Dokunulmazlık teklifinde ikinci tur

Dokunulmazlık teklifinde ikinci tur

TBMM Genel Kurulundaki görüşmeler, CHP milletvekillerinin TBMM Başkanı Kahraman'a yönelik itirazlarıyla başladı- CHP Grup Başkanvekili Gök, Kahraman'ın, laiklik açıklamaları nedeniyle birleşimi yönetemeyeceğini savundu- CHP milletvekilleri, "Türkiye laikt

TBMM (AA) - Milletvekili dokunulmazlıklarına ilişkin Anayasa değişikliği teklifinin ikinci tur görüşmeleri, CHP milletvekillerinin TBMM Başkanı İsmail Kahraman'a yönelik itirazlarıyla başladı.

TBMM Genel Kurulu, dokunulmazlık teklifinin ikinci tur oylamasını gerçekleştirmek üzere Kahraman başkanlığında toplandı.

Kahraman, dün bir bayram idrak ettiklerini anımsatarak, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nı kutladı. 19 Mayıs 1919'da başlayan yürüyüşün, Ankara'da Cumhuriyet dönemine girmeleriyle sonuçlandığını anlattı.

Bu Meclis'in yönettiği harple, Meclis'in gazi Meclis adını aldığına işaret eden Kahraman, 97 yıl önce inancının ve imanının gereğini yerine getirmek üzere milli mücadelenin işaret fişeğini ateşleyenleri, bu uğurda canıyla, malıyla görev üstlenenleri, aziz şehitleri, gazileri, Gazi Mustafa Kemal'i ve silah arkadaşlarını şükranla andığını söyledi.

Kahraman, "Geleceğimiz olan gençlerimizin bu bayramında gençlerin milli mücadele ruhuna sahip, vicdanı, fikri ve irfanı hür kişiler olarak daha güçlü, kudretli ve müreffeh bir Türkiye'ye ulaşma idealine sahip olmalarını ve bunu gerçekleştirecek donanımda yetişmelerini temenni ediyorum." dedi.

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, Türkiye Cumhuriyeti'nin en önemli bayramlarından birini vatandaşlarla kutladıklarını, Anıtkabir'e koştuklarını anlattı.

Gök, Kurtuluş Savaşı ile kurulan Türkiye Cumhuriyeti'nin ana ekseninin, laik Cumhuriyet ilkelerini gerçekleştirmek, çağdaş uygarlık seviyesine ulaşmak ve halk egemenliğini kurmak olduğunu söyledi.

Ortadoğu coğrafyasına baktıklarında laiklikten uzaklaşan bütün Müslüman ülkelerin ne halde olduğunun görüldüğünü belirten Gök, onların içinde Türkiye'nin yıldız gibi parladığını vurguladı. Mustafa Kemal Atatürk'ün laiklik ilkesini özellikle, öncelikle korumak istediğini dile getiren Gök, bu konunun Anayasa'da yer aldığını hatırlattı. Gök, laikliğin herkesin büyük sorumluluk duygusuyla bağlı kalması gereken bir ilke olduğunu ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ne yazık ki sizin ağzınızdan laikliğin Anayasa'dan çıkarılması sözlerinizi üzüntüyle duydum. En önemli sorumluluk makamında bulunan bir kişi olarak, bu sözün bugüne kadar sizin tarafınızdan telafi edildiği, Anayasa'ya bağlılığınızdan şüphe edilmeyecek şekilde giderildiğine tanık olmadık. Bu noktada biz, bu oturumu sizin yönetmenizi uygun görmüyoruz. Dokunulmazlıkların kaldıracağı bir ortamda laikliğe karşı davranışlar nedeniyle sizinle ilgili fezleke gündeme gelmedi. CHP olarak özellikle Anayasa'ya aykırı bu tutum ve sözlerinizin burada tüm kamuoyunu tatmin edecek şekilde yalanlanmasını, söylediyseniz özür dilemenizi, söylemediyseniz bu konuda, ne anlama geldiği konusunda çok net bir duruş sergilenmesini sizlerden beklediğimizi ancak bu şartlarda Meclis'i idare edebileceğinizi ifade ediyoruz. Bu şartlar altında sizin tekrar Meclis Başkanlığı görevini üstlenerek bu oturumu yönetmenizi uygun görmüyoruz."

- 19 Mayıs'ı kutladılar

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, gençlik bayramı olarak anılan bir dönemde gençliğin, politik özden uzaklaştırıldığını, işsizlik, ucuz emek gücü, açlık, yoksulluk başta olmak üzere boğuşmak zorunda kaldığı devasa sorunlar bulunduğunu savundu.

Gençliğin geleceğinin olmadığı bir ülkenin de geleceği olamayacağına işaret eden Baluken, "Söylem bazında kalan kutlamalar yerine apolitik ve ahlaki yozlaşmanın pençesine atılmaya çalışılan gençliğin gerçek sorunlarını çözmekle ile ilgili Meclis sorumluluk altındadır." dedi.

Baluken, Kahraman'ın laiklikle ilgili söylemleriyle Anayasa'yı açık bir şekilde ihlal ettiği kamuoyunda tartışılırken, bununla ilgili zan ortadan kaldırılmamışken Kahraman'ın, darbe anlamına gelebilecek bir Anayasa değişiklik teklifinin görüşmelerini yönetmesinin anlaşılamadığını öne sürdü.

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay da 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nı kutladı. Akçay, 97 yıl önce milli mücadelenin ilk adımının atıldığını, işgal ve esarete karşı ilk hamlenin yapıldığını, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk harcının karıldığını anlattı.

Akçay, "19 Mayıs, karanlık, tehditkar ve acı bir dönemde milli onurun dirilişi, bağımsızlık kararının dev adımıdır. 19 Mayıs, Türk milletinin birliğini ve dirliğini hedef alanlara karşı emsalsiz bir meydan okumadır. 19 Mayıs, Türk milletinin bağımsızlığını kazanmak için topyekun göstermiş olduğu bir direnişin ve Cumhuriyet'imize ulaşan uzun ve zorlu sürecin adımıdır. Teslimiyet belgelerini yırtıp atan cesaretin timsali, manda ve himaye çağrılarını bastıran kahramanlığın sesidir." değerlendirmesinde bulundu.

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan da 19 Mayıs 1919'un, milli iradenin oluşturduğu kutlu yürüyüşün başlangıcı olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

"Bugün de millet olarak tıpkı istiklal mücadelemizin başlangıcı 19 Mayıs 1919'da olduğu gibi bağımsızlık aşkıyla dimdik ayaktayız. Gazi Mustafa Kemal'in 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkışıyla başlayan milli mücadele 1923'te Cumhuriyet'in ilanıyla taçlanmış, bağımsızlık aşkımız, birlik ve beraberlik ruhuyla beraber tüm dünyaya ilan edilmişti. Türkiye Cumhuriyeti kuruluşundan bugüne azim ve kararlılığıyla bağımsızlığını tehlikeye düşürecek tehditler karşısında her yaştan, her kesimden vatandaşıyla azim ve kararlılığını göstermiş, bağımsızlığından asla taviz vermeyeceğini tüm dünyaya ilan etmiştir.19 Mayıs'ın, Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı olarak ilan edilmesi, bağımsızlığımızın teminatı olan gençlerimize duyulan güvenin ve onlara yüklenen sorumluluğunun da en net yansımasıdır. 93 yıllık Cumhuriyet tarihimizde tam bağımsızlık yolunda katedilen mesafenin devam etmesi, bu emanetin korunması ve yücelmesi için gençlerimiz çok çalışmalı, vatanını canından çok seven ecdadımızın verdiği mücadele karşısında bize düşen görev aynı azim ve kararlılıkla yerine getirilmelidir."

- "Hukuku gayet iyi biliyorum"

Grup Başkanvekillerinin konuşmalarından sonra TBMM Başkanı Kahraman, oturumu fazla işgal etmek ve bir bardak suda fırtına kopartmak istemediğini söyledi.

Kahraman, Anayasa'yı gayet iyi bilen, bu noktada büyük çalışmalar yapan biri olduğunu belirterek, "Anayasa'ya aykırı bir durum mevzubahis değildir. Hiçbir kavram tarifsiz olmaz. Ben, 'Tarif yapılması lazımdır' dedim. Belki aksettirenler yanlış aksettirdi, bilemem. Sözlerim doğrudur." diye konuştu.

Gök, "Sözlerim doğrudur" açıklamasından ne anlamaları gerektiğini, Kahraman'ın Anayasa ve laik Cumhuriyet'e bağlı olup olmadığını sordu.

Kahraman, açıklamasını yaptığını, bugün önemli bir günde olduklarını dile getirerek, huzurun bozulmamasını, polemiğe girilmemesini talep etti.

Bir bir hukuk devletinde, Meclis'e ve milli hakimiyete dayalı bir yerde gerekenin yapılmasını isteyen Kahraman, Anayasa'ya, İçtüzük'e, mevzuata bağlı olduğunu, hukuku gayet iyi bildiğini kaydetti.

CHP milletvekilleri ayağa kalkarak, "Türkiye laiktir laik kalacak" sloganı attılar. CHP Grup Başkanvekilleri Gök ve Özgür Özel dışındaki CHP'li milletvekilleri Genel Kurulu terk ederken, AK Parti milletvekilleri tepki gösterdi.

Tartışmanın ardından teklifin 1. maddesi üzerinde verilen önergelerin görüşmelerine geçildi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :