Deprem Araştırmaları: Bornova'nın Zemin Yapısı 3 Boyutlu Modelleniyor!

Deprem Araştırmaları: Bornova'nın Zemin Yapısı 3 Boyutlu Modelleniyor!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 3 yıllık deprem araştırmalarında önemli adım: Bornova'da 7 bin hektarlık alanda tamamlanan mikrobölgeleme projesi kapsamında 32 bin deney yapıldı; riskli zeminler saptanacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 3 yıl önce başlattığı ve çok yönlü olarak sürdürdüğü deprem araştırmaları, kentin zemin yapısını mercek altına aldı. Bu kapsamda, Bornova'nın zemin yapısını belirlemek amacıyla 7 bin hektarlık alanda tamamlanan mikrobölgeleme projesinde önemli bir aşama geride bırakıldı. Proje dâhilinde toplanan numuneler, Egeşehir Laboratuvarı'nda 3 yıl süren yoğun bir çalışmayla incelenerek toplam 32 bin deney gerçekleştirildi.

Afet İşleri Dairesi Başkanlığı'nın yapı envanteri, zemin çalışmaları, kara ve deniz depremsellik araştırmaları gibi çok yönlü çalışmaları arasında yer alan mikrobölgeleme projesinde, Bornova'da Evka 3, Işıkkent, Mevlana, Kazım Dirik, Altındağ çevresi ve ilçe merkezi dâhil geniş bir alanda 1375 adet sondaj kuyusu açıldı. Kuyulardan alınan numunelerle zemin ve kaya mekaniği kapsamında toplam 32 bin deney yapıldı.

Egeşehir Laboratuvarı Teknik Şefi Gökçe Nazlı Kalbaz, çalışmanın bir bütün olarak ele alındığını ve amacın kentsel planlama, afet yönetimi ve inşaat mühendisliği uygulamaları için destek sistemi oluşturmak olduğunu belirtti. Kalbaz, elde edilen verilerle birlikte sahadan alınan jeofizik ölçümlerin ve paleosismik çalışmaların, Bornova'nın zemin yapısının 3 boyutlu olarak tasarlanmasında çok önemli bir role sahip olduğunu vurguladı.

Uzmanlar tarafından değerlendirilecek olan bu kapsamlı veriler sonucunda, Bornova bölgesinin jeolojik yapısı tamamen ortaya çıkarılarak hangi zeminlerin riskli olduğu kesin olarak saptanacak. Ayrıca, oluşturulan sıvılaşma potansiyeli, zemin büyütmesi ve yerleşime uygunluk haritaları da afet ve risk yönetiminin yanı sıra yeni yapılacak yapıların tasarım parametreleri için de rehber niteliğinde olacak. Bornova'nın ardından Karşıyaka'dan elde edilecek numuneler üzerinde deneylere başlanacağı bildirildi.

Deprem Araştırmaları: Bornova'nın Zemin Yapısı 3 Boyutlu Modelleniyor!

Deprem Araştırmaları: Bornova'nın Zemin Yapısı 3 Boyutlu Modelleniyor!

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.