Diyabetliye rutin damar kontrolü şart

Diyabetliye rutin damar kontrolü şart

Doç. Dr. Yusuf Kalko önemli açıklamalarda bulundu

Bir insanın damar hastası olup olmayacağını tipik belirtilerle anlaşılabileceğini kaydeden Medical Park Bahçelievler Hastanesi Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Yusuf Kalko, "Damar ne kadar daralırsa ya da tıkanırsa beslediği bölgede ona göre şikayetlere yol açabilir. Örneğin bu bölge şah damarı ise beyinde geçici görme kaybı, geçici şuur kaybı, ya da baş dönmesi gibi belirtiler ortaya çıkıyor" diye konuştu.

Bacaktaki belirtiler farklı

Tııkanıklığın bacakta olduğunda farklı belirtiler verebileceğini kaydeden Dr. Kalko, "Bacaklardaki damar sertliğine bağlı damar tıkanıkları 50 yaşından sonra gözlemlenir. Yürüme mesafesi kısalır, hasta topallar yürüyemez. Daha sonra istirahat ağrıları ortaya çıkar. Yatarken bile ağrısı olur" dedi.

Dr. Kalko, kişinin şeker hastası olması durumunda ise kapanmayan yaraların olu-şabilececeğini belirtti. Dr. Kalko, şunları kaydetti: "Hastalar yürüyemez, ağrıdan duramazlar. Sonuç ne yazık ki, damarlardaki tıkanma kangrene dönmüşse ayak ya da parmak kesilmesine kadar gidebilir.

Bacak damarları tıkalı ayaklarda hastalara ilk aşamada medikal tedavi, diyet ve yürüyüş öneriyoruz. Her hastayı ameliyat etmiyoruz. Ama hastanın yürüme mesafesi kısaysa fakat buna karşılık simit satarak hayatını kazanıyorsa ve günde 10 kilometre yürümesi gerekiyorsa tabiî ki bu hastayı ameliyat etmemiz gerekiyor."

Kalbi en az yoran yöntem

Lokal anesteziyle uygulanan minimal invaziv cerrahi yöntem hastayı ve kalbi en az yoran, çok minik kesilerle yapılan bir teknik olduğuna dikkat çeken Dr. Kalko. “Riskli hasta grubunda, kangrenli ve kesilmesi gündemde olan bacaklar için en uy gun yön tem dir. Bu yöntemle, karın açmadan, her türlü damar ameliyatını yapabiliriz”dedi.