Doğu Karadenizli ihracatçılar yeni pazarlar arıyor

Doğu Karadenizli ihracatçılar yeni pazarlar arıyor

DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Gürdoğan:- "Son yıllarda yoğun Arap turistin akın ettiği Trabzon ve yöre illerinin olumlu algısı, Suudi Arabistan piyasasında üst noktadadır. Bu durumu da değerlendirerek ihracatçılarımız Suudi Arabistan piyasasına önem vermeli

TRABZON (AA) - Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, son yıllarda Arap turistin akın ettiği Trabzon ve yöre illerinin olumlu algısının, Suudi Arabistan piyasasında üst noktada olduğunu, ihracatçıların bu durumu değerlendirerek uudi Arabistan piyasasına önem vermesi gerektiğini bildirdi.
Gürdoğan, yaptığı yazılı açıklamada, Doğu Karadeniz ihracatçıları için yaş meyve sebze sektöründe alternatif pazar arayışlarına devam eden DKİB'in, 12-17 Mart'ta heyetle Suudi Arabistan'ın Cidde ile Birleşik Arap Emirlikleri'nin Dubai şehirlerinde incelemelerde bulunduğunu belirtti.
Kendisiyle birlikte yönetim kurulu üyeleri Saffet Kalyoncu, Ali Can ve Haluk Bulut'tan oluşan heyetin, ilk olarak Suudi Arabistan'da Cidde Ticaret Müşavirliğini ziyaret ederek Ticaret Ataşesi Bilge Dönmez'den piyasa hakkında bilgi aldığını, akabinde yaş meyve sebze perakende satış noktaları ile toptancı hallerinde inceleme ve görüşme yaptığını kaydeden Gürdoğan, ardından sektörün önde gelen ithalatçı firmalarıyla ikili görüşmelerde bulunulduğunu ifade etti.
Gürdoğan, yıllık ortalama 1 milyon 950 bin tona yakın yaş meyve sebze ithal eden bir ülke olan Suudi Arabistan'ın sektör açısından önemli potansiyeller ihtiva ettiğine dikkati çekerek, "Yaptığımız gözlem ve incelemede, Cidde piyasasında Türk ürünlerinin kalite ve lezzet açısından tercih edildiğini ancak çok düşük düzeyde yer aldığını, piyasada sunumu yapılan ürünlerin gerek kalite gerekse kalibre açısından Türk ürünlerinin çok çok altında olduğunu, ürünlerimizin piyasada düşük düzeyde yer almasının lojistik maliyetlerimizin yüksekliğinden kaynaklandığını tespit ettik. Lojistik maliyetlerin düşürülmesi ve piyasaya daha kısa sürede ürün sunumunun sağlanması amacıyla alternatif güzergahlar konusunda çalışma yaparak üye ihracatçılara sunacağız." ifadesini kullandı.
Anılan ülkede sektörün önde gelen ithalatçıları ve market zincirleriyle yaptıkları ikili iş görüşmelerinden çok memnun kaldıklarını kaydeden Gürdoğan, şöyle devam etti:
"Suudi Arabistan yaş meyve sebzeyi öncelikli olarak hızlı tedarik ve düşük nakliye maliyetlerinden dolayı komşu ülkelerden, birçok ürünü de havayolu kargo taşımacılığıyla Uzakdoğu ülkelerinden tedarik etmektedir. Rekabet avantajı sağlanması açısından ülkemizden de bu piyasaya 1-2 gün içinde ürün sunulabilmesi için havayolu kargo taşımacılığının başlatılması konusunda Ekonomi Bakanlığımızdan destek talebinde bulunacağız. Ortalama yüzde 5 komisyon esasına göre çalışan Suudi Arabistan yaş meyve sebze piyasasında ihracatçılarımız, uzun vadeli planlara dayalı hareket tarzı belirlemelidir. Son yıllarda yoğun Arap turistin akın ettiği Trabzon ve yöre illerinin olumlu algısı, Suudi Arabistan piyasasında üst noktadadır. Bu durumu da değerlendirerek ihracatçılarımız Suudi Arabistan piyasasına önem vermelidir."
- Dubai görüşmeleri
Gürdoğan, ikinci ayak olarak Dubai piyasasında yaş meyve sebze sektörü ile marketler zinciri temsilcileri, ithalatçılar ve sebze halindeki firmalarla gerçekleştirilen görüşmelerden memnun kaldıklarını belirterek, şunları kaydetti:
"Birleşik Arap Emirlikleri ve Dubai de Suudi Arabistan piyasası eş değerinde özelliklere sahip. Yıllık 2 milyon ton civarında yaş meyve sebze ithalatı bulunan Emirlik, ihtiyaç duyduğu birçok ürünü başta komşu ülkeler olmak üzere genellikle Avrupa ve Uzakdoğu ülkelerinden havayolu kargo taşımacılığıyla temin etmektedir. Yaş meyve sebze piyasası daha çok yüzde 6 komisyon esasına göre çalışmaktadır. Ülkemizden ithal edilen ürünlerin çok düşük düzeylerde kaldığını açıkça gördük. Ülkemiz ürünleri açısından dezavantajlı görülen hususlar, lojistik maliyetleri ile teslimat süresi yanında Birleşik Arap Emirliklerinin birçok komşu ülkesinin, Arap Birliği anlaşması kapsamında kısmi olarak gümrük birliği içinde olması nedeniyle sıfır gümrükle bu piyasaya ürün sunmasına rağmen ülkemiz menşeli ürünlere yüzde 5 uygulanan gümrük vergisidir. Ülkemizde de hızlı şekilde Ortadoğu coğrafyasındaki ülkeler ve özellikle Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri ile gümrük vergilerinin sıfırlanmasını sağlayacak tercihli ticaret anlaşmaları bir an önce başlatılmalıdır."
Suudi Arabistan ve Dubai'de yaptıkları olumlu görüşme ve gördükleri ilginin, yaş meyve sebze sektörü açısından kendilerini oldukça ümitlendirdiğini vurgulayan Gürdoğan, sektörün bu ülke piyasalarına rahatlıkla girebileceğini ve pazardan pay alabileceğini ifade etti.
Gürdoğan, Suudi Arabistan ve Dubai'de Trabzon algısının çok üst noktada bulunmasının ihracatçılar açısından önemli fırsatlar sunduğuna işaret ederek, bölge ihracatçılarının vakit kaybetmeden DKİB referansıyla bu ülke piyasalarında pazarlama faaliyetlerine hızlı şekilde başlamalarının faydalı olacağını kaydetti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :