Dokunulmazlıkları kaldırılan milletvekilleri ifadeye çağrıldı

Dokunulmazlıkları kaldırılan milletvekilleri ifadeye çağrıldı

Muş Cumhuriyet Başsavcılığı, dokunulmazlıkları kaldırılan HDP Muş milletvekilleri Yıldırım ve Özkan'ı haklarında "terör örgütünün propagandasını yapmak", "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet" ve "kamu görevlisine hakaret" suçlarından hazır

MUŞ (AA) - Dokunulmazlıkları kaldırılan HDP Muş milletvekilleri Ahmet Yıldırım ve Burcu Çelik Özkan, savcılıkça ifadeye çağrıldı.

Alınan bilgiye göre, milletvekillerinin yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin anayasada değişiklik yapılmasını öngören kanunun Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesinin ardından hazırlanan fezlekeler, ilgili savcılıklara ulaşmaya başladı.

Muş Cumhuriyet Başsavcılığı, HDP milletvekilleri Yıldırım ve Özkan hakkında hazırlanan fezlekelerde yer alan atılı suçlarla ilgili soruşturmayı başlattı.

Milletvekilleri Yıldırım ve Özkan, savcılık tarafından ifadeye çağrıldı. Söz konusu milletvekilleri hakkında "Terör örgütünün propagandasını yapmak", "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet" ve "kamu görevlisine hakaret" suçlarından fezleke hazırlanmıştı.

- Özkan'ın köy korucularına yönelik sözleri

HDP Milletvekili Özkan hakkında hazırlanan fezlekeler arasında 8 Haziran'da partisince düzenlenen seçim kutlamasında köy korucularına yönelik sarf ettiği sözlerde yer alıyor.

Özkan, konuşmasında köy korucularına "Bu memleketten defolup gideceksiniz. Bize uzattığınız o keleşi (kalaşnikof silahı) size çevirmesini çok iyi biliriz." ifadesini kullanmıştı.

Savcılık, milletvekili Özkan'ın söz konusu konuşmasında suç unsuru tespit ederek, dokunulmazlığının kaldırılması için fezleke hazırlamıştı.

- Savcılık süreci

Dokunulmazlığı kaldırılan milletvekilleri hakkında hazırlanan ve Cumhuriyet Başsavcılıklarına ulaşan her bir fezlekeyle ilgili ayrı soruşturma yürütülecek.

Soruşturmalar, Türk Ceza Kanunu (TCK) ve Ceza Muhakemeleri Kanunu (CMK) hükümleri uyarınca yapılacak. Dokunulmazlığı kaldırılanların milletvekilliği devam edecek.

Dokunulmazlığı kaldırılan bir milletvekili, sadece dokunulmazlık hangi iddia için kaldırılmışsa o iddiadan yargılanacak. Hakkında iddianame hazırlanan ve dava açılanlar yargılanacak. Davalar, isnat edilen suçlara göre görevli mahkemelerde görülecek.

Milletvekilliğinin sona ermesi, Anayasa'nın "Milletvekilliğinin Düşmesi" başlıklı 84. maddesinde düzenleniyor. "Milletvekilliğinin, kesin hüküm giyme veya kısıtlanma halinde düşmesi, bu husustaki kesin mahkeme kararının Genel Kurula bildirilmesiyle olur" hükmü uyarınca hakkındaki mahkumiyet kararı kesinleşenlerin milletvekilliği, kesin kararın TBMM Genel Kuruluna bildirilmesiyle düşecek.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :