı beklemiyoruz ancak dezenflasyonist süreç hayal kırıklığı yaratmaya devam ederse TCMB daha fazlasını yapabilir."

Son Dört Toplantıda Artış Yapıldı

TCMB, son dört toplantıda faiz artırımına gitmişti. Eylül toplantısında bir haftalık repo faizini (politika faizi) 500 baz puanlık artışla yüzde 25'ten yüzde 30'a çekmişti. Bankanın faiz politikasındaki bu sıkılaşma, ekonomik istikrarın sağlanması ve enflasyonun kontrol altına alınması amacıyla atılan adımların bir parçası olarak devam ediyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.