Doğum günü 'sıfır sıfır Şubat'!
Nüfus'taki hatalar olmadık işler açıyor. Selçuklu Nüfus Müdürlüğü’nün 5 yıl önce yaptığı bir hataya göre Durana Erbil sıfır Şubat doğumlu.
Nüfus idarelerinde zaman zaman yapılan hatalar, insanı güldürürken muhatabın başına da olmadık işler açılmasına neden oluyor. 8 Nisan 2003’te nüfus cüzdanını Selçuklu Nüfus Müdürlüğü’nden değiştiren Durana Erbil de, kimlik kartında yapılan hatayı aradan geçen 5 yılsonunda fark etmiş. Durana Erbil’in nüfus cüzdanının ön yüzünde bulunan doğum tarihi bölümünde doğum günü ‘00’ olarak yazılmış.
Bu hata, 1 Şubat 1941 doğumlu olan Durana Erbil’in başına bir iş açmamış ama nüfus idaresi gibi hassas bir noktada görev yapan memurlarımızın da ne tür hatalar yapabildiklerine örnek teşkil ediyor. Üstelik doğum günü ‘00’ yazılı olan nüfus cüzdanının üzerinde Nüfus Müdürü Ekrem Karanfil ile Fadimana Çat’ın da imzaları bulunuyor. Bu hata her iki yetkilinin de gözünden kaçmış. Konya’da yaşanan bu örnek, nüfus memurlarının yaptığı en basit hatalardan biri. Nüfus Müdürlükleri’nde bundan daha komik olaylara da rastlanıyor. İşte onlardan bazıları:
DÜNYANIN EN YAŞLI GENCİ
Abdülhakim Yakut, 1990 yılında Şanlıurfa’nın Suruç İlçesi’nde doğdu. Abdülkerim Yakut, oğlunun nüfus kaydını 1994 yılında yaptı. Suruç İlçe Nüfus Müdürlüğü’ne giden Abdülkerim Yakut, kayıt başvurusunda bulundu. Nüfus kimliğini yazan memur Mehmet Çakmak, 1990 yılında doğan Abdülkahim Yakut’un doğum tarihini 990 olarak kayıt etti. Veriliş tarihi olarak kimlikte 994 yılı belirtildi. Mehmet Çakmak adlı nüfus memurunun bu hatası, Nüfus Şefi Mehmet Aslan’ın da gözünden kaçtı. Nüfus müdürü adına kimlik onayı veren şef Mehmet Aslan, hatayı fark etmedi. Böyle olunca Abdülhakim Yakut, resmi olarak dünyanın en yaşlı genci oldu.
KADIN OLDUĞUNU İSPATLAMASI GEREKTİ
Yozgat Yerköy’deki nüfus kütüğünde, memurun hatası nedeniyle cinsiyet bölümüne ‘kadın’ yerine ‘erkek’ yazılan Emine Yüce, pembe nüfus kağıdı alsa da çocuğunun babası 27 yaşındaki Özgür Çakmak’la evlenememiş, eşinin sosyal güvencesinden yararlanamamıştı. Hatanın düzeltilmesi için İzmir 4’üncü Asliye Hukuk Mahkemesi’nde dava açıldı, mahkeme Emine Yüce’nin kadın olduğuna karar verdi.
ASKERE ÇAĞIRDILAR
Kahramanmaraş’ta, ilköğretim okulu öğrencisi 13 yaşındaki kız çocuğu askere çağrıldı. 1 yıl boyunca asker kaçağı olarak aranan Mutlu Yılmaz, kız olduğunu ispatlamak için askerlik şubesi ile nüfus dairesi arasında mekik dokudu. Mutlu Yılmaz’la ilgili nüfusta yapılan hata sadece cinsiyetiyle de ilgili değildi. Nüfus kütüğüne hem erkek olarak yazılmış hem de 10 yaş büyük olarak kaydedilmişti.
Memleket