"Devrek bastonu"nun kadın ustası yeni zanaatçiler yetiştiyor

"Devrek bastonu"nun kadın ustası yeni zanaatçiler yetiştiyor

Baston ustası Tülay Alay, 11 yaşından beri sürdürdüğü zanaatini Afyonkarahisar'da açılan kursta öğreterek, yeni ustalar yetiştiriyor- Alay:- "Kursiyerler, ahşabı ellerine aldıklarında negatif enerjilerini aldığını ve terapi gibi geldiğini söyleyip bırakam

AFYONKARAHİSAR (AA) - CANAN TÜKELAY - Baston ustası Tülay Alay, 11 yaşından beri sürdürdüğü sanatını Taş Medrese'de açılan kursta yeni usta adaylarına öğretiyor.

Tülay Alay (38), Zonguldak'ın Devrek ilçesinde bir ustanın yanında çalışan ağabeyinden baston yapımını öğrendi. Babası ve ağabeyinin açtığı atölyede sanatını geliştiren Alay, evlenip Afyonkarahisar'a yerleşti.

Bir süre ara verdiği mesleğini burada da sürdürmeye karar veren Alay, 3 yıldır Afyonkarahisar Belediyesi bünyesinde geleneksel el sanatları faaliyetlerinin gerçekleştirildiği Taş Medrese ve Halk Eğitim Merkezinde kursiyerlere eğitim veriyor.

Taş Medresede sanatın inceliklerini ustasından öğrenen kursiyerler, yaptıkları bastonları satarak gelir elde ediyor.

Tülay Alay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sanatı başkalarına da öğretebilmek için Afyonkarahisar'da kurs vermeye başladığını aktararak, şöyle dedi:

"Baston yapımında kızılcık, kiraz ve vişne ağacını kullanıyoruz. Sağlam olması için lifli ağaçları tercih ediyoruz. Kızılcık ağacı belli aylarda kesiliyor. Ocak-şubat gibi ağaca su yürümeden kesip, 1-2 yıl kurumaya bırakıyoruz. Kuruduktan sonra fırınlarda ısıtarak düzeltiyoruz. Ardından kabuklarını soyup, zımpara aşamasından geçiriyoruz. İşlenmesi ve boyanmasının ardından vernikleniyor. Bastonların ince göründüğüne bakmayın, lifli ağaçtan yapıldığı için çok sağlamdır. Tamamen el emeği."

Alay, bir bastonun yapımının en az 3 gün sürdüğünü dile getirerek, şunları söyledi:

"Bu süre, işlemesine, üzerindeki desene, modele göre de değişebiliyor. 3 ay da süren var, 5 ay da.Afyonkarahisar'da çok bilinmiyor, baston kültürü yok. Daha çok 'Değnek' diyorlar. Dışarıda gördükleri 5-10 liralık bastonlarla kıyaslıyorlar ama biz burada ne kadar emek verildiğini gösterince, ziyaretçiler de bunu görüyor ve kıymetini anlıyor. Satışlarımız da artmaya başladı. Afyonkarahisar'da bastonu tanıtmaya başladık. Kursiyerler, ahşabı ellerine aldıklarında negatif enerjilerini aldığını ve terapi gibi geldiğini söyleyip bırakamıyorlar. Afyonkarahisar'da bu sanatı devam ettirecek birkaç usta yetiştirebildiğim için çok mutluyum."

Kursiyerlerden Ahmet Türkkanlı da baston kursuna hobi olarak başladığını ifade etti.

Alay sayesinde becerisini geliştirdiğine işaret eden Türkkanlı, "Baston yaparken, pozitif bir enerji ile doluyor, huzur buluyorum. Herkese tavsiye ediyorum, boş vakitlerini değerlendirmeleri açısından güzel bir imkan." ifadelerini kullandı.

Taş Medrese Müdürü Ali Örk, belediye olarak unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarının öğretilmesi amacıyla atölyeler açtıklarını bildirdi. Bunlardan birinin de baston atölyesi olduğunu aktaran Örk, "Bu bastonlar el yapımı, el emeği ürünler. Piyasadaki diğer bastonlardan daha kaliteli, sağlıklı, dayanıklıdır. Hatıra olarak da saklanabilecek ürünler. Talep de oldukça yüksek." sözlerine yer verdi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :