'Derin devlete tetikçi olurum!'

'Derin devlete tetikçi olurum!'

Kurtlar Vadisi senaristlerinden Ömer Lütfü Mete kuran kursu hocasıyken nasıl silah yapmayı öğrendiğinden, hangi tarikata mensup olduğuna kadar her şeyi anlattı.

O Sabah gazetesinin en çok okunan yazarlarından biriydi. Fatih Altaylı gazetenin başına geçince ilk olarak Ömer Lütfi Mete’nin yazılarına son verdi. Kurtlar Vadisi’nden sonra şimdi Mevlana’nın hayatını konu alan bir filmin senaryosunu yazıyor. Mete, Star’ın sorularını cevaplarken “derin devlet” konusunda ilginç görüşlerini dile getiriyor.


-Üç yıllık Sabah gazetesi geçmişiniz neden sona erdi?


Yeni yayın yönetmeninin tasarrufuymuş. Bu Türk medyası için iyi bir gelişme aslında. Çünkü bu olay yayın yönetmenlerinin güçlendiği anlamına geliyor. Ancak bunun benim üzerimde gerçekleşmesi düşündürücü. Sabah gazetesinin en çok okunan yazarlarından biri olduğumu bilen bilir. Altaylı’nın hayat anlayışının yansımasıdır. Tasarrufları hayırlı olsun


-Kur'an kursu hocası iken Tabanca yapmayı nasıl öğrendiniz.


Ben Kur'an kursu hocalığı yaparken kaldığım evin oğlu tabanca imalathanesi vardı. Ben orda tabanca imal etmeyi yarıya kadar öğrenmiştim.Ham olarak kasa kısmını yapabilir duruma gelmiştim.


-Senaryolarınızdaki kahramanlar hep silah terminolojisine hakim.


O başka.O terminolojiye çevremizden dolayı vakıfız ama silahtan çok iyi anlamam. Silahlardan Osman Sınav daha iyi anlar. Ben çocukluğumdan bu yana kalem ehli birisi olarak büyüdüm.Kardeşim kabadayı idi. Ben ise daha mülayim idim. Daha sonra ter oldu ben kavgası o daha mülayim oldu.Bizim akrabalarda silah olmasına rağmen benim babamda yoktu silah.


-Derin devlet sizce hala derin çeteler mi ?


Derin çeteler evet. Bir tane değil birkaç tane var.Türkiye derin devlet olmadığı için Türkiye Cumhuriyeti devlet değil.Bütün devletlerin derin devleti var. ABD'nin hatta birkaç tane olduğu için ABD'nin başı beladan kurtulmayacak.Batışı da buradan olacak.


-Derin Devletin tarifi nedir ?


Devletin Gizli boyutudur. Mesela Rusya'da derin devlet gizli servistir.Mesela Mossad.Ben onları derin devlet olarak görmüyorum.Mossad başarılı bir servistir.Ama derin devlet bu değildir.İsrail'deki hiç şeffaf olmayan bir yapısı derin devlettir.Muhakkak dine dayanan bir derin devlettir. Normal de derin devletlerin hiçbir şeye bağlı olması mantıklı değil. Yani derin devlet şunu düşünmek zorunda. Bir çark olarak devlet mekanizmasının devam edebilmesini sağlamak zorundadır. Devlet hiçbir şeydir. Kanuninin sözü var ya. Olmaya devlette cihan gibi bir nefes sıhhat gibi.Şimdi . Hakikaten devlet sıhhattir. Nasıl insanın varlığı somut ise. Bu varlığında başarılı olmasının tek yolu sıhhattir.İnsan bedeni için sıhhat ne idi.Millet içinde devlet odur.Yani milletin sağlıklı olması devletin kendisidir. Bu sağlığı korumak içöib devlet gerektiğinde ne yapar.Sana ilaç olacak ise eroinde uygun olur mu ? Derin devlet odur ki. Herhan gibi bir yaşağı ve kaygısı yoktur.Derin devlet devletin sağlığını koruyabilmek için her türlü aracı kullanır.Gerektiğinde zehirde kullanır dine aykırı işte yapar.Dinde bunu gerektirir.Bir Müslüman olarak ben .Birisi beni tehdit ettiğinde ölüm kalım meselesi olunca ben kafirim diyebilir miyim.Buna benim dinim izin veriyor mu ?Veriyor. burada ben ruhsat ile hareket edebilirim.Dinimi ölüm tehlikesi söz konusu olursa inkar edebilirim Önemli olan insanın yaşamasıdır. Can tehdidi karşısında kişi inancını gizleyebilir.Buna İslamiyet izin vermiştir. O yüzden Derin devlet herhan gibi bir ideoloji ile şartlanmış olarak. Hareket edemez. Türkiye'nin bir derin devleti olsaydı, Atatürkçülük, solculuk, İslamcılık ile hareket etmez bu milletin sıhhati için devletin bekasını ve çıkarını düşünerek hareket ederdi.Ama biz ne yapıyoruz. Bizde devlet önemli değil.İnsanın canı ve sağlığı da önemli değil.İnsanın elbisesi önemli gibi ideoloji önemli.Bu din devleti olsa da aynıdır.Çünkü devlet var olmadığı zaman o devletin dininde bir anlamı yoktur.Ölmüş cesedin dini olsa ne olur olmasa ne olur.


-Derin devlet ile hiç kontağınız oldu mu.


Hayır derin devletim diye geçinen çok adam ile karşılaşıyorum.Çok hafif tipler bunlar. bir şeyler söylüyorlar.Doğrudan doğruya da Ben derin devletim gel buradan yak demiyorlar tabii.Kendisinin de derin devlet sayılmasını arzu ediyor.Bu bir şehvet bunu çok oynayan var.Askerin bir kısmı böyle geçiniyor. Özellikle Jitemin semtine uğramış kişiler.Diyelim ki Kıbrıs mücadelesinde katkıda bulunmuş. Veya devletin gizli bir operasyonuna katılmış ise kendini derin devlet diye satmaya kalkışan çok kişi var.Ama ben doğrudan doğruya ne bir istihbaratçı veya devletin bir yetkilisi ile özel olarak bir görüşmem olmadı. Mesela Mehmet Ağar ile görüşürüm ve bir ahbaplığımız var. Ve birkaç MİT yetkilisi ile de görüşürüm.Ama ilginçtir bu yetkililerden Türkiye hakkında çok da anlamlı bilgiler almam.Buda belki bu kişiler çok etkin yerlerde değillerdir o yüzden olabilir.Kimisine göre ben bu kadar çizip yazdığıma göre ben derin devletim.Ama ben diyorum ki derin devlet filan yok.O zaman şunu diyorlar bunu demesinin sebebinde Derin devletin mensubu olduğu için böyle diyor diyorlar.Hayır ben o zaman derin çetelerden birisini de olmam gerekir. Bu ülkenin derin devleti yok sadece derin çeteleri var.Kimsede demiyor ki hayır şu örgütlenme derin devlettir de demiyor. Bende beklemiyorum zaten.


-28 Şubat sizce kimin projesi


Geneline bakarsan TSK 'nin bir projesi gibi görünür.Ama değildir. Bu küresel sermayenin bir projesidir.


-Derin devlete hizmet ettiğiniz inanıyor musunuz ?


Eğer ben bir düşünür değil de bir amaç doğrultusunda yazıyor isem bunu derin devlet adına yapmaktan rahatsızlık duymam. Birinin sizcisi olsam. Ama var olduğuna inanmadığım bir topluluğun sözcüsü olmaktan yüksünmem. Eğer özgür bir düşünür değilsem varsın derin devletin tetikçisi olayım. Var olsa böyle bir kurum bende tetikçisi olsam yüksünmem.Bana bunu dediklerinde de umurum da değil. Allah doğruyu biliyor. Gerçekten bir derin devlet olsa ben on hizmet etmekten rahatsızlık duymam. Derin devletin satılmış bir beyni olmak benim için mümkün değil. Ben benim istediğim şekillide hizmet ederim derin devlete ama bari olsaydı. Bugünde devlet'e hizmet ettiğimi düşünüyorum. Bugünde çıkarım yok benim.Derin devletin yok olduğunu söyleyerekten aslında devlete hizmet ediyorum ben.


-Öldükten sonra nasıl anılmak istiyorsunuz.


Valla çok derdimde değil bu. Asıl ben orda ne yapacağım benim düşündüğüm o. Kendi paçamızı kurtarmaya çalışalım yeter. Aslında öbür tarafa gittiğinde ne yapacağımızı düşünen bir derdimiz olması gerek.