"Dokunulmazlık" teklifi, TBMM Anayasa Komisyonunda

"Dokunulmazlık" teklifi, TBMM Anayasa Komisyonunda

Adalet Bakanı Bozdağ:- "Bazı soruşturmaların açılıp dokunulmazlık dosyalarının çoğaltılıp Parlamentoya gönderilmesi yönünde talimat verilmesi gerçeğe dayanmamaktadır. Kimse böyle bir talimat vermedi, vermesi de söz konusu değil"- "Türkiye'de iç savaş yok.

TBMM (AA) - Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, bazı soruşturmaların açılıp dokunulmazlık dosyalarının çoğaltılıp Parlamentoya gönderilmesi yönünde talimat verildiğinin gerçeğe dayanmadığını belirterek, "Kimse böyle bir talimat vermedi, vermesi de söz konusu değil " dedi.

Bozdağ, dokunulmazlıklarla ilgili anayasa değişikliği teklifinin ele alındığı TBMM Anayasa Komisyonunda yaptığı konuşmada, komisyonda, arzu edilmeyen ve Meclis'in mehabetine yakışmayan görüntüler ortaya çıktığını belirterek, bundan sonraki süreçte, görüşlerin ileri sürüldüğü çalışmaların yürütülmesi dileğinde bulundu.

Bazı soruşturmaların açılıp, dokunulmazlık dosyalarının çoğaltılıp doğrudan Adalet Bakanlığına ve oradan TBMM'ye gönderilmesi yönünde talimatın verildiğinin gerçeğe dayanmadığını ifade eden Bozdağ, böyle bir talimat verildiğinin ya da verilmesinin söz konusu olmadığını kaydetti.

Bozdağ, "Komisyonun böyle bir düşüncesi varsa, o zaman şu yapılabilir: TBMM'de olan dosyalarla ilgili sınırlama yapılabilir. Bu tamamen komisyonun takdirinde olan bir meseledir. Yargı içinde farklı düşünen insanlar olabilir. Doğru olan anayasa, hukuk ve kanunla bağlı hareket etmek, bunun dışındaki bütün bağlılıkları reddetmektir. AK Parti olarak yargının anayasamızın öngördüğü şekilde görevini yapması için gerekli adımları her zaman samimiyetle atma gayretinde olduk." diye konuştu.

Bozdağ, yargının bağımsız olduğunu, ne yasama ne de yürütmenin güdümünde bulunduğunu işaret ederek, bazı kişilerin yaptığı değerlendirmelerin bağlamından koparılarak yorumlanmasının farklı sonuçlar ortaya çıkaracağını söyledi. Bekir Bozdağ, AK Parti İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu'nun "oğlan bizim kız bizim" ifadelerinin açıklamalarını kendisinin de okuduğunu dile getirerek, "Eğer AK Parti'nin yargıda öyle bir gücü olsa, 2008 yılında tek başına iktidarda iken kapatma davası açılmazdı. 17-25 Aralık operasyonu yapıldı. Cumhuriyet savcısını aradım diye benimle ilgili iki fezleke düzenlendi. Yargı bağımsızdır, işleyişinde sorun varsa bunları çözmek de Parlamentonun görevidir. Biz bakanlık olarak bunların çözümü için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Önümüzdeki günlerde bu anlamda önemli düzenlemeleri parlamentonun gündemine getireceğiz." dedi.

Dolmabahçe ile ilgili konuda Başbakan, Cumhurbaşkanı ve bakanların açıklamaları olduğuna işaret eden Bozdağ, "Ortada bir mutabakat yok, görüşme var. Görüşme sonrasında tarafların kendi görüşlerini kamuoyuyla paylaşması var. Görüşmelerde temenniler kısmı dışında bir şey olmadığı çok net gözüküyor. Partilerin ayrı ayrı görüşlerini açıklaması, bir mutabakat olarak takdim edilmesi belki seçim öncesi HDP'ye fayda getirmiş olabilir ama işin özünü değiştirmez. " dedi.

Bozdağ, Türkiye'de iç savaş olmadığını, teröre karşı etkin ve kararlı mücadele olduğuna vurgu yaparak, terör örgütü ve güdümündeki teröristlerin Türkiye'nin bazı yerleşim yerlerine hendekler kazarak, barikat kurarak, mayınlamalar ve çeşitli tuzaklarla insanların hayatını yaşanmaz noktaya taşıdığını, günlük hayatını sürdüremez noktaya getirdiğini söyledi.

Bozdağ, şöyle konuştu:

"Bir devlet egemen olduğu yerlerde terör örgütünün hendek kazıp, barikat kurup, mayınlama yapıp okulları, hastaneleri, ambulansları, sivil insanları, askeri, polisi kurşunlayıp bunların üzerine saldırıp, sonra bunun karşısına geçip seyredemez. Dünyanın hangi ülkesinde böyle bir şey olabilir? Her ülke kendi vatandaşının huzurunu, güvenliğini, selamet içinde yaşamasını, can ve mal güvenliğini, kamu düzeni sağlamayı ve onların temel hak ve hürriyetlerini özgürce kullanabilecekleri bir ortamı sağlaması ana vazifesidir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti bunu yapıyor; terör örgütü ve teröristlerle kararlı ve etkin bir mücadele yapıyor. Hendekleri kazanları, arkasındaki teröristleri bakıp seyrettiği zaman insanlar ne diyecek, 'devlet, hükümet nerede' diyecek. Buna kim müsaade eder? Devlet ve hükümetin, güvenlik güçlerinin yaptığı mücadele, anayasa ve yasalarımıza göre yapılmaktadır. Hem insan hakları sözleşmesine hem de başka tarafı olduğumuz anlaşmalar bakımından bu, Türkiye'nin hakkıdır ve meşru müdafaasıdır.

AİHM'e bu konuda pek çok dava açıldı, tedbir kararı istendi. 29 tane...Neredeyse tamamı reddedildi. 5'i ile ilgili tedbir kararı verildi, sonra onlar da kaldırıldı. Konuyu Anayasa Mahkemesi de değerlendirdi ve red kararı verdi. Burada yapılan çalışma terörle mücadeledir. Türkiye'nin sokakları, caddeleri, her tarafı terörden temizleninceye kadar etkin ve kararlı şekilde sürecek. 'Savaş' diye takdim etmek çarpıtmadır. Türkiye'nin tutumu devam edecek. Belediyeler, belediye makineleriyle terör örgütüne hizmet ediyor, hendek kazıyor, araçları kullanıyor. Bunu kaymakam, vali, güvenlik güçleri seyredecek mi? Böyle bir durumda gereken müdahale elbette yapılabilir. Cumhurbaşkanımızın konuşması önü arkası koparılarak farklı anlama çekiliyor. Herkes biliyor; niçin ve ne anlamda söylendiği ortada. Anayasa ve yasalara uyulması, uymayanlarla ilgili mevzuat hükümlerinin uygulanması..."

Bozdağ, AK Parti Hükümeti'nin terörü sonlandırmak için değişik zamanlarda farklı yöntemler de denediğini, fakat teröristler, terör örgütü veya onun talimatıyla hareket edenler suç işlerken, "aman bunlara dokunmayın" gibi bir talimatın asla olmadığını söyledi. Bozdağ, "Bu nokta hükümetimizi yıpratmak için sürekli kulanılan bir argümandan ibarettir. Hükümetimizin böyle bir talimatı asla olmamıştır." dedi.

Haklarında fezleke bulunan milletvekillerinin suçlu veya suçsuzluğuna dair değerlendirme yapılmadığını anlatan Bozdağ, "Teklif, yargılamanın önündeki engeli kaldırıyor. Milletvekilinin suçlu ya da suçsuz olduğu değerlendirmesi yapılmıyor. Dosyası olmayanlar kapsam dışında. Dosyası olan ya da olmayanlar arasında ayrım olsaydı eşitlik ilkesine aykırılık tartışılabilirdi. Eşitlik ve genellik ilkesine aykırı durum yok. Teklifin anayasaya aykırı yönü yok" diye konuştu.

Teklifin geneli üzerindeki görüşmeler sürüyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :