Deri kanserinin tespiti için ücretsiz tarama

Deri kanserinin tespiti için ücretsiz tarama

Türkiye'nin çeşitli illerindeki 20 üniversite hastanesinde 31 Mayıs-2 Haziran tarihlerinde ücretsiz yapılacak deri kanseri ve ben taramalarıyla toplumun konuya ilişkin farkındalık düzeyinin artırılması amaçlanıyor- Euromelanoma Türkiye Koordinatörü Prof.

İSTANBUL (AA) - Euromelanoma Derneğince, deri kanseri konusunda toplumun farkındalık düzeyini artırmak amacıyla hayata geçirilen "Euromelanoma Deri Kanserleri Tarama Kampanyası" kapsamında, 31 Mayıs-2 Haziran tarihlerinde Türkiye'nin çeşitli illerindeki 20 üniversite hastanesinde ücretsiz deri kanseri ve ben taraması yapılacak.

Kampanyanın tanıtım toplantısında konuşan Euromelanoma Türkiye Koordinatörü Prof. Dr. Nahide Onsun, Türkiye'de bu yıl 4. kez düzenlenecek kampanyanın gönüllü dermatologların katılımıyla gerçekleştirileceğini söyledi.

Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı Başkanı da olan Prof. Dr. Onsun, projeyle halkın deri kanserine karşı bilinçlendirilmesini amaçladıklarını ifade ederek, taramaya katılmak isteyen bireylerin "www.euromelanomaturkiye.org" adresinden online randevu alabileceklerini belirtti.

Onsun, erken tanının, bu kanser türünde de çok önemli olduğuna işaret ederek, ozon tabakasının incelmesiyle yeryüzüne daha fazla zararlı ışının ulaşmasının deri kanserlerinin en önemli nedenleri arasında yer aldığını anlattı.

Ultraviyolenin en önemli hasarının güneş yanıkları olduğuna dikkati çeken Onsun, şunları kaydetti:

"Çocukluk yaşında geçirilen güneş yanıkları DNA hasarına sebep olduğu için, çocuk ve gençlerde güneş yanıklarını önlemek için çok dikkatli olmamız gerekiyor. Her geçirilen güneş yanığı, riski katlayarak artırıyor. Kanserli lezyonlar, yüz, boyun, sırt ve kol gibi derinin güneşe (UVA ve UVB) daha çok maruz kalan kısımlarında görülür. Bu yüzden çocukları koruyabilmek için özel bir bakım uygulanmalıdır. Çocukluktan itibaren güneşten mutlaka korunmalı ve yüksek faktörlü güneş koruyucuları kullanmalıdır. Derimizde olan her şeyi gözleyebiliyoruz. Dolayısıyla gözümüzün önünde gelişen şeyi tanımamız, en azından şüphelenmemiz ve bir uzmana gitmemiz mümkün. Bizim en önemli amacımız da bu erken değişikliği fark eden hastanın, erken tanı için mutlaka bir deri hastalıkları uzmanına başvurmasıdır. Erken tanı alan deri kanserleri basit, ucuz, zahmetsizce yöntemlerle tamamen tedavi edilebiliyor. Ancak geç kalınan olgularda ne yazık ki bu mümkün değil. Deri üzerindeki güneşin etkileri daha çok 40 yaşının üzerinde görülür. Ancak son zamanlarda gençlerde de arttı. Özellikle solaryum alışkanlıkları, çok fazla güneş altında kalmak gibi durumlar daha fazla melanom görülmesine sebep oluyor. Şu anda genç yaş grubunda en sık görülen ikinci deri kanseri melanomdur. Ayrıca dövme de deri kanseri için önemli bir risk faktörü olabilir."

- "Bilinçli güneşlenmeye çok dikkat edilmeli"

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalından Prof. Dr. Murat Borlu, "Melanom çok öldürücü bir kanser, zor fark edilebiliyor. Özellikle çok sayıda beni olan insanlarda erken fark edilmesi de en önemli hayat kurtarıcı müdahale şansı veren elimizdeki tek imkandır." dedi.

Borlu, özellikle çocukluk yaş grubunda güneş yanığına dikkat edilmesi gerektiğini dile getirerek, genç yaşlarda maruz kalınan yüksek miktarda güneş ışığının melanom riskini artıran en önemli husus olduğunu aktardı.

Açık ten ve göz rengine sahip insanların ırksal olarak güneşe daha hassas olduğunu, bu nedenle de bu kişilerde melanom gelişme riskinin daha fazla olduğunu vurgulayan Borlu, şöyle devam etti:

"Bunun dışında birtakım genetik faktörler, bazı hastalıklar rol oynayabiliyor. Bunun dışında vücut direncinin düştüğü durumlarda melanom riski artıyor. Tabii birtakım gen mutasyonları var, bunlarda da risk artabiliyor. Melanomda ben sayısı da önemli. 50'den veya 100'den fazla beni olan insanlarda biraz daha risk artıyor. Ailesinde melanom olanlarda risk artıyor. Doğuştan olan benler de özellikle belli bir santimin üzerindeyseler, bunlarda da zaman içerisinde, özellikle erken yaşlarda melanom gelişme riski var. Bilinçli güneşlenmeye çok dikkat etmemiz gerekiyor. Belli saatlerde güneşe çıkmamalıyız. Solaryum gibi sadece ultraviyoleyi görünüş amaçlı bir hedef için kullanmamalıyız. Çocuklarımızı güneşte fazla bırakmamalıyız."

Borlu, bu konuda en büyük sıkıntıların da yanlış inanışlar olduğunu dile getirerek, "Benlerin alınması durumu kötüleştirir.' Böyle bir yanlış inanış var. Bu bilimsel olarak çalışılmış ve ispatlanmış; kesinlikle bir benin, melanomun alınması o beni olduğundan daha kötü hiçbir zaman yapmaz. Benlerin büyük bir kısmı rahatsızlık vermeyen, tamamen iyi huylu oluşumlardır ancak melanom erken evrede ben gibi görünür. Asıl önemli nokta budur. Bizim ben zannettiğimiz şey, aslında erken dönemde yakalayabileceğimiz bir melanomdur. Biz zahmetsiz muayenelerle bunları tespit edebiliyoruz. Şüphelendiğimiz durumlarda da bir biyopsi alıp o oluşumu değerlendiriyoruz. Burada erken tanının ne kadar önemli olduğunu bir kez daha vurgulamak istiyorum." diye konuştu.

Toplantıya, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Emel Bülbül Başkan ile Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesinden Doç. Dr. Gamze Erfan da katıldı.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler