Dikili'de "sığınmacı kampı" kurulacağı iddiası

Dikili'de "sığınmacı kampı" kurulacağı iddiası

Vali Toprak: "Dikili'de herhangi bir kamp ya da geri gönderme merkezine ilişkin ne bir talep ne de düşünce var"

İZMİR (AA) - EFSUN YILMAZ - İzmir Valisi Mustafa Toprak, Dikili'de sığınmacılar için kamp ya da geri gönderme merkezi yapılmayacağını söyledi.

Vali Toprak, Dikili'de sığınmacı kampı kurulacağı yönündeki iddialar üzerine AA muhabirine yaptığı açıklamada, "İzmir Valisi olarak açık ve net olarak ifade ediyorum ki Dikili'de herhangi bir kamp ya da geri gönderme merkezine ilişkin ne bir talep ne de düşünce var" dedi.

Vali Toprak, gereksiz endişe yaşamak istemeyen vatandaşların doğru haberi ancak resmi kurumlardan alabileceğini vurguladı.

- 2015 yılında binden fazla organizatör yakalandı

Sığınmacılara yönelik çalışmaları nedeniyle güvenlik güçlerine ve yerel makamlara teşekkür eden Toprak, son zamanlarda Çeşme ve Dikili başta olmak üzere İzmir'den 3. ülkelere geçişlerin önlenmesi için önemli çalışmalar gerçekleştirildiğini anlattı.

Yasa dışı geçişler konusundaki çalışmaların çok yönlü yürütüldüğüne dikkati çeken Vali Toprak, "Türkiye Cumhuriyeti devletimizin ve insaniyetimizin bir karşılığı olarak ortaya çıkan çalışmalar var. Uluslararası anlaşmaların bize yüklediği sorumluluklar da var. Bu anlaşmalar, düzensiz göçün yani ülkelerinden çıkarak bir başka ülkeye gitmek isteyenlerin kontrol altına tutulmasını emrediyor. Bu manada da çalışmalarımızı yapıyoruz" diye konuştu.

Ege Denizi'nden yasa dışı geçişleri önleme çalışmaları çerçevesinde çok sayıda insan kaçakçısının, organizatörün yakalandığına işaret eden Mustafa Toprak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"2015 yılında bin 50'ye yakın insan tacirinin, organizatörün, insanları denizin üstünde ölüme terk edenler, jandarma, sahil güvenlik, emniyet kuvvetlerimiz tarafından yakalandı ve adalete teslim edildi. Bu organizatörlerin 550'sinin tutuklandığını ifade etmek istiyorum."

Sığınmacıların önce denize çıkmaması ve denize çıktıktan sonra da ölmemesi için kolluk kuvvetlerinin gayret gösterdiğini söyleyen Mustafa Toprak, "Arkadaşlarımız canla başla çalışıyor. Onlara da teşekkür etmek istiyorum. Göçmenler yakalandıktan sonra resmi işlemlerinin yapılması gerekiyor. Sağlık muayeneleri, adli işlemler uzun sürüyor. Dikili başta olmak üzere yerel yönetimler katkı sağlıyor" ifadelerini kullandı.

Vatandaşlardan müsterih olmalarını isteyen Toprak, İzmir'in aleyhine oluşabilecek herhangi bir olaya sebebiyet vermelerinin mümkün olmadığını sözlerine ekledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :