Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bilgiç’in basın toplantısı (2)

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bilgiç’in basın toplantısı (2)

Bilgiç: - "Hava savunma eğitimi çerçevesinde Konya'da Suudi Arabistan uçakları var. DAEŞ’e karşı mücadele eden uluslararası koalisyon çerçevesinde ise herhangi bir Suudi Arabistan uçağı henüz Türkiye’de bulunmuyor. Ancak önümüzdeki dönemde alınan prensip

ANKARA (AA) - Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, hava savunma eğitimi çerçevesinde Konya'da Suudi Arabistan uçakları olduğunu, DAEŞ’e karşı mücadele eden uluslararası koalisyon kapsamında ise herhangi bir Suudi Arabistan uçağının Türkiye’de henüz bulunmadığını belirterek “Ancak önümüzdeki dönemde, alınan prensip kararı çerçevesinde Suudi Arabistan uçakları İncirlik’e gelecek. Bunda herhangi bir sıkıntı yok” dedi.

Bilgiç, bakanlıkta düzenlediği olağan basın toplantısında gelişmeleri değerlendirdi ve soruları yanıtladı.

Uluslararası Suriye Destek Grubu toplantısının sonunda yayımlanan bildiriye değinen Bilgiç, toplantıda alınan kararların Cenevre'deki müzakerelerin önünü yeniden açmak açısından çok önemli bir çaba olduğunu belirtti. Bilgiç, görüşmelerin askıya alınmasının nedeninin Rusya’nın sivillere yönelik hava bombardımanına devam etmesi, rejim güçlerinin halkı açlığa mahkum etmesi, insani yardımın bir silah olarak kullanılması ve engellenmesi olduğunu anlattı.

Suriye'de PYD güçlerine yönelik saldırıların bugün devam edip etmediği sorusu üzerine Bilgiç, Suriye’den Türkiye’ye yönelik saldırı, top atışları ve tacizler neticesinde angajman kurallarının uygulandığını söyledi. Sözcü Bilgiç, bugün Hatay’da bir hudut karakoluna saldırı olduğunu ve buna misliyle karşılık verildiğini ifade etti.

Türkiye’nin YPG’ye top atışlarıyla ilgili Moskova’ya bilgi verilip verilmediği sorusuna Bilgiç, “daha önce böyle bir bilginin verilmediği” yanıtını verdi. Bilgiç, müttefik Washington ile zaten her platformda temasların sürdüğünün altını çizdi.

- “Türkiye’nin açık kapı politikası sürüyor”

Türkiye’nin karadan yaptığı operasyonların göç dalgasına yol açmayacağını belirten Sözcü Bilgiç, Türkiye’nin elinden gelen tüm imkanlarla Suriyelilere yardım etmeye devam ettiğini ve açık kapı politikasını sürdürdüğünü kaydetti.

Göçün nedeninin Rus uçaklarının hedef gözetmeden siviller de dahil ılımlı muhalefet unsurlarına yaptığı saldırılar olduğuna işaret eden Bilgiç, “Bunu sadece biz değil, bütün uluslararası kamuoyu söylüyor. Bu saldırılar durmazsa ülkemize yönelik göç dalgası olabilir” ifadesini kullandı.

Bilgiç, şöyle devam etti:

“Halep bombardımanı sonrası çok sayıda Suriyelinin sınırımıza yaklaştığı doğru. 300 bin kişilik bir hareketlilikten bahsediliyor ama bunların hepsi sınıra yığılmış değil. 20 bin kişi Azez kasabasında boş okullara yerleştirildi. 10 bin kişi ise geri döndü. Sınırın ötesindeki sivil toplum kamplarında şimdilik yaklaşık 100 bin kişi kalıyor. Bu kişilere yardımlarımız devam ediyor. 23 Kasım’dan bu yana yaklaşık 7 bin 500 civarında Suriyeli ülkemize girmiş durumda.”

- PYD’nin masada olması gündemde değil”

“Suriye’de çözüm arayışlarında PYD’nin masanın bir tarafında olması halinde Türkiye’nin tutumu ne olur” sorusu üzerine Bilgiç, PYD’nin masada olmadığını ve olması gibi bir durumun gündemde bulunmadığını ifade etti.

- Suudi Arabistan'ın İncirlik'e asker konuşlandırması

“Suudi Arabistan’ın İncirlik’e asker konuşlandırması söz konusu olacak mı?” sorusu üzerine Bilgiç, Konya’da hava savunma eğitimi çerçevesinde Suudi Arabistan uçakları bulunduğunu ancak DAEŞ’e karşı mücadele eden uluslararası koalisyon çerçevesinde herhangi bir Suudi Arabistan uçağının Türkiye’de bulunmadığını vurguladı. Bilgiç, “Ancak önümüzdeki dönemde alınan prensip kararı çerçevesinde Suudi Arabistan uçakları İncirlik’e gelecek. Bunda herhangi bir sıkıntı yok” diye konuştu.

Bilgiç, İncirlik’e gelmesi söz konusu olan Suudi Arabistan jetlerinin iki ülke arasında mı, yoksa koalisyon içinde mi alınan prensip karara göre geleceği yönündeki soruya, DAEŞ ile mücadelenin uluslararası koalisyon çerçevesinde yürütüldüğünü vurgulayarak “İncirlik’te İngiliz, Amerikalı, Alman ve Katar uçakları var. Bu uçaklara son olarak da Suudi Arabistan ekleniyor” yanıtını verdi.

- "Kara harekatı konusunda koalisyonun aldığı bir karar yok"

Bilgiç, DAEŞ ile mücadele çerçevesinde bir kara harekatının yapılıp yapılmayacağına ilişkin, “Kara harekatı konusunda uluslararası koalisyonun almış olduğu bir karar yok. Ama uluslararası koalisyon bu konuya ilişkin bir karar alırsa uygulamasına koalisyon içindeki 64 ülkeden isteyen ülkeler katılabilir” şeklinde konuştu.

- İsrail ile normalleşme adımları

İsrail ile ilişkilerin normalleşme sürecinde gelinen aşamayı değerlendiren Bilgiç, Mavi Marmara gemisine yapılan saldırının ardından İsrail ile ilişkilerin normalleşmesinin üç şarta bağlandığını hatırlattı. İsrail makamlarının özür dilemesi, tazminat konusunun karara bağlanması ve Gazze’ye yönelik kısıtlamaların kaldırılması şartlarından özrün yerine getirildiğini belirten Bilgiç, tazminat konusunda ise bazı ilerlemeler olduğunu ve belirli bir aşamaya geçildiğini kaydetti.

Türkiye ve İsrail arasında henüz nihai mutabakatın sağlanmadığını vurgulayan Bilgiç, “Görüşmeler olumlu şekilde devam ediyor. İsrail gerekli siyasi iradeyi gösterdiği zaman bunlar nihayete erecek” dedi.

- Güvenli bölge ve uçuşa yasak bölge

Bilgiç, Türkiye’nin Suriyeli sığınmacıları Öncüpınar Sınır Kapısının karşısındaki çadır kentte bekletmesinin nedeninin, güvenli bölge konusunu tekrar gündeme getirmek olduğu yönündeki iddialara ilişkin soruya, şöyle yanıt verdi:

“Bu çok komik bir iddia. İki buçuk milyondan fazla Suriyeli Türkiye’de bulunuyor. Aslında bu tür iddiaları gündeme getirenlere bakmak lazım. Bizim küsurat olarak yuvarladığımız Suriyelileri Avrupa ülkeleri almaktan imtina ediyor, çekiniyor. Son gelişmeler çerçevesinde Avrupa ülkelerindeki kamuoyunun, hükümetlerin buna nasıl tepki verdiğini görüyoruz. Bence çok gülünç ve yersiz bir iddia.”

- NATO kararları

Patriot füzelerinin ayrılmasının ardından NATO’dan Türkiye’ye verilecek hava savunma desteğine ilişkin son durumun sorulması üzerine Tanju Bilgiç, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Türkiye’ye ziyareti sırasında ortak eylem konusunda mutabakata varıldığını hatırlattı.

NATO Savunma Bakanları Toplantısı'nda da Ege’de yasa dışı göç yollarını kesmeye matuf gözetleme, keşif operasyonu icra edilmesi, NATO’nun Türkiye sınırı boyunca gözetleme, keşif yeteneklerinin yoğunlaştırılması konularının kabul edildiğini anlatan Bilgiç, “Varılan mutabakat uyarınca Ege’de Almanya komutasında deniz unsurları tarafından bir faaliyet icra edilecek. Aynı şekilde Suriye sınır bölgelerinde ise NATO uçakları ile bir istihbarat, gözetleme ve keşif operasyonu gerçekleştirilecek” ifadesini kullandı.

(Bitti)

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bilgiç’in basın toplantısı (2)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :