Doğu Karadeniz ihracatında düşüş

Doğu Karadeniz ihracatında düşüş

Gürdoğan:- "Sorumluluk alanımızdaki Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane'den yılın 7 ayında yapılan ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13,2 oranında azaldı"- "Önümüzdeki haftalarda Rusya ile yine hainlerin bir oyunu olduğu açıkça görülen ilişkile

TRABZON (AA) - Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, sorumluluk alanlarındaki illerden yılın 7 ayında yapılan ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13,2 azaldığını bildirdi.

Gürdoğan, yazılı açıklamasında, Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane'den ocak-temmuz döneminde 810 milyon 62 bin 714 dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini belirtti.

Bölgeden geçen yılın aynı döneminde 933 milyon 448 bin 47 dolarlık ihracat yapıldığını ifade eden Gürdoğan, sorumluluk alanlarındaki illerden yılın 7 ayında yapılan ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13,2 azaldığını kaydetti.

Gürdoğan, söz konusu dönemdeki ihracatta ürün sıralamasında 553 milyon 362 bin 612 dolarla fındık ve mamullerinin birinci, 91 milyon 737 bin 203 dolarla yaş meyve sebze ürünlerinin ikinci, 56 milyon 15 bin 681 dolarlık ihracatla madencilik ürünlerinin üçüncü sırada yer aldığına işaret etti.

İhracatta yaşanan düşüşün gelecek aylardan itibaren artışa geçerek 2016 yılını ihracat artışıyla kapatacaklarına inandıklarını vurgulayan Gürdoğan, şöyle devam etti:

"15 Temmuz 2016 tarihinde hain terör örgütü tarafından yurt dışındaki bağlı oldukları efendileri ile işbirliği içinde ülkemiz ve demokrasimize yönelik yapılan hain saldırının, Türk milletinin büyük kahramanlık göstererek Başkomutanımızın liderliği ve dirayeti ile hezimete uğratılması Türkiye Cumhuriyetini bütün dünyanın ilgi odağı haline getirmiştir. Aziz Türk milletinin göstermiş olduğu bu kahramanlık, uluslararası arenada ülkemizi çok önemli bir boyuta taşımıştır. Bizlere bu onuru yaşatan başta bu uğurda canlarını feda eden aziz demokrasi şehitlerimize, kahraman Türk halkımıza ve Sayın Başkomutanımıza ihracatçılar olarak şükranlarımızı sunuyoruz. Emperyalist güçlere taşeronluk yapan bu hainlerin ülkemizde çöreklenmiş oldukları tüm kurumlardan kararlı şekilde temizlenmeleri hiç şüphesiz ülkemiz bürokrasisinde yıllarca şikayet konusu yaptığımız sorunları da ortadan kaldıracağı için mutluyuz."

Gürdoğan, büyük kahramanlık örneği gösteren Türk halkının demokrasisine sahip çıkmasının, emperyalist güçleri telaşa kaptırdığını, Türkiye Cumhuriyetini ekonomik olarak zor durumda bırakmak için sözde kredi notunun düşürülmesi, yalan suçlamalara başvurma oyunlarının da sonuçsuz kalmasıyla hainlerin ikinci darbeyi yediğini kaydederek, "Avrupa'nın iflas eden bankacılık sistemine sesini çıkaramayan ve hatta kredi notunu koruyan, demokrasi ihlallerini görmezden gelerek ülkemize akıl vermeye çalışan emperyalist ülkeler, şunu bilmeli ki hangi kalleşliğe başvururlarsa vursunlar, Türk milletinin dirayeti karşısında Çanakkale’de, Kurtuluş Savaşı'nda ve 15 Temmuz'da olduğu gibi her zaman hezimete uğrayacaktır." ifadesini kullandı.

- "Türk halkının kahramanlığı, iş adamları ve ihracatçıları cesaretlendirdi"

Türk halkının bu kahramanlığının, iş adamları ve ihracatçıları cesaretlendirdiğini, 2023 yılı hedeflerine ulaşmada ve Türkiye'yi dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olma potansiyeline ulaştırma yolundaki çabalarında doping etkisi yaptığını belirten Gürdoğan, şunları kaydetti:

"Büyük Türkiye hedefimiz için canla başla mücadele vererek, ihracatımızı artırarak bu hedeflere ulaşmamız hiç zor olmayacaktır. Yaşanan bu ihanete karşı gösterdiğimiz ortak direnç ve tek sesliliğimiz bunu açıkça göstermiştir. Yeni bir sürece adım attığımız bu ortamda, bu tek sesliliğimizi kaybetmememiz gerekmektedir. Bundan dolayı, ihracatımızda yaşanan bu düşüş bizleri hiçbir şekilde ümitsizliğe kaptırmamaktadır. Çünkü yakaladığımız bu doping havasının bundan sonra ülkemizi çok daha ileriye taşıyacağını açıkça görmekteyiz. Ayrıca, önümüzdeki haftalarda Rusya ile yine hainlerin bir oyunu olduğu açıkça görülen ilişkilerimizi olumsuz etkileyen havanın da iki ülke liderinin yapacağı görüşme ile son bulacak olması, bölgemiz ihracatına çok büyük oranda olumlu yansıyacaktır."


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :