DERLEME - Adıyaman'daki depreme ilişkin haberlerimizi derleyerek yayımlıyoruz. Saygılarımızla.AA

DERLEME - Adıyaman'daki depreme ilişkin haberlerimizi derleyerek yayımlıyoruz. Saygılarımızla.AA

Adıyaman'ın Samsat ilçesinde 5,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi- Deprem nedeniyle Adıyaman Valisi Abdullah Erin başkanlığında kriz merkezi oluşturuldu- Çevre illerden de hissedilen deprem nedeniyle Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde eğitime 1 gün ara veri

ADIYAMAN (AA) - Adıyaman'ın Samsat ilçesinde 5,5 büyüklüğünde deprem kaydedildi.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde, saat 14.07'de merkez üssü Adıyaman'ın Samsat ilçesi olan 5,5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiği belirtildi.

Adıyaman Afet ve Acil Durum İl Başkanı Osman Ertuğrul Altuğ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, depremin ardından Vali Abdullah Erin başkanlığında kriz merkezi oluşturulduğunu belirtti.

Ekiplerinin Samsat'ta çalışma yaptığını kaydeden Altuğ, "Hasar tespit çalışmaları sürüyor. İlçeye bağlı bazı köylerde hasar olduğu yönünde bilgiler var. Can kaybı olduğuna dair henüz bilgi gelmedi." dedi.

- Çevre illerden de hissedildi

Samsat'ta saat 14.07'de meydana gelen 5,5 büyüklüğündeki deprem, Şanlıurfa, Malatya, Diyarbakır, Kahramanmaraş gibi civar illerden de hissedildi.

İlk depremin ardından saat 14.16'da 4,2 büyüklüğünde bir artçı sarsıntı meydana geldi.

Kısa aralıklarla 13 artçı sarsıntının daha kaydedildiği bölgede, hasar tespit çalışmaları sürüyor.

Adıyaman Belediye Başkanı Hüsrev Kutlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, depremde hasar gören binalar olduğunu söyledi.

Şehir merkezinde büyük bir sıkıntı yaşanmadığını belirten Kutlu, "Merkezdeki binalarda çok hafif hasar var ancak köylerde hasar var. Merkezde de hasar olan yerler var. Bazı binalar ve minarelerde çatlamalar var. Merkezdeki bir okulda hasar var. Bütün ekipler alarmda. Çalışmalarımız sürüyor." diye konuştu.

Samsat Belediye Başkanı Yusuf Fırat, yaptığı açıklamada, deprem nedeniyle bazı evlerin yıkıldığını ifade etti.

Adıyaman Ziraat Odası Başkanı Bülent Fırat da bazı köylerde hasar oluştuğunu, köylülerin evlerini terk ettiğini dile getirdi.

- Siverek'te eğitime ara verildi

Depremin ardından artçı sarsıntıların hissedildiği Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde eğitime 1 gün ara verildiği bildirildi.

Adıyaman Afet ve Acil Durum İl Müdürü Osman Ertuğrul Altuğ, deprem nedeniyle 2 köydeki evlerde hasar oluştuğunu, can kaybı ise olmadığını bildirdi.

Altuğ, depremin ardından ekiplerin çalışmalarını sürdürdüklerini anlattı.

- 6 ilden arama kurtarma birlikleri sevk edildi

AFAD Başkanı Halis Bilden, Samsat'taki depreme ilişkin, "Şimdiye kadar can kaybı ya da ciddi bir yaralı yok. İki köyümüzde biraz hasar görünüyor. 6 ilden arama kurtarma birlikleri sevk ettik." dedi.

Artçıların bir süre devam edeceğini ancak etkisinin 4'ün altına gerilediğini vurgulayan Bilden, şunları kaydetti:

"Şimdiye kadar can kaybı ya da ciddi bir yaralı yok. İki köyümüzde biraz hasar görünüyor. 6 ilden arama kurtarma birlikleri sevk ettik. Ayrıca AFAD mobil tırını da bölgeye yönlendirdik. Battaniye ve gerekli araç gereç ihtiyacını giderdik. Vatandaşlarımızdan ricam bir süre çatlamış evleri kullanmamaları yönünde. Bunu Çanakkale'de de söylemiştik. Adıyaman valisi, belediye başkanı ve Samsat kaymakamımızla sürekli irtibat halindeyiz. Biz de durumu yerinde görmek üzere ekibimizle birlikte yola çıktık."

- Başbakan Yardımcısı Kaynak'ın açıklaması

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Samsat'taki depreme ilişkin, "Akdamar ve Taşkuyu köyünde hasarlı binalar var. İki hafif yaralı var. Allah'a şükür ağır yaralı ya da hayatını kaybeden vatandaşımız yok." dedi.

- Arama kurtarma ekipleri bölgeye ulaştı

Depremin ardından arama kurtarma ekipleri bölgeye ulaştı. İlçe merkezindeki bazı evlerde hasara yol açan depremin ardından vatandaşlar, yaşadıkları endişe nedeniyle sokağa çıkarak yardım ekiplerini beklemeye başladı. Artçı sarsıntıların devam ettiği ilçede, vatandaşlar araçlar ya da parklarda bekleyişini sürdürüyor.

Adıyaman'ın yanı sıra çevre illerden sevk edilen AFAD, Türk Kızılayı, itfaiye ve polis ekipleri, bölgede hasar tespiti yaparak, evleri hasar görenlere yardım ediyor.

- "Çocuğumun üzerine tuğlalar düştü"

Deprem sırasında evi hasar gören vatandaşlardan Nilüfer Aslan, deprem sırasında yaşadıklarını AA muhabirine anlattı.

Depreme namaz kıldığı sırada yakalandığını belirten Aslan, "Bir anda sanki bomba patladı. Eşyalar devrildi, yıkıntılar oluştu. Çocuğumun üzerine tuğlalar düştü ama Allah'a şükür bir şey olmadı." diye konuştu.

- "En büyük tesellimiz can kaybı olmaması"

Adıyaman Valisi Abdullah Erin, can kaybı yaşanmamasının en büyük tesellileri olduğunu dile getirerek, "28-30 yaralı vatandaşımız var, hepsi ayakta taburcu edilebilecek durumda." ifadelerini kullandı.

Depremin özellikle Samsat'ta etkili olduğunu ancak Adıyaman'da da hissedildiğine dikkati çeken Erin, şöyle devam etti:

"4-5 köyde 20'ye yakın eski köy evi yıkıldı. Geri kalan bazı yerlerde de hasar oluştu. Depremden etkilenenler için bu gece önemli. Biz de her türlü önlemi aldık. Tam bir seferberlik halindeler, bu gece ve yarın için önlem alındı. AFAD Başkanlığı da depremzedelerin battaniye, çadır, yemek ve gıda ihtiyacı için her türlü önlemi aldı. Yıkıntı ve hasar için gerekli çalışmalar yapılıyor. Geçmiş olsun."

- Deprem tatbikatı gerçek oldu

Adıyaman'ın Besni ilçesinde, Mehmet Akif Ersoy Fen Lisesinde yapılması planlanan yangın ve deprem tatbikatı hazırlıkları sırasında, Samsat'ta meydana gelen ve ilçede de hissedilen 5,5 büyüklüğünde deprem nedeniyle tatbikat gerçeğe dönüştü ve okul boşaltıldı.

Sivil Savunma Haftası dolayısıyla Besni'deki Mehmet Akif Ersoy Fen Lisesinde yangın ve deprem tatbikatı için hazırlık yapıldı.

Tatbikat için okula gelen itfaiye ekipleri, okulun tahliye edildiğini görünce şaşırdı.

Okul Müdürü Ömer Başçobanlar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, okullarında yapmayı planladıkları deprem tatbikatının gerçeğe dönüştüğünü söyledi.

Sarsıntıların son bulması üzerine itfaiye ekipleri, bahçeye çıkan öğrencilere olası bir yangın ve deprem esnasında neler yapılması gerektiğini anlattı.

- "Vatandaşlar bu geceyi çadırlarda geçirecek"

Türk Kızılayı Genel Başkanı Kerem Kınık, 1-2 saate kadar hasar tespit çalışmalarını bitireceklerini belirterek, "Vatandaşları çadırlara almış olacağız, bu geceyi çadırlarda geçirecekler inşallah." şeklinde konuştu.

AA muhabirinin telefonda görüştüğü Kınık, saat 15.00'ten itibaren Türk Kızılayı ekiplerinin sahaya intikal ettiğini ve şu ana kadar Samsat'a bağlı 17 köyde hasar tespitine yönelik çalışmalar yapıldığını ifade etti.

Vatandaşların herhangi bir sorun yaşamaması için ellerinden geleni yaptıklarını vurgulayan Kınık, ekiplerin araç, barınma ve gıda malzemeleriyle sahada olduklarını anlattı.

Kınık, çadırlara alınacak vatandaşlara sıcak yemek vereceklerini kaydederek, "Vatandaşlarımızın özellikle hasarlı evlere girmemeleri gerekiyor. Samsat bölgesindekilere de genellikle çadır desteği vereceğiz. Artçılar devam ediyor yoğun şekilde, 4'ün üzerinde sarsıntılar oluyor, tehlike geçmiş değil evlerine girmesinler." dedi.

Samsat Kaymakamı Yusuf Yıldırım da köylerde yıkılan evler olduğunu ancak enkaz altında kimsenin bulunmadığına işaret etti.

- 2 kişi hafif yaralandı

Samsat'a bağlı Akdamar Köyü Muhtarı Necmettin Öztürk, köydeki yaklaşık 40 evde hasar meydana geldiğini, 2 kişinin hafif yaralandığını söyledi.

Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, depremin köylerinde hasara yol açtığını ifade etti.

Sarsıntının ardından hemen evlerinden çıkan vatandaşlar, köy meydanında toplandı.

Halen süren artçı sarsıntılar nedeniyle evlerine giremeyen vatandaşlardan bazıları, dışarıda kullanabilecekleri malzemeleri evlerinden alıp yeniden bahçelerine çıktı.

Köydeki bazı evlerde büyük çapta hasarlar meydana geldi. Bazı evlerin duvarlarında çatlaklar oluştuğu, bazılarının da duvarları yıkıldı.

Samsat'ta meydana gelen deprem nedeniyle bölgeye gelen AFAD ve kaymakamlık yetkilileri, bölgede hasar tespit çalışmaları yürüttü.

- Vatandaşlar ağaçlar altında ateş yakarak ısınmaya çalıştı

Sarsıntılar nedeniyle evlerine giremeyen, park ve bahçelerde toplanan vatandaşlardan bazıları, ağaçların altında ateş yakarak ısınmaya çalıştı. Bazı vatandaşlar da Kur'an-ı Kerim okuyarak dua etti.

- Kılıçdaroğlu "geçmiş olsun" dileklerini iletti

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter hesabından, Adıyaman'daki depremde yaralananlara acil şifa diledi, Adıyaman halkına ve tüm Türkiye'ye geçmiş olsun dileklerini iletti.

- AFAD Başkanı Bilden ve beraberindeki heyet inceleme yaptı

Deprem nedeniyle bölgeye gelen AFAD Başkanı Mehmet Halis Bilden, Adıyaman Valisi Abdullah Erin, Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Hasan Aydınlık ile Adıyaman Belediye Başkanı Hüsrev Kutlu olay yerinde incelemelerde bulundu.

Bilden ve beraberindekiler, ilk olarak depremin en çok etkili olduğu Taşkuyu köyünde hasar oluşan evlerde incelemelerde bulunarak, vatandaşların sorunlarını dinleyip, sıkıntıların giderileceğini bildirdi.

Öte yandan, AFAD ve kaymakamlık yetkilileri, ilçe ve köylerde vatandaşlara çadır ve battaniye dağıttı.

Zaman zaman artçı sarsıntıların meydana geldiği ilçede evlerine girmeyen vatandaşlar ise ateş yakarak ısınmaya çalıştı.

Depremin ardından depremzedeler için çadır kurulumuna başlandı, yemek dağıtımı gerçekleştirildi.

Samsat'ta etkili olan depremin ardından yaralar sarılmaya başlandı. AFAD tarafından ilçe merkezindeki Kale Mahallesi'nde bin 500 kişinin barınacağı çadırların kurulması için çalışmalara başlandı. Çadırların kurulumunun ardından depremde evleri zarar gören vatandaşların çadırlara yerleştirileceği bildirildi.

- Pencereden atlayan çocuk tedavi altına alındı

Deprem anında panikleyerek okulun birinci katındaki pencereden atlayan 11 yaşındaki Rojda Demirelli, Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesinde tedavi altına alındı.

Ambulansla hastaneye kaldırılan Demirelli'nin kırılan ayağı alçıya alındı.

Demirelli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, okulda deneme sınavı çözdüğünü sırada deprem meydana geldiğini belirtti. Demirelli, "Herkes pencereden atlamaya başladı. Ben de atladım, ayağımı kırdım." dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler