Dış ticaret işlemlerindeki belge ve maliyetlerin azaltılması

Dış ticaret işlemlerindeki belge ve maliyetlerin azaltılması

Ticaret Bakan Yardımcısı Gonca Yılmaz Batur:- "Gümrük işlemlerinin dijitalleştirilmesi ve tek pencere üzerinden işleyiş başlı başına ülke olarak bizi uluslararası platformlarda örnek konumuna getirebilecek proje. Bu anlamda biz Bakanlık olarak her türlü k

ANKARA (AA) - Ticaret Bakan Yardımcısı Gonca Yılmaz Batur, gümrük işlemlerinin dijitalleştirilmesi ve tek pencere üzerinden işleyiş projesinin Türkiye'yi uluslararası platformlarda örnek konumuna getirebilecek proje olduğunu belirtti.

Batur, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) İkiz Kuleler'de, Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen "Dış Ticaret İşlemlerinde Belge ve Maliyetlerin Azaltılması Yönündeki Farkındalığın Artırılması Çalıştayı"nda, son dönemlerde gümrüklerde dış ticaret işlemlerinde yapılan değişikliklerin, atılan adımların bir devrim niteliğinde olduğunu ifade etti.

Cumhurbaşkanlığı tarafından ortaya konulan 100 günlük eylem planları içinde 21 çok kritik ve ülke için stratejik önemde projeleri olduğuna dikkati çeken Batur, "Örnek vermek gerekirse gümrük işlemlerinin dijitalleştirilmesi ve tek pencere üzerinden işleyiş başlı başına ülke olarak bizi uluslararası platformlarda örnek konumuna getirebilecek proje. Bu anlamda biz Bakanlık olarak her türlü kaynağımızı ortaya koymuş durumdayız. Temel hedefimiz ticaretin kolaylaştırılması, mesafelerden mekanlardan bağımsız olarak ticaret erbabının işlemlerini yürütebileceği platform ve uygulamaların gerçekleştirilmesi. Sloganımız, en kolay ve güvenilir ticaretin adresi olmak'." diye konuştu.

Çalıştayın asıl amacının, dış ticarete ilişkin iş ve işlemler ile maliyetlerin ortaya konularak azaltılması, basitleştirilmesi hatta gereksiz olan, eşyaya ve hizmete hiçbir değer katmayan maliyetlerin kaldırılması olduğunu dile getiren Batur, bütün paydaşların sürece çözüm önerisi sunmasının çok önemli olduğunu belirtti.

Gümrükler Genel Müdürü Mustafa Gümüş ile Genel Müdür Yardımcısı Yakup Sefer de Bakanlığın faaliyetlerine ilişkin birer sunum gerçekleştirdi.

Toplantıya TOBB, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, Türk Standardları Enstitüsü, Uluslararası Nakliyeciler Derneği, Deniz Ticaret Odası, Türkiye Liman İşletmecileri Derneği, Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği ve İstanbul Gümrük Müşavirleri Derneğinden temsilci ve uzmanlar da katıldı.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :