Doğu Anadolu'da kar yağışı ve tipi

Doğu Anadolu'da kar yağışı ve tipi

Doğu Anadolu'da, kar ve tipi nedeniyle 7 ilde toplam 3 bin 25 köy ve mahalle ile ulaşım sağlanamıyor

ERZURUM (AA) - Doğu Anadolu'da kar yağışı ve tipi nedeniyle 3 bin 25 köy ve mahalle yolu ulaşıma kapandı.

Bölgede, dün öğle saatlerinde başlayıp gece etkisini artıran ve halen devam eden kar yağışı yüzünden Erzurum'da bin 446 mahalle yolunun yanı sıra Ardahan'da 227, Erzincan'da 376, Kars'ta 255, Ağrı'da 436, Iğdır'da 39 ve Tunceli'de de 246 köy yolu kapandı.

Olumsuz hava koşulları sebebiyle söz konusu illerde karayolları, belediye ve il özel idare ekiplerince kapalı yolların açılması için kar küreme ve tuzlama çalışması başlatıldı.

Ekiplerin yollardaki karla mücadele çalışması sürerken belediye ve il özel idaresi ekipleri de şehir merkezlerindeki ana arterler başta olmak üzere cadde ve sokakların ulaşıma kapanmaması için çalışma yapıyor. İl merkezlerindeki ana arterlerin trafiğe açık olmasına rağmen bazı araç sürücülerinin yollardaki kar sebebiyle ilerlemekte zorlanması dikkati çekti.

Belediye ekiplerinin kaldırımlarda vatandaşların rahat yürümesi için kar küreme çalışması da yaptığı bölgede, bazı vatandaşlar karla kaplı araçlarını, bazıları da ev ve işyerleri önünde biriken karları temizlemeye çalıştı.

Erzurum il merkezinden yaklaşık 500 metre daha rakımı düşük olan Oltu ilçesine de ilk kez kar yağdı.

İlçede kar yağışı hayatı olumsuz etkilerken, kar kalınlığının 20 santimetreye ulaştığı belirtildi.

- Tunceli

Tunceli İl Özel İdare Genel Sekreteri Nazif Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Tunceli'de kent genelinde iki gündür kar yağışının aralıksız devam ettiğini, Nazımiye, Pülümür ve Hozat ilçelerinde karla mücadele çalışmalarının tipi ve sis nedeniyle güçlükle yürütüldüğünü söyledi.

Kar yağışının etkisini sürdürdüğüne işaret eden Yıldırım, şunları kaydetti:

"İlimizde etkili olmaya devam eden kar yağışına bağlı olarak bugün itibariyle merkez 40, Çemişgezek 6, Hozat 21, Mazgirt 50, Nazımiye 21, Ovacık 33, Pertek 33 ve Pülümür ilçesinde 42 olmak üzere 246 köy yolu ulaşıma kapalı. Merkez ve 7 ilçemizde toplam 8 karla mücadele ekibimiz zaman zaman etkili olan sis ve tipiye rağmen çalışma yürütüyor. Şu an itibariyle köylerimizde her hangi bir olumsuz durum bildirilmedi. Her hangi bir çağrı geldiğinde, ilgili kurumlarla birlikte gerekli müdahaleyi öncelikli olarak ekiplerimiz yapacak."

- Kars

Kars'ta kar ve tipi nedeniyle il merkezine bağlı 40 köy yolunun yanı sıra ilçelerden Akyaka'da 13, Arpaçay'da 28, Digor'da 17, Kağızman'da 56, Sarıkamış'ta 53, Selim'de 33, Susuz'da 15 köy yolu ulaşıma kapandı.

Sarıkamış ilçesinde kar kalınlığı 45 santimetre, ilçede yer alan Türkiye'nin en önemli kayak merkezlerinden Cıbıltepe Kayak Merkezi'nde ise 65 santimetre olarak ölçüldü.

Bina çatılarında buz sarkıtları oluşan ilde, vatandaşlar araba, ev ve iş yerleri önünde biriken karı temizledi. Kar yağışı trafikte aksamalara neden oldu.

Kara saplanan bazı araçlar vatandaşların yardımıyla kurtarılırken Keklik Deresi mevkisinde yolda kayan araçlar hasarlı kazalara neden oldu.

- Erzincan

Erzincan'da da kar yağışı ve tipi nedeniyle kent merkezinde 9, ilçelerden de Çayırlı'da 45, İliç'te 30, Kemah'ta 75, Kemaliye'de 40, Otlukbeli'de 10, Refahiye'de 85, Tercan'da 70 ve Üzümlü'de 12 olmak üzere toplam 376 köy yolunda ulaşım yapılamıyor.

15 ekibin, kapalı köy yollarının ulaşıma açılması için çalışmalarını sürdürdüğü kentte en fazla karın etkili olduğu ilçelerden Üzümlü'de kar kalınlığı 50 santimetreye ulaştı.

İlçede, Üzümlü Belediyesine bağlı karla mücadele ekiplerince kar temizleme çalışması başlatıldı.

Greyder operatörü Hakan Kalkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede saat 04.00'dan beri kar temizleme çalışması yaptıklarını söyledi. İlçede okulların tatil edildiğini hatırlatan Kalkan, "Yollar kapalı, vatandaşların iş yerlerine ulaşmaları için yoğun şekilde yollarda kar temizleme çalışması yapıyoruz." dedi.


Doğu Anadolu'da kar yağışı ve tipi

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :