Diyalize mahkum yaşamaktan kurtuldu

Diyalize mahkum yaşamaktan kurtuldu

Diyarbakır'da 2 çocuk annesi Sultan Akbaş, DÜ Kalp Hastanesinde gerçekleştirilen başarılı ameliyat sayesinde diyalize bağlı yaşamaktan kurtularak, sağlığına kavuştu - DÜ Kalp Hastanesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Elbey:- "Çatallama şeklinde 2 stenti hastanın b

DİYARBAKIR (AA) - SÜLEYMAN UMUT GÜRHAN - Diyarbakır'da 2 çocuk annesi Sultan Akbaş, Dicle Üniversitesi (DÜ) Kalp Hastanesinde geçirdiği ameliyat sayesinde diyalize mahkum olmaktan kurtuldu.

Sultan Akbaş, 10 yıl boyunca böbrek yetmezliği nedeniyle sorun yaşadı. İstanbul'da farklı hastanelere gitti ancak hastalığına şifa bulamadı. Daha sonra DÜ Kalp Hastanesi'ne başvuran Akbaş, burada geçirdiği operasyonla sağlığına kavuştu.

DÜ Kalp Hastanesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Ali Elbey, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hastanın böbrek yetmezliği nedeniyle tansiyonun 28'e 30'lara kadar çıktığını, akciğerlerinde sıvı birikmeye başladığını söyledi.

Hastanın sağ böbreğe giden damarında çatallama şeklinde daralma olduğunu belirten Elbey, hastaya farklı bir yöntem uyguladıklarını ifade etti.

Doç. Dr. Elbey, şu bilgileri verdi:

"Bize gelmeden önce hastanın her iki böbreğine giden damarlarına stent takılmış. Sol böbreğe giden damarındaki stentin tamamen tıkandığını gördük. Sağ böbreğe giden damarda da çatallama şeklinde daralmayı gördük. 4 tansiyon ilacı kullanmasına rağmen hastanın tansiyonu yüksekti. Biz bu işlemi gerçekleştirdikten sonra tansiyon ilaçlarını 4'ten 2'ye düşürdük. Tansiyonu düşmeye başladı. Çatallama şeklinde 2 stenti hastanın böbrek damarlarına yerleştirdik. Normalde kalp damarlarına taktığımız ilaç kaplı stenti böbrek damarlarına yerleştirdik. Böyle bir işlem Türkiye'de ilk defa gerçekleştirilmiş oldu. Bu işlemi gerçekleştirmemiş olsaydık, hasta ömür boyu diyalize mahkum kalacaktı."

Elbey, gerçekleştirdikleri operasyon sayesinde diyalize mahkum olabilecek bir hastayı kurtardıklarını bildirerek, Akbaş'ın sağlığına kavuştuğunu belirtti.

Akbaş da hastalığı nedeniyle birçok sorun yaşadığını, operasyon sayesinde normal hayatına döndüğünü anlattı.

"Nefesim kesiliyordu, yürüyemiyor, çocuklarımla ilgilenemiyordum. Ameliyat sayesinde günlük hayatıma devam edebiliyorum." diyen Akbaş, ev işlerini bile artık rahatlıkla yaptığını kaydetti.

Akbaş, "Bu operasyonu büyük bir şehirde yapmak bizi maddi ve manevi etkilerdi ama Dicle Üniversitesinde evimizin yanı başında olması bizi çok rahatlattı. Hastane çok temiz ve çalışanları hastalarla çok ilgileniyor." dedi.

Akbaş'ın eşi Şeyhmus Akbaş da eşinin hastalığı nedeniyle çocuklarıyla beraber psikolojilerinin bozulduğunu dile getirerek, ameliyat sayesinde ailece mutlu olduklarını söyledi.

Diyalize mahkum yaşamaktan kurtuldu

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler