Doğu Gutalı askeri muhaliflerden BM'ye mektup

Doğu Gutalı askeri muhaliflerden BM'ye mektup

Doğu Guta'daki askeri muhalif gruplar ve sivil kuruluşlar, Suriye'de ateşkes kararı alan BM'ye mektup gönderdi- AA'nın ulaştığı mektuptan:- "Doğu Guta'da ateşkesin uygulanmaya başlamasını müteakip 15 gün içerisinde Heyet Tahrir Şam, Nusra Cephesi, el-Ka

ANKARA (AA) - ADHAM KAKO/MUHAMMED MİSTO - Beşşar Esed rejiminin kuşatmada tuttuğu Doğu Guta'daki askeri muhalif gruplar ve sivil kuruluşlar, Birleşmiş Milletler'e (BM) gönderdikleri mektupta, BM Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) ateşkes kararının uygulanmaya başlamasından sonraki 15 gün içerisinde Heyet Tahrir Şam, Nusra Cephesi ve el-Kaide ile bağlantılı kişi ve ailelerini bölgeden çıkarma sözü verdi.

Doğu Guta'daki en büyük askeri muhalif gruplardan Ceyşü'l İslam, Feylak Er-Rahman ve Ahraru'ş Şam ve sivil kuruluşlar, 24 Şubat'ta 1 aylık insani ateşkes kararı alan BMGK'ya bir mektup gönderdi.

AA'nın ulaştığı mektupta, gruplar BMGK'nın 2401 sayılı kararının yerine getirilmesi için hazır olduklarını belirtti.

Mektupta, "Doğu Guta'da ateşkesin uygulanmaya başlamasını müteakip 15 gün içerisinde Heyet Tahrir Şam, Nusra Cephesi, el-Kaide ve bağlantılı kişiler ile ailelerinin Doğu Guta'dan çıkarılması için BM ile işbirliği yapacağımızı taahhüt ediyoruz." ifadesine yer verildi.

BM'ye gönderilen mektupta, söz konusu grupların tahliyesi için Suriye'deki BM ofisi ile bir anlaşma yapmak istendiği belirtildi.

Abluka altındaki Doğu Guta'ya insani yardımların ulaştırılması konusuna da yer verilen mektupta, muhalifler, insani yardım konvoylarını organize etmek için kolaylık ve güvenlik sağlayacakları kaydetti.

Mektupta rejim güçleri ve destekçilerinin yanı sıra Rus savaş uçaklarının da saldırılarına son verilmesi istendi.

Bölgedeki yaralı ve hastaların Uluslararası Kızılhaç denetiminde çıkarılarak rejimin kontrolünde olmayan bölgelerde veya komşu ülkelerdeki hastanelerde tedavi edilmesi talep edilen mektupta, sivillerin, sağlık kuruluşlarının, eğitim merkezlerinin ve ibadethaneleri hedef almaması çağrısı yapıldı.

- "Rusya'nın BM kararına uyması için böyle bir mektup gönderdik"

Doğu Guta'daki askeri muhalif gruplardan Feylak Er-Rahman'ın sözcüsü Vail Ulvan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Rusya, BM'nin Doğu Guta’daki ateşkes kararını yerine getirmemek için her yolu deniyor. Hiç bir insani yardım bölgeye ulaşmadı. Ateşkes yerine, bölgeye saldırılar daha da şiddetlendi." değerlendirmesini yaptı.

Ulvan, "Biz Feylak Er-Rahman olarak Rusya’nın BM kararına rağmen aldığı 5 saatlik ateşkes kararını kınadığımızı dile getirdik. BM'nin kararı açık ve netti. Rusya bölge halkını zorunlu göçe mahkum bırakıyor. Onları saldırılar ve abluka ile tehdit ediyor. Dolayısıyla Rusya'nın BM kararına uyması için böyle bir mektup gönderdik." dedi.

Doğu Guta'daki askeri muhalif grupların Nusra Cephesi üyelerini bölgeden çıkarmak için sürekli çalıştıklarını dile getiren Ulvan, ancak her girişimlerinde Rusya’nın engellemesiyle karşılaştıklarına dikkati çekti.

- "Rusya'nın iddiaları yalan"

Ulvan, "Askeri gruplar sivilleri istemedikleri hiç bir şeye zorlamaz. Bizler sivillerin rahat bir şekilde dolaşmaları için çalışıyoruz. Onların çıkışlarını engellemiyoruz. Ancak siviller şiddetli saldırılardan dolayı evlerinden çıkamıyorlar. Rusya'nın, 'Muhalifler sivilleri tahliye koridorundan çıkmamaları için hedef alıyor' iddiaları yalan." diye konuştu.

Rusya’nın Doğu Guta'da her gün 5 saatliğine tanıdığı ateşkes süresi içerisinde bile saldırıların devam ettiğine işaret eden Ulvan, "Bölge halkı, rejime hiç bir şekilde güvenmiyor. İnsanlar yaşadıkları evi, mahalleyi hiç bir şekilde terk etmek istemiyor." tespitini paylaştı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :