Doğu Guta kuşatmayı tarımla kırıyor

Doğu Guta kuşatmayı tarımla kırıyor

Suriye'de Esed rejiminin kuşatması altındaki Doğu Guta'da çiftçiler, ablukanın etkilerini tarımla hafifletmeye çabalıyor- Doğu Guta yerel meclisinden mazot desteği alan çiftçiler, yetiştirdikleri sebze ve meyveyi fakir halka ücretsiz dağıtıyor

İDLİB (AA) - BURAK KARACAOĞLU - Suriye'nin başkenti Şam'da Beşşar Esed rejiminin kuşatmasındaki Doğu Guta'da, ablukayı yerel meclisin desteğiyle kıran çiftçiler, elde ettikleri mahsulleri fakir halkla paylaşıyor.

Aralık 2012’den bu yana kuşatma altında bulunan Şam'ın doğusundaki Guta bölgesinde, insani abluka ve Esed rejiminin bombardımanları nedeniyle birçok tarım aracı bulunmuyor.

Doğu Gutalı çiftçiler ise kısıtlı imkanlarına rağmen domatesten bibere, salatalıktan kavuna, birçok sebze ve meyve üretiyor.

Doğu Guta yerel meclisi, Esed rejiminin temel ihtiyaç malzemeleri ve insani yardımın Guta’ya girişini engellemesi nedeniyle yükselen fiyatlara karşı kendi çözümlerini üretmeye karar verdi. Bu doğrultuda, ablukanın özellikle fakir halk üzerindeki etkilerini hafifletmek isteyen yerel meclis, çiftçilerle iş birliğine yöneldi.

Proje kapsamında meclisten mazot ve tarım aracı desteği alan çiftçiler, bölgedeki fakir insanlara elde ettikleri mahsullerin çoğunu karşılıksız dağıtıyor.

Sebze fiyatlarının çok pahalı olduğu Doğu Guta'da, destekle artan üretim, pazar fiyatlarını da düşürüyor. Düşen sebze meyve fiyatları, alım gücü olan kişiler için de pazarları hareketlendiriyor.

Kuşatma altındaki bölgede üretim yapan çiftçiler, ekim yaptıktan yaklaşık 3 ay sonra mahsulü toplayabiliyor.

- "Destekle üretim yapabiliyoruz"

Doğu Gutalı çiftçi Ebu Ömer AA muhabirine yaptığı açıklamada, destekli üretime başlamalarıyla sebze fiyatlarında ciddi düşüş yaşandığını anlattı.

"Tarlalarda sebze yetiştirmeden önce domates 1000 Suriye lirası (7 TL) civarındaydı. Üretimden sonra 150 Suriye lirasına (1 TL) düştü." diyen Ebu Ömer, gübre ve ilaçlama imkanının olmadığını aktardı.

Ebu Ömer, “Yerel meclis tarafından verilen destekle üretim yapabiliyoruz. Elde ettiğimiz mahsulü fakir ailelere bedava dağıtıyoruz. Bu da piyasadaki sebzelerin fiyatının düşmesini sağlıyor." şeklinde konuştu.

- "Bu çalışmalar hayati önem taşıyor"

Sulamada yeraltından suyu çıkarmak için mazota ihtiyaçları olduğunu kaydeden Ebu Ömer, "Eğer destek alabilirsek daha çok üretim yaparız. Bu daha çok insana ücretsiz sebze ulaştırmamıza olanak sağlar. Kuşatma altında olduğumuz Doğu Guta'da insanların açlıktan öldüğü dönemden geçtik. Bu nedenle bu çalışmalar hayati önem taşıyor." ifadelerini kullandı.

Çiftçi Ebu Ömer, yaz mevsiminde sebze meyve üretimine yoğunlaştıklarını, kışa hazırlık olarak buğday ekimi yapacaklarını da söyledi.

Şam'ın doğusundaki Doğu Guta bölgesi, Aralık 2012’den bu yana kuşatma altında bulunuyor. Esed rejimi, son olarak bölgedeki Berze mahallesinde sivil ve askerleri tahliyeye zorlayarak mahalleyi ele geçirmiş, kuşatmayı daraltmıştı. Rejim ablukası nedeniyle Birleşmiş Milletler ve insani yardım kuruluşları bölgeye nadiren insani yardım ulaştırabiliyor.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :