DHMİ Genel Müdürü Ocak:

DHMİ Genel Müdürü Ocak:

"Samsun Çarşamba Havalimanı'nı, pistte yapacağımız çalışmalar nedeniyle, 1 Mart-31 Mayıs 2017 tarihlerinde kapatmaya karar verdik. Bu kararımızı paydaşlarımız olan havayolu şirketleriyle de paylaştık"- "3 ay içinde pistimizi, havacılığımızın arzu ettiği s

SAMSUN (AA) - Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Funda Ocak, "Samsun Çarşamba Havalimanı'nı, pistte yapacağımız çalışmalar nedeniyle, 1 Mart-31 Mayıs 2017 tarihlerinde kapatmaya karar verdik. Bu kararımızı paydaşlarımız olan havayolu şirketleriyle de paylaştık." dedi.

Ocak, Samsun Golf Kulübü'nde düzenlenen basın toplantısında, Samsun Çarşamba Havalimanı'nda yapılması planlanan çalışmalarla ilgili bilgi verdi.

Havalimanının 1999 yılında hizmete açıldığını, 17 yıldır aralıksız hizmet verdiğini dile getiren Ocak, "Son yıllarda Samsun Çarşamba Havalimanı'nın trafiği diğer havalimanlarına nazaran tatminkar düzeyde artış gösterdi. Havalimanında 2015 yılı verilerine göre 1 milyon 713 bin yolcu taşındı. Bu yıl ekim ayı sonu itibarıyla pek çok havalimanımızda düşme yaşanırken, burada iç hatlarda yüzde 5'lik artış gözlemledik." diye konuştu.

Samsun Çarşamba Havalimanı'na son 5 yılda 20 milyon lirayı aşan yatırım yaptıklarına dikkati çeken Ocak, "Bu havalimanımız için bundan sonra yapacağımız pek çok planlamamız var. Her şeyden önce 17 yıldır kullanılan havalimanımızda pistimiz eskidi. 2012 yılından bu yana sürekli pistin durumunu izliyoruz. Pistte 19 santimetreye varan çökmeler var. 22 santimetreye ulaştığı zaman uluslararası standardı yitirmiş olacağız." ifadesini kullandı.

Bu konuda uzun süredir araştırma içinde olduklarını belirten Ocak, şöyle devam etti:

"Önceliği pistin yapımına vereceğiz. Geçen sene proje çalışmaları tamamlandı. Bu yıl da ihale gerçekleşti. Yaklaşık 9 milyon lira tutarındaki projenin imzaları atıldı. Bu işin gerçek süresi 11 ay, ancak 1,7 milyon yolcunun ağırlandığı havalimanımızın bu kadar uzun süreye tahammülü olamaz. Valimizin girişimleriyle yürütülen çalışmalar neticesinde yüklenici firmamızı da zorlayarak, 24 saat çalıştırarak, Samsun Çarşamba Havalimanı'nı, pistte yapacağımız çalışmalar nedeniyle, 1 Mart-31 Mayıs 2017 tarihlerinde kapatmaya karar verdik. Bu kararımızı paydaşlarımız olan havayolu şirketleriyle de paylaştık. 3 ay içinde pistimizi havacılığımızın arzu ettiği standartlarda tamamlayarak hizmete sunacağız. Havalimanının terminal binası da yolcu yükünü karşılayamıyor. Pistteki çalışmanın ardından bakanlığımızın ilgili birimlerinden izinleri alarak terminal binasıyla ilgili de çalışma yapacağız."

Samsun Valisi İbrahim Şahin de havacılık sektörünün sıfır riskle çalıştığını söyledi.

Havalimanıyla ilgili araştırma yapan heyetle, onarımın 2017 yılında yapılacak İşitme Engelliler Olimpiyat Oyunları'ndan sonra gerçekleştirilmesi ya da uçakların iniş yaptıkları yerin kaydırılarak daha erken bir tarihe çekilmesi gibi olasılıkları değerlendirdiklerini anlatan Şahin, "Yüklenici firmayla yapılan görüşmeler neticesinde 3 aylık bir süre içinde çalışmanın tamamlanacağı sözünü aldık. Samsun'a yakışan bir terminal binasının yapımı için de girişimlerde bulunduk." dedi.

Toplantıya Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz ile DHMİ İnşaat ve Emlak Daire Başkanı Mehmet Uslu da katıldı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :