Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Karadağ'da

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Karadağ'da

Çavuşoğlu, mevkidaşı Darmanovic ile görüştü- Çavuşoğlu:- "Batı Balkanlar'ın istikrar ve güveni, sadece bu bölge için önemli değil Avrupa kıtası için de önemlidir, Türkiye için de çok önemlidir. O yüzden herkesin bu bölgenin istikrarına ve güvenliğine dest

PODGORİCA (AA) - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Batı Balkanlar'ın istikrar ve güveni, sadece bu bölge için önemli değil Avrupa kıtası için de önemlidir, Türkiye için de çok önemlidir. O yüzden herkesin bu bölgenin istikrarına ve güvenliğine destek olması lazım." dedi.-

Çavuşoğlu, Karadağ'ın başkenti Podgorica'daki resmi temasları kapsamında mevkidaşı Srdjan Darmanovic ile bir araya geldi. Karadağlı devlet yetkililerinin konuklarını ağırladığı Villa Gorica'daki görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi.

Çavuşoğlu, burada yaptığı açıklamada, daha önceki görevlerinde de Karadağ'ı ziyaret ettiğini anımsatarak, Türkiye ile Karadağ'ın mükemmel siyasi ilişkileri bulunan iki dost ülke olduğunu ifade etti.

Karadağ'ın yakın zamanda NATO müttefiki olacağına işaret eden Çavuşoğlu, Karadağ'ın NATO üyeliği sürecinde Türkiye'nin her aşamasında samimi destek olduğunu, bundan sonraki süreçte de NATO içinde işbirliğini daha da güçlendireceğini söyledi.

Çavuşoğlu, karşılıklı ziyaretlerin artırılması gerektiğini belirterek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da bu yıl içinde Karadağ'ı ziyaret etmek istediğini dile getirdi.

Türk işadamlarının da Karadağ'a ilgisinin arttığını ifade eden Çavuşoğlu, "Hem yatırımlar artıyor, yatırım miktarı artıyor, hem de buradaki altyapı projeleriyle firmalarımız ilgileniyor. Ama biz, iş konseyi ve iş forumlarıyla işadamlarımızı daha sık bir araya getirmeli ve yatırımları artırmalıyız." dedi.

Çavuşoğlu, ikili ticaret hacminin 75 milyon dolar civarında olduğunu belirterek, "Bu rakamı yeterli bulmuyoruz. Artış var ama hala kapasitemizin çok gerisindeyiz. O nedenle hem yatırım miktarını artırmamız gerekiyor, hem de ürün çeşitliliğini mutlaka sağlamamız gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Türkiye ile Karadağ arasındaki kültürel işbirliğine de işaret eden Çavuşoğlu, "300 Karadağlı öğrenci Türkiye'de eğitim görüyor. Türkiye'de eğitim gören Karadağlı öğrencileri ve Türkiye'de yaşayan Karadağlıları, Türkiye ve Karadağ arasında önemli dostluk köprüsü olarak görüyoruz." dedi.

Çavuşoğlu, Yunus Emre Enstitüsü ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA), Karadağ'da başarılı faaliyetleri bulunduğunu belirterek, TİKA'nın Karadağ'daki projelere 15 milyon dolarlık bir desteği olduğuna dikkati çekti.

Ziraat Bankasının da Karadağ ekonomisini desteklediğini ifade eden Çavuşoğlu, bugünkü görüşmesinde mevkidaşı Darmanovic'den Halk Bankasını da ülkeye gelmesi için teşvik etmelerini istediğini aktardı.

- "Karadağ bölgede bir istikrar abidesidir"

"Karadağ, bölgede bir istikrar abidesidir." ifadelerini kullanan Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bir taraftan NATO üyelik süreci tamamlanmak üzere. Diğer taraftan AB üyelik süreci de gayet hızlı bir şekilde ilerliyor. Karadağ'ın, Batı Balkanlar'da örnek bir ülke olarak kat ettiği mesafeleri takdirle takip ediyoruz. Dostumuz ve müttefikimiz olan Karadağ ile her alanda ilişkilerimizi çok daha güçlendireceğiz. Bu konuda her iki tarafın da kararlılığı var, anlayışı var. Bugünkü ziyaretimin, bundan sonraki ilişkilerimizin gelişmesine de vesile olacağına inanıyorum."

Batı Balkanlar'daki mevcut durumu da değerlendiren Çavuşoğlu, "Batı Balkanlar'ın istikrar ve güveni, sadece bu bölge için önemli değil Avrupa kıtası için de önemlidir, Türkiye için de çok önemlidir. O yüzden herkesin bu bölgenin istikrarına ve güvenliğine destek olması lazım. Zaten geçmişten gelen sebeplerden dolayı kırılganlıklar var, hassasiyetler var. Bu hassasiyetleri olumlu da kullanabiliriz, olumsuza da çevirebiliriz. Yani fırsatçılık yapıp bu hassasiyetleri negatif yönde kullanmaya çalışmak, bu bölgenin geleceği için risklidir." değerlendirmesinde bulundu.

Çavuşoğlu, Karadağ'ın da türlü zorluklarla karşı karşıya kaldığına ve geçen yıl burada bir terör ve darbe girişimi olduğuna işaret ederek, "Tarihinin en kanlı darbe girişimini yaşayan bir ülke olarak biz bunu çok iyi anlıyoruz." dedi.

Bir bölgede boşluk olması halinde bu boşluğu doldurmak isteyenlerin de çok olacağını söyleyen Çavuşoğlu, "O sebeple Karadağ'ın NATO üyeliği çok önemli. Ayrıca AB'nin bu bölgedeki rolü daha pozitif olmalı, daha yapıcı olmalı. Batı, bu bölgedeki ülkelerin iç siyasetine istediği gibi karışmak yerine bu bölgenin istikrarını ve güvenliğini desteklemeli, ekonomik kalkınmasına destek vermeli ve bu ülkelerin Avrupa-Atlantik entegrasyonuna destek vermeli. Biz Türkiye olarak Batı Balkanlar'da Karadağ'ı önemli bir ortak olarak görüyoruz ve Karadağ ile NATO üyesi olduktan sonra da bölgenin istikrarı için birlikte çalışmaya devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

- Karadağlı bakandan Türk işadamlarına çağrı

Darmanovic de Türk mevkidaşının ziyaretinin iki ülke arasında siyasi ilişkilerin daha ileri taşınması noktasında önemli bir adım olduğunu belirterek, Avrupa-Atlantik entegrasyon sürecinde Türkiye'nin Karadağ'a verdiği destek için mevkidaşına teşekkür etti.

Görüşmede ikili ilişkilerin mükemmel olduğu noktasında mutabık kaldıklarını dile getiren Darmanovic, başta ekonomik ilişkiler olmak üzere ikili ilişkilerin her alanda daha da geliştirilmesini arzuladıklarını ifade etti.

Darmanovic, daha çok Türk yatırımcıyı Karadağ'a çekmeyi hedeflediklerini söyleyerek, halihazırda Karadağ'da iş yapan Türk firmalarına yenilerinin eklenmesinden memnuniyet duyacaklarını kaydetti.

Çavuşoğlu, Karadağ'da Cumhurbaşkanı Filip Vujanovic ve Meclis Başkanı İvan Brajovic tarafından da kabul edildi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler