Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Moldova'da

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Moldova'da

Çavuşoğlu:- "(Yemen'deki gelişmeler) Neticede burada siyasi ve kalıcı çözüm gerekiyor. Bugüne kadar hava operasyonları yapıldı ama bundan sonraki aşamada ne olacağını şimdiden söylemenin erken olacağını düşünüyorum. Türkiye'ye de herhangi böyle bir talep

KİŞİNEV (AA) - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yemen'de devam eden operasyona ilişkin, "Neticede burada siyasi ve kalıcı çözüm gerekiyor. Bugüne kadar hava operasyonları yapıldı ama bundan sonraki aşamada ne olacağını şimdiden söylemenin erken olacağını düşünüyorum. Türkiye'ye de herhangi böyle bir talep gelmedi" dedi.

Çavuşoğlu, resmi ziyarette bulunduğu Moldova'da Gökoğuz Yeri Özerk Bölgesi’nin başkenti Komrat'ta Başkan Mihail Formuzal, geçen ay Formuzal'ın yerine seçilen Irina Vlakh ve Halk Topluşu (Meclis) Başkanı Dmitri Konstantinov ile görüşmesinin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Yemen'deki hava harekatıyla ilgili soruyu cevaplayan Bakan Çavuşoğlu, Türkiye'ye yönelik bir talepte bulunulmadığının altını çizdi. Mevlüt Çavuşoğlu, ülkede bir an önce siyasi bir çözümün bulunmasını temenni ettiklerini dile getirdi. 

Bugüne kadar yanlış adımların atıldığını ve ülkenin kaosa sürüklendiğini ifade eden Çavuşoğlu, "Neticede burada siyasi ve kalıcı çözüm gerekiyor. Bugüne kadar hava operasyonları yapıldı ama bundan sonraki aşamada ne olacağını şimdiden söylemenin erken olacağını düşünüyorum. Türkiye'ye de herhangi böyle bir talep gelmedi" şeklinde konuştu.

Bakan Çavuşoğlu, asker gönderme hariç, istihbarat ve lojistik desteği verebileceklerini daha önce söylediklerini ve tutumlarında bir değişiklik olmadığını kaydetti.

Suriye sınırında dokuz İngiliz vatandaşının yakalanmasını değerlendiren Çavuşoğlu, Türkiye'nin yabancı savaşçıların Suriye'ye geçmesi konusunda tedbirlerini her geçen gün daha da artırdığını vurguladı. Bugüne kadar bin 200'den fazla kişinin sınır dışı edildiği ve yaklaşık 12 bin 500 kişiye de giriş yasağı koyulduğu bilgisini veren Çavuşoğlu, bu kişilerin değişik limanlardan Türkiye'ye geçmeye çalışırken yakalandığını belirtti.

Çavuşoğlu, "Yabancı savaşçıların geldiği ülkelerle işbirliği çok önemli. Bilgi paylaşımı bu işbirliğinin temelidir. Bu kişiler hakkında önceden bilgimiz olsa biz o insanların ülkeye girişini de engelleriz" diye konuştu. Çavuşoğlu, Türkiye'nin tedbir almasının yetmediğini, bu kişilerin turist olarak tekrar Türkiye'ye geldiğini vurguladı. Gelen turistlere şüpheyle yaklaşmanın da doğru olmadığını dile getiren Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"O insanların özellikle ülkeden ayrılmadan önce tespit edilmesi de önemli. Bugün Avrupa ülkeleri mevcut kanunların arkasına sığınıyorlar ama Türkiye ile işbirliği yaparlarsa biz bu konuda daha da başarılı oluruz. Şimdiye kadar aldığımız tedbirlerin neticesini görüyorsunuz. Sınır dışı ettiğimiz insanların yarıdan fazlası hakkında hiçbir bilgi yoktu. Güvenlik güçlerimiz ve ilgili kurumlarımızın titiz çalışmaları sayesinde bu insanlar yakalandı."

Çavuşoğlu, gündemdeki soruları yanıtladıktan sonra Komrat'taki Mustafa Kemal Atatürk Kütüphanesi'ni gezdi. Bakan Çavuşoğlu, ayrıca TİKA tarafından yenilenen Recep Tayyip Erdoğan Huzurevi'nin açılışını yaptı. Buradaki yaşlılarla da tek tek görüşen Çavuşoğlu, huzurevinde kalanlara hediyeler dağıttı.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :