Dezavantajlı kadınlara yönelik proje ödül getirdi

Dezavantajlı kadınlara yönelik proje ödül getirdi

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Şahin'in göreve gelmesinin ardından, dezavantajlı bölgelerde yaşayan kadınlara yönelik başlatılan "Kadın Sağlığı Hizmetleri Projesi" AK Parti Genel Merkezince ödüllendirildi- Şahin:- "AK Parti Genel Merkezimiz, 200 bi

GAZİANTEP (AA) - YETER ERDİNE - Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'in göreve gelmesinin ardından, dezavantajlı bölgelerde yaşayan 207 bin 531 kadının genel bilgileri ve ihtiyaçlarının belirlenmesi amacıyla mobil ekiplerce yürütülen "Kadın Sağlığı Hizmetleri Projesi", ödül getirdi.

Büyükşehir Belediyesince kurulan Sosyal Araştırma Merkezince yürütülen proje kapsamında, merkez Şehitkamil ve Şahinbey ilçelerindeki dezavantajlı 24 mahallede ikamet eden 207 bin 531 kadının genel bilgileri derlendi.

Mobil ekiplerce yapılan taramalarda kadınlara, madde bağımlılığı, şiddet, geçim kaynakları, eğitim ve sosyal güvence gibi çeşitli konularda sorular yöneltildi.

Elde edilen sonuçlar ışığında harekete geçen belediye, 787 anne adayına eğitim verdi ve 160 kadına tüp bebek tedavisi desteği sundu. Bu tedaviyi gören kadınlar 36 bebek dünyaya getirdi.

Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM) aracılığıyla, mobil mamografi aracı kullanılarak 21 bin 566 kadına meme ve rahim ağzı kanseri taraması yapıldı. Bu taramalarda 27 kadına kanser teşhisi kondu, 608 kadın ise kanser ön tanısıyla sağlık kuruluşuna yönlendirildi.

Aile Destek ve Eğitim Merkezi ile de boşanma aşamasındaki çiftlere danışmanlık hizmeti sunulmaya başlandı.

- "KETEM'lerin taramalarında 40. sıradan 4. sıraya yükseldik."

Büyükşehir Belediye Başkanı Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, insanlara ekonomik desteğin yanı sıra şiddet, uyuşturucu ve yoksullukla mücadele konularında psikososyal destek verilmesi gerektiğini anlattı.

Bu desteği bir projeyle hayata geçirdiklerini ifade eden Şahin, şehrin riskli alanlarında yoksulluk, uyuşturucu ve şiddetin haritasını çıkardıklarını söyledi.

Bu kapsamda bir sosyal destek sistemi hayata geçirdiklerini dile getiren Şahin, şöyle konuştu:

"Hane bazlı çalışma kapsamında, 'O hanenin neye ihtiyacı var, ergen çocukları mı var, ailede bir işsiz mi var veya ailede farklı psikolojik sorunlar mı var, aile boşanma durumuna mı geliyor, onlara verilecek destekle aile kurtarılabilir mi' gibi çok temel, bugün toplumun yaşadığı birçok sorunu çözecek bir mekanizma oluşturduk. Sağlık ve eğitim burada en önemli mekanizmaydı. Taramalar, tespitler yaptık. Mobil ekip ve cihazlarla kadınların ayağına giderek göğüs kanseri ve rahim ağzı kanseri taramaları yaptık. Baktık ki birçok kadın ücretsiz olmasına rağmen bu taramaları yaptırmıyor ve maalesef kansere yakalandıktan sonra tedaviye başlıyor. Oysa erken teşhis hayat kurtarıyor. Artık bütün dünya koruyucu, önleyici hekimlikten bahsediyor. Sağlık Bakanlığının zaten verdiği bu desteği küçük bir dokunuşla nasıl güçlendirdiğimizi gösteren bir çalışma oldu. KETEM'lerin taramalarında 40. sıradayken, yaptığımız bu çalışmayla 4. sıraya yükseldik."

- "Şehre 'anne kapsayıcılığıyla' bakmak gerekir"

Şahin, taramalar ışığında Gebe Okulu, Anne Okulu ve Genetik Tanı Merkezi kurduklarını bildirdi.

Sağlık Bakanlığı ile yaptıkları protokol kapsamında bunlara lojistik destek sağlandığını, böylece bu fırsatlardan daha çok kadının yararlandığını anlatan Şahin, "Her yönden, doğumdan ölüme ciddi bir sağlık desteği verdik ve inanılmaz rakamlara ulaştık, sahada da bunun karşılığını aldık. AK Parti Genel Merkezimiz, 200 bini aşkın kişinin tarandığı, ardından ihtiyaçlarının çıkarıldığı ve yalnızca tespitle kalmayıp tedaviye döndüğü bir mekanizmayı bir başarı hikayesi olarak gördü, bizi ödüllendirdi. Sayın Cumhurbaşkanımız da bize ödülümüzü verdi." diye konuştu.

Şehre "anne kapsayıcılığı" ile bakmak gerektiğini vurgulayan Şahin, "Kenti yalnızca konut ve yol, fiziki mekan olarak değil, bir ses, bir nefes olarak görüyoruz." ifadesini kullandı.

- Kadına yönelik şiddet

"Kadın güçlendikçe, erkek kas gücüyle kendi gücünü muhafaza etmeye çalıştıkça, şiddetle ilgili kısımda sorunlarımız devam ediyor." diyen Şahin, taramanın ardından kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamında da çalışma yürüttüklerini belirtti.

Bu kapsamda erkeklere, belediye çalışanlarından başlayarak eğitim verdiklerini bildiren Şahin, "Erkek çalışanlara olaylara erkek bakışıyla değil, insani bakışla bakması ve öfkesini yenmesi gerektiği konusunda eğitimler verdik. Bu eğitimlerde aile bütünlüğü, beraberliği konusunda yapması ve yapmaması gereken konuları anlattık." dedi.

Taramaların ardından bir ihtiyaç olarak gördükleri Aile Destek ve Eğitim Merkezini kurarak boşanma aşamasına gelen çiftlere sosyal destek verdiklerini dile getiren Şahin, şunları kaydetti:

"Boşanma olmak zorundaysa en az zararla çıkılması, çocukların, ailenin en az zarar görmesiyle ilgili verilecek destekleri çalışıyoruz ama bir taraftan da bu çalışmaları yaptığımız zaman küçük dokunuşların aslında yanlış anlaşılmaları, iletişimsizliği giderdiğini ve çok kolay şekilde aileyi kurtardığını görüyoruz. Eskiden bir evin, bir mahallenin büyüğünün, bir kanaat önderinin yaptığını sosyal destek olarak biz yapıyoruz."



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :