Diyanet İşleri'nde seçim reformu!

Diyanet İşleri'nde seçim reformu!

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yeniden yapılandırılması çalışmaları devam ediyor. Başkan bundan sonra seçimle gelecek. Seçimi kimler nasıl yapacak?

Diyanet İşleri Başkanı'nı seçmek için 120 kişilik bir Seçim Kurulu oluşturulması planlanıyor. Bu kurul, başkan olabilecek üç adayı Bakanlar Kurulu'na bildirecek. Cumhurbaşkanı ise bu isimlerden birini başkan olarak atayacak.

Diyanet İşleri Başkanı'nın seçimle işbaşına getirilmesini öngören Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun'daki değişiklik tasarısı, Bakanlar Kurulu gündemine getiriliyor. Tasarıyla, Diyanet İşleri Başkanı'nı seçmek için 81 il müftüsü, bazı seçilmiş ilçe müftüleri ve İlahiyat Fakültesi öğretim üyelerinden oluşan yaklaşık 120 kişilik bir Seçim Kurulu oluşturulması planlanıyor. Tasarıya göre, Diyanet İşleri Başkanı olmak isteyen adaylar bu Seçim Kuruluna müracaat edecek, kurul adaylar arasından 3 ismi belirleyerek Bakanlar Kurulu'na bildirecek. Başkan, 3 isim arasından Bakanlar Kurulu'nun önerisi üzerine Cumhurbaşkanı tarafından atanacak.