Diasporadaki İhvan "yarım kalan devrimi" tartışıyor (2)

Diasporadaki İhvan "yarım kalan devrimi" tartışıyor (2)

Mısır'da askeri darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş Cumhurbaşkanı Mursi döneminin Enformasyon Bakanı Abdulmaksud: - "Mısır halkının özgürlüğe, adalete, demokrasiye ve güzel yaşamaya ne çok ihtiyacı var. Biz Mübarek'i farklı fikir, siyasi görüş ve

İSTANBUL (AA) - HALİS AKYILDIZ - Mısır'da askeri darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi döneminin Enformasyon Bakanı Salah Abdulmaksud, "Mısır halkının özgürlüğe, adalete, demokrasiye ve güzel yaşamaya ne çok ihtiyacı var. Biz Mübarek'i farklı fikir, siyasi görüş ve sosyal farklılığa rağmen yardımlaşarak düşürdük ve rejimi devirmeyi başardık. Tekrar birleşmeden kanlı darbeyi deviremeyiz." dedi.

Abdulmaksud, 25 Ocak Mısır Devrimi'nin 7. yılı dolayısıyla AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, devrimin başlangıçta gençlik devrimi olduğuna dikkati çekti.

Gençlerin gösterisinin 25 Ocak'ta sınırlı talepler için başladığını dile getiren Abdulmaksud, "Ama Tunus devrimi, onlara değişim imkanının ilhamını verdi. Biz basit şeyleri istemek için çıktık ama Tunuslular Zeynel Abidin'i devirmekte bizi geçti. Bu da bize Mübarek'i devirmenin mümkün olduğunun ümidini verdi." diye konuştu.

- "Öfkeli cuma"

Abdulmaksut, 25 Ocak'taki eylemlerin çoğunluğunun gençlik gösterisi olduğunu, bazı Mısırlı partilerin ve İhvancıların da gösteriye katıldığını belirterek, 25 Ocak'taki katılımın 28 Ocak'taki kadar yoğun olmadığını ifade etti.

Polislerin uygulamalarını protesto etmek için birçok Mısırlının sokağa döküldüğünü ve o günün "öfkeli cuma" olarak adlandırıldığını kaydeden Abdulmaksut, sözlerini şöyle sürdürdü:

"28 Ocak'ta sokağa çıktığımız zaman polis eylemcilere saldırı düzenledi ve bazılarının ölümüne neden oldu. Eylemciler daha sonra polisi püskürtmeyi başardı ve meydanlardan çekilmesini sağladı. Mübarek, gece geldi, olağanüstü hal ilan etti, askerler gelerek meydanları ve caddeleri işgal etti. Devrim Mısır'ın caddelerinde ve meydanlarında devam etti. Özellikle 11 Şubat'a kadar Tahrir Meydanı'nda devam etti. Ta ki Mübarek saltanattan vazgeçtiğini ilan edene kadar."

"Mısır devriminin nedeni adaletin, özgürlüğün, güzel yaşamın, vatandaşlar arasındaki eşitliğin yokluğu ve Mübarek'in açık bir şekilde seçimlerde yaptığı sahtecilik. Tüm bunlar Mısır'ı devrime itti. Tunus devrimi değişme imkanının ilhamını verdi." diyen Abdulmaksud, şöyle konuştu:

"Mısır halkı da değişim istediği için sokağa çıktı, rejimin düşmesini istediler. Özgürlük, adalet ve güzel bir hayat istediler. Böylelikle 7 sene önce bu taleplerle sokağa çıkan halk hala mevcut. Hatta öncekinden daha güçlü bir şekilde."

Salah Abdulmaksud, 25 Ocak Devrimi'nin sosyal medya aracılığıyla hızla yayıldığını vurgulayarak, Mübarek'in Tahrir Meydanı'na gitmelerini önlemek için televizyon istasyonlarını kuşattığını ama gençlerin seslerini dünyaya ulaştırmayı başardığını aktardı.

-"Yardımlaşarak düşürdük"

Abdulmaksud, Arap Baharı'nın Tunus'ta başladığını, daha sonra Mısıra geçtiğini belirterek, şunları anlattı:

"Tunus, Mısır, Libya ve Yemen'de başarılı oldu. Sonra Suriye'de duraksadı ve süreç uzadı. Bazı Arap yönetimleri, değişim rüzgarlarından, Arap Baharı'nın rüzgarının onlara esmesinden korktular. Arap Baharı'na büyük bir komplo kuruldu ama sanırım halklar özgürlüklerini, haysiyetlerini ve adil yaşamlarını geri alacak.

Mısır halkının özgürlüğe, adalete, demokrasiye ve güzel yaşamaya ne çok ihtiyacı var. Biz Mübarek'i farklı fikir, siyasi görüş ve sosyal farklılığa rağmen yardımlaşarak düşürdük ve rejimi devirmeyi başardık. Tekrar birleşmeden kanlı darbeyi deviremeyiz. Daha dünün ortakları koltuk ve yönetim hırsından dolayı birbirleriyle anlaşamadılar. Mısırlılara diyorum ki ümitvar olun, hayır geliyor. Ama bunun için çalışmaya, dayanışmaya, dik durmaya ve zulme karşı gelmeye ihtiyaç var."

Abdulmaksud, 3 Temmuz 2013'teki askeri darbeye de değinerek, darbeden sonra İhvancıların birçoğunun hapse girdiğini ve darbecilerin onları tutukladığını söyledi.

İhvancılar ve farklı devrim güçlerinden yaklaşık 60 bin kişinin hapishanede olduğunu ifade eden Abdulmaksud, "14 Ağustos'ta Rabiatü'l Adeviyye katliamında binlerce şehit düştü hem Rabiatü'l Adeviyye hem de Nahda meydanlarında, sonra Ramses Meydanı'ndaki Fetih Mescidi katliamı... İskenderiye'deki Kumandan İbrahim Mescidi ve Mısır'ın farklı kentlerindeki meydanlarda da yaşandı." ifadelerini kullandı.

Abdulmaksud, İhvan-ı Müslimin üyelerinin bazılarının Mısır'dan göç ettiğini, gittikleri ülkelerden birinin de Türkiye olduğunu kaydetti.

Salah Abdulmaksud, bazı dost devletlerin Mısır halkının hür olma, adalet ve istikrarı için yardım ve dayanışmada bulunduğunu belirtti.

- "2 bin 500'den fazla Mısırlı için idam kararı var"

Abdulmaksud, Mursi'nin idam kararıyla yargılandığını ama temyiz mahkemesinin kararı iptal ederek tekrar yargılanmasına karar verdiğini bildirerek, şöyle devam etti:

"Ama sorun hükümlerde değil, hükümlerin kurulmasında. Mursi, bir yanlış yapmadı, bilakis Mısır, onun döneminde özgürlüğün, adaletin ve istikrarın daha parlak olduğuna şahit oldu. Mursi suç işlemedi. Ne o, ne bakanları ne de onun sorumluluğu altındaki hiç kimse. Sanıyorum Mısır'da şu anda dürüst yargılama yok. 2 bin 500'den fazla Mısırlı için idam kararı var. Ben, iki idam, hapis ve para cezası aldım. Neden? Çünkü ben Mısırlıların duygularını aktarıyorum. Hakim, bizim, hükümette bulunmadan önceki olanları iddia ediyor. Bizler devlet adamlarıyız. Başkanın dünya seviyesindeki tüm liderlerle görüşme hakkı var ama siyonistler Mısır'a özgürlük, demokrasi ya da adalet istemiyor."

Mısırlıların, Mübarek döneminde yaşadığı zulümden daha çok darbeci hükümet tarafından zulüm gördüklerini ifade eden Abdulmaksud, "Şu anda 60 bin mahkum var ve bir devlet başkanı hapiste. Farklı parti liderleri, Mursi dönemi bakanları hapiste. Bunlar özgür ve dürüst seçimlerle geldi ve şu an hapisteler. Uluslararası bir komplo buluyoruz ve Amerika'nın bir komplosu ve bazı Batı ülkelerinin de komplosu ve bu duruma, baskıya, insan haklarının ihlaline, Mısırlıların caddelerde katledilmesine susuyorlar. Onlarca Mısırlı, polisler tarafından soğukkanlılıkla ve yargısız bir şekilde öldürülüyor." şeklinde konuştu.

Abdulmaksud, polislerin zalimce soruşturması ve muhakemesi sonucu bazı masum gençler için idam kararı verildiğini ve bu gençlerin idam edildiğini ifade etti.

Mısır halkının zulme, hapse, zalim yargılamaya rağmen demokrasiye, adalete ulaşacağını ve halkın yeni bir devrimle haklarını arayacağını düşündüğünü ifade eden Abdulmaksud, "Bu devrimin ne zaman olacağını söylemiyorum ama habercileri var. Sisi'yi destekleyenler bile ondan uzaklaşıyor. Şu anda Sisi'nin etrafında çıkarcılar bulunuyor ama halk ise diğer taraftan demir ve ateşle yargılanıyor. Bu durumun çok devam edeceğini sanmıyorum. Devrim şu anda durgun olabilir. Eylemciler hapis ve tutuklamalardan dolayı zayıf olabilir ama Allah'ın izniyle halk hakkını talep etmek için bir gün çıkacak." diyerek sözlerini tamamladı.

(Bitti)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :