Doğuda vatandaşlar teröre karşı tek yürek oldu

Doğuda vatandaşlar teröre karşı tek yürek oldu

Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki illerde düzenlenen "teröre lanet yürüyüşleri"ne ellerinde Türk bayraklarıyla katılan vatandaşlar, terör örgütü PKK mensuplarının güvenlik güçleri ve sivillere yönelik saldırılarını kınadı- Terör saldırılarından en çok zarar

VAN (AA) - Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki illerde, ellerinde Türk bayraklarıyla meydanlara akın eden binlerce vatandaş, dondurucu soğuğa aldırış etmeden gerçekleştirdikleri yürüyüşlerle terörü lanetledi.

Terör saldırılarından en çok zarar gören Hakkari'nin Yüksekova ve Çukurca, Şırnak'ın Cizre ilçeleri ile Diyarbakır başta olmak üzere birçok yerde düzenlenen yürüyüşlere katılan vatandaşlar, attıkları sloganlarla terör örgütü PKK'ya tepkilerini yüksek sesle haykırdı.

Yürüyüşlerin yanı sıra bölge illerinin tamamında basın açıklaması yapan kurum, dernek, sivil toplum kuruluşları da güvenlik güçleri ve sivillerin hedef alındığı terör saldırılarını kınadı.

- Hakkari

Terör saldırıları nedeniyle bir dönem sokağa çıkma yasağının uygulandığı Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde dondurucu soğuğa rağmen İpekyolu Caddesi'nde bir araya gelen yaklaşık 3 bin kişi, ellerinde Türk bayraklarıyla "Vatan sana canım feda", "Kahrolsun PKK", "Şehitler ölmez, vatan bölünmez" ve "Türk Kürt kardeştir PKK kalleştir" sloganları atarak çarşı merkezine yürüdü.

Bu sırada şehitler için Merkez İhsaniye Camisi'nde Kur'an-ı Kerim okundu ve dua edildi. Yürüyüşe katılan Kaymakam Mahmut Kaşıkçı burada yaptığı konuşmada, Yüksekova'nın güzel bir başlangıç yaptığını anlattı.

Yediden yetmişe çok sayıda vatandaşın yürüyüşe katılarak terör örgütüne tepki gösterdiğini belirten Kaşıkçı, şunları söyledi:

"Sayın Cumhurbaşkanımız, 'Artık seferberlik olsun. Bu ülkede, bu topraklarda terör olmasın. İnsanlık için huzur gelsin' başlangıcını, talimatını, açıklamasını yaptı. Yüksekova buna cevap verdi. Halk burada dedi ki; 'Artık bundan sonra bu güzel günde ay yıldızlı bayrağın altında nasıl bugün yürüyorsak, bundan sonra da mutlu huzurlu yürüyelim. Geleceğin büyük Türkiyesini birlikte inşa edelim.' İnsanlar balkonlarından, kaldırımlardan da bize destek verdi. Bu güzel yürüyüşten dolayı Yüksekovalı kardeşlerimize, bütün insanlarımıza teşekkür ediyorum."

Kardeşliğin pekiştirildiği bir yürüyüş olduğunu ifade eden muhtar Tahir Öztepe de Türk'ü, Kürt'ü Laz'ı, Çerkez'i ile bu ülkeye sahip çıkma zamanı geldiğini kaydetti.

Ailesiyle yürüyüşe katılan Mustafa Çapan da mutlu ve gururlu olduğunu belirterek, "Bu bayrak yere düşmeyecek. Canlı olacağız, dirayetli olacağız. Yürüyüş çok güzel geçti." dedi.

Kürt'ün Türk'ün kardeş olduğunu göstermek için yapılan güzel bir miting olduğunu kaydeden Halit Aksoy ise "Yürüyüşe herkesin desteği oldu. Türk ile Kürt halkı kardeştir." şeklinde konuştu.

Hakkari'nin Çukurca ilçesinde de terör örgütü PKK'nın saldırıları protesto edildi.

Soğuk havaya rağmen ilçe merkezindeki belediye meydanında bir araya gelen binlerce kişi, ellerinde Türk bayraklarıyla "Çukurca halkı devletin yanında", "Kahrolsun PKK", "Şehitler ölmez, vatan bölünmez" ve "Türk Kürt kardeştir PKK kalleştir", "Akan kan bayrak için" sloganları atarak tekbirler eşliğinde Cumhuriyet Caddesi'ne yürüdü.

İlçe Müftüsü Zafer Güneş'in şehitler için dua etmesinin ardından vatandaşlar dağıldı.

- Diyarbakır

Diyarbakır'da Memur-Sen İl Temsilciliği ile Anadolu Güvenlik Korucuları ve Şehit Aileleri Konfederasyonu öncülüğünde "Şehitlere Saygı ve Milli Birlik Yürüyüşü" düzenlendi.

Merkez Yenişehir ilçesindeki Şehitler Anıtı önünde toplanan vatandaşlar, ellerinde Türk bayrakları ile "Şehitler ölmez vatan bölünmez", "Bayrağa uzanan eller kırılsın" , "Vatan sana canım feda" ve "Zalimler için yaşasın cehennem" sloganları atarak, terör örgütü PKK'yı ve hain saldırılarını kınadı.

Burada büyük bir Türk bayrağı açan vatandaşlar adına açıklama yapan Memur-Sen İl Temsilcisi Yunus Memiş, Kayseri'deki terör saldırısından duydukları üzüntüyü dile getirdi.

"Bu alçakça saldırıyı lanetliyor, şehitlerimize Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz." diyen Memiş, şöyle devam etti:

"Türkiye, insanlıktan nasiplenmemiş melun terör örgütleri tarafından dize getirilemeyecek kadar büyük, millet, hainlerin oyununa gelmeyecek kadar feraset ve dirayet sahibidir. Alçaklıkta sınır tanımayanlar beyinlerini uyuşturarak canlı bomba haline getirdikleri zavallıları, asker, polis, sivil, yaşlı, çocuk ayrımı yapmadan insanlarımızın arasına sürmekte ve onlarca masumun canına kıymaktadırlar."

Türkiye'de kardeşlik ile birlik ve beraberliğin kazanacağına dikkati çeken Memiş, bütün terör örgütlerini ve onların kalleşçe saldırılarını bir kere daha lanetlediklerini aktardı.

Açıklamanın ardından vatandaşlar Türk bayrakları ile sloganlar eşliğinde Yenişehir ilçesindeki Anıtpark'a kadar yürüdü.

Burada terör saldırılarında şehit düşenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunan vatandaşlar, İstiklal Marşı ve dua okudu.

Memur-Sen Diyarbakır Temsilciliği ile Anadolu Güvenlik Korucuları ve Şehit Aileleri Konfederasyonu öncülüğünde merkez Yenişehir ilçesindeki Şehitler Anıtı önünde soğuk havaya rağmen toplanan yediden yetmişe her yaştan vatandaş, terörü lanetledi.

- Vatandaşlar terörü lanetledi

Vatandaşlardan Veysi Dönmezdil, terörle mücadelede devletin yanında olduklarını söyledi.

"Terörü, PKK'yı lanetliyorum. Bu ülke bizimdir. Başka gidecek yerimiz yoktur." diyen Dönmezdil, terör saldırılarından duydukları üzüntüyü dile getirdi.

Dönmezdil, "Irak ve Suriye'den gelenleri Türkiye misafir etti. Bize bir şey olursa bizi misafir edecek hiçbir ülke yok. Biz ölürsek de buradayız kalırsak da buradayız. Bir şehidimiz olduğu zaman o gün yemek yiyemiyorum. Kahrolsun PKK." ifadelerini kullandı.

Mehmet Fuat Ekinci ise terörü lanetlemek için yürüyüşe katıldığını belirterek, "Eskiden 7'den 70'e derlerdi. Biz değiştiriyor ve 7 aylıktan 77 yaşına kadar kim varsa herkesi burada istiyoruz çünkü biz bu işi durdurabiliriz. Biz Kürt halkı olarak Türk kardeşlerimizle burada sonuna kadar var olacağız. 3-5 zibidi ülkemizi ele geçiremeyecek." diye konuştu.

Veysel Bağıran da terör saldırılarından rahatsızlık duyduklarını vurgulayarak, "Kürt Türk hepimiz kardeşiz. Hep beraber, göğüs göğüse bir olmak için buradayız. Tepkimizi göstermeye geldik. Bütün samimiyetimizle bu yürüyüşe katıldık." dedi.

Buket Demir de teröre tepki mitingleri ve yürüyüşleri yapılmasından mutluluk duyduğunu dile getirdi.

- Şırnak

Şırnak'ın Cizre ilçesinde düzenlenen "Teröre Karşı Tek Ses, Tek Yüreğiz Yürüyüşü"ne ellerinde Türk bayrakları ile katılan vatandaşlar, terör örgütü PKK ve yaşamı hiçe sayan saldırılarını kınadı.

Memur-Sen Şırnak Temsilciliği öncülüğünde Cizre'de gerçekleştirilen yürüyüşe Şırnak merkez ile Silopi ve İdil ilçelerinden gelen vatandaşlar da katıldı.

Dicle Mahallesi'ndeki Sanat Sokağı'nda toplanan, aralarında çocuk, yaşlı, ve kadınların da bulunduğu vatandaşlar, ellerinde Türk bayrakları ile "Vatan sana canım feda", "Polise, askere uzanan eller kırılsın", "Türk-Kürt kardeştir, PKK kalleştir" sloganlarını attı.

Kur'an-ı Kerim tilavetinin ardından vatandaşlar adına açıklama yapan Büro Memur Sen Şırnak İl Temsilcisi Mehmet Akdeniz, Şırnak ve ilçelerindeki sivil toplum kuruluşlarının ve vatandaşların teröre tepki göstermek için Cizre'de toplandığını söyledi.

"Türkiye'de huzur ve kardeşlik ikliminin hakim olmasından rahatsız olan odaklar tarafından Kayseri ve İstanbul'da gerçekleştirilen terör saldırılarını şiddetle kınıyoruz." diyen Akdeniz, Türkiye'de Türk, Kürt, Arap, Çerkez ve Laz herkesin bir ve beraber olduğunu vurguladı.

- Mardin

Mardin'in Midyat ilçesinde, araçlar eşliğinde düzenlenen konvoyun ardından Midyat Belediyesi önünde bir araya gelen vatandaşlar, ellerinde Türk bayrakları ile yürüyerek terör örgütü PKK'yı ve hain saldırılarını kınadı.

"Vatan sana canım feda", "Kahrolsun PKK", "Şehitler ölmez vatan bölünmez" ve "Türk Kürt kardeştir PKK kalleştir" sloganları atarak şehitler için dua eden vatandaşlara, bazı kişiler ev ve iş yerlerine bayrak asarak destek verdi.

Mardin Valisi Mustafa Yaman, burada yaptığı konuşmada, Midyat'ın birlik ve beraberliğin sembolü olan ilçelerden biri olduğunu söyledi.

Türkiye topraklarına göz dikenlere karşı mücadele verildiğini belirten Yaman, şöyle konuştu:

"Millet olarak kurtuluş savaşında olduğu gibi, terörle mücadelede ve 15 Temmuz’da siz vatan evlatları ülkeye ve bu topraklara göz dikenlere karşı büyük mücadele verdiniz. Terörle mücadele kararlılıkla devam edecektir."

Midyat Belediye Başkanı Şehmus Nasıroğlu ise terörün asla amacına ulaşamayacağını dile getirdi.

Sivil toplum kuruluşları adına açıklama yapan Seyyidler Derneği Başkanı Selim Yıldız ise terör saldırlarını lanetlediklerini söyledi.

Mitinge katılan vatandaşlardan Fatma Yeşil de asker ve polise yapılan saldırıyı kınadıklarını belirterek “Askerimize polisimize uzanan eller kırılsın." diye tepki gösterdi.

AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Metiner de bir konuşma yaparak teröre tepki gösterdi.

Mardin Emniyet Müdürü Hasan Onar, AK Parti Mardin İl Başkanı Mehmet Ali Dündar ve çok sayıda STK temsilcileri de mitinge destek verdi. Mitingin ardından vatandaşlar dev Türk bayrağıyla ile Köşk Meydanına kadar yürüdü.

- Erzurum

Erzurum Sivil Toplum Platformu ile Büyük Birlik Partisi İl Teşkilatı üyeleri, Kayseri'deki terör saldırısına tepki göstermek amacıyla ellerindeki büyük bir Türk bayrağı eşleğinde Yakutiye ilçesindeki Lala Paşa Camisi önünde toplanarak Yakutiye Medresesi önüne kadar yürüdü.

Grup, burada, terör saldırılarına tepkilerin yer aldığı dövizler açtı.

Açıklamaların ardından şehitler için dua okundu.

Grup, daha sonra dağıldı.

- Elazığ

Elazığ'da vatandaşlar, Türk bayraklarıyla düzenledikleri yürüyüşte, İstanbul ve Kayseri'deki terör saldırılarını kınadı.

Gökbörü Turancı Düşünce ve Eğitim Derneği Elazığ Şubesi öncülüğünde İzzetpaşa Camisi'nde toplanan vatandaşlar, burada İstanbul ve Kayseri'deki terör saldırılarında şehit düşenler için gıyabi cenaze namazı kıldı.

Daha sonra 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'nda bir araya gelen grup, ellerinde her iki saldırıda şehit düşen güvenlik görevlilerin fotoğrafları ve Türk bayrakları ile tekbir getirerek, "Polise uzanan eller kırılsın" sloganları eşliğinde Öğretmenevi'ne kadar yürüdü.

Burada açıklama yapan derneğin Elazığ Şube Başkanı Mehmet Özçelik, terör örgütü PKK'nın ülkeyi kana bulayan saldırılarına Kayseri'de bir yenisini daha eklediğini söyledi. Özçelik, terör örgütünü lanetledi.

Yürüyüşe katılan vatandaşlardan Sefa Kaya da polis ve askere yapılan saldırıları kınadıklarını ifade etti.

- Kars

Kayseri ve İstanbul'daki terör saldırılarına tepki amacıyla Kars'ta soğuk havaya rağmen binlerce kişinin katılımıyla "teröre lanet" yürüyüşü düzenlendi.

Kars Şehit ve Gazi Aileleri Derneğince organize edilen yürüyüşte bir araya gelen ve Kars Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta'nın da aralarında bulunduğu binlerce siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcisi, esnaf, öğrenci ve memur, ellerindeki Türk bayraklarıyla soğuk havaya aldırış etmeden Merkez Camisi önünde toplandı.

Tekbir getirip "Şehitler ölmez vatan bölünmez", "Vatan sana canım feda", "Polise kalkan eller kırılsın", "Kahrolsun PKK", "Ne mutlu Türküm diyene" şeklinde sloganlar atan gruptakiler, sıfırın altında 16 derecede Atatürk Caddesi üzerinden Cumhuriyet Meydanı'na kadar yürüdü.

Güzergah üzerindeki İl Emniyet Müdürlüğüne bağlı Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğünü ziyaret eden gruptaki bazı kişiler, polislere başsağlığı diledi.

Kars Şehit ve Gazi Aileleri Derneği Başkanı Muhsin Ağçay, Çevik Kuvvet Şube Müdürü Yaşar Önal'a çiçek takdim ederek üzüntülerini dile getirdi. Burada şehitler için dua edildi.

- Şanlıurfa

Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesinde, Kayseri ve İstanbul'daki terör saldırısına tepki amacıyla yürüyüş düzenlendi.

Sivil toplum kuruluşları tarafından organize edilen ve yüzlerce vatandaşın katıldığı yürüyüş, Gazi Caddesi'nde başladı.

Ellerinde Türk bayraklarıyla "Kahrolsun PKK", "Şehitler ölmez, vatan bölünmez" sloganları atan grup, İlçe Emniyet Müdürlüğü önüne kadar yürüdü.

Burada konuşan İlçe Emniyet Müdürü Erol Duyar, ölümden korkmadıklarını belirterek, bu korkusuzluğun terör örgütünün sonunu getireceğini kaydetti.

Saygı duruşunda bulunarak İstiklal Marşı okuyan grup, daha sonra dağıldı.

- Şehitler için mevlit okutuldu

Kayseri'deki terör saldırısında şehit olan askerler için Bitlis'in Hizan ilçesinde mevlit okutuldu.

Siirt'te ise Kayseri ve İstanbul'daki terör saldırılarında şehitler, Şirvan'daki maden faciasında hayatını kaybeden işçiler ve Halep'te yaşamını yitiren Suriyeliler için mevlit okutuldu.

Muş, Malatya ve Batman'ın da aralarında bulunduğu birçok ilde ise sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, yaptıkları açıklamalarla terörü lanetledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :