Doğalgaza yapılan indirim

Doğalgaza yapılan indirim

Bosphorus Enerji Kulübü Başkanı Öğütçü:- "Doğalgazda yapılan yüzde 10 indirim sevindirici. Bu indirim umarız dünya doğalgaz fiyatlarındaki düşüşe paralel sürer"

İSTANBUL (AA) - Bosphorus Enerji Kulübü (BEC) Başkanı Mehmet Öğütçü, doğalgaz fiyatında yarından itibaren geçerli olacak yüzde 10 indirimin sevindirici olduğunu belirterek, "İran ile tahkim çözüme kavuşturulduğu için gelen bu indirim, umarız dünya doğalgaz fiyatlarındaki düşüşe paralel olarak devam eder.” dedi.

Öğütçü, İstanbul'da 11 Ekim’de beşincisi gerçekleştirilecek BEC zirvesi öncesinde düzenlenen toplantıda, doğalgazda yeni indirim fırsatlarının gündeme gelebileceğini söyledi.

Rusya ile devam eden tahkim sürecine değinen Öğütçü, “Talep düşüşü ve ABD'deki kaya gazına dayalı LNG ihracının ortaya çıkaracağı rekabet ve fiyat savaşı nedeniyle Avrupa’da da benzer bir fiyat indirimi yaşandı. Doğalgazda Rusya’yla da ciddi bir indirim anlaşması sağlandığında yeni bir fiyat düşüşü olağanı sağlanır.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’yi önümüzdeki yıllarda enerji koridorları, fiyat müzakereleri, iklim değişimini yavaşlatacak önlemler, siber güvenlik gibi acil çözüm gerektiren konuların beklediğini belirten Öğütçü, şunları kaydetti:

“Türkiye ikmal güvenliğini garantiye alacak, enerjinin bölgede barış köprüsü olmasını sağlayacak, iç ve dış yatırım gereksinmelerini ve iklim değişikliğini hesaba katacak bir enerji yönetimi ve insan sermayesi stratejisi kurmaya odaklanmalı. Türkiye enerjiyi düşük maliyetle nihai kullanıcılara sunarak rekabet gücünü ve refah düzeyini arttırabilir. Doğalgazda yapılan yüzde 10 indirim sevindirici. Bu indirim umarız dünya doğalgaz fiyatlarındaki düşüşe paralel sürer.”

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) üyeliğinin gerektirdiği petrolde asgari 90 günlük ihtiyacı karşılayacak stratejik rezerv tutma koşulunun doğalgaza da uygulanabileceğini anlatan Öğütçü, “Doğalgaz ithal lisansı olanların depo kurma yükümlülüklerinin bir an önce yerine getirmelerinin sağlanması, en az bir aylık ihtiyaç kadar gaz depolama çalışmalarının hızlanması ve siber-güvenliğin de ihmal edilmemesi gerekiyor.” değerlendirmesinde bulundu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :