Denizli trafiğine "yapay zeka"lı çözüm

Denizli trafiğine "yapay zeka"lı çözüm

Denizli Büyükşehir Belediyesi ve PAÜ Teknokent iş birliğiyle şehir trafiğini rahatlatmak amacıyla geliştirilen program, uygulamaya konuldu- Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Zolan: - "Geliştirilen yapay zeka programı şehir trafiğini yüzde 30 rahatlattı.

DENİZLİ (AA) - Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, uygulanmaya başlanan "yapay zeka" destekli program sayesinde şehir trafiğinin yüzde 30 rahatladığını belirtti.

Zolan, Ulaşım Dairesi Başkanlığında gazetecilere yaptığı açıklamada, kent trafiğinde zaman zaman sıkıntılar yaşandığını, bunlara çözüm bulmak için gayret gösterdiklerini dile getirdi.

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Teknoloji Geliştirme Bölgesi'ndeki uzmanlarla iş birliği yaparak bilimsel çalışma hazırladıklarını anlatan Zolan, şöyle konuştu:

"Program, tamamen yerli kaynak ve mühendislerle hazırlandı ve kent için yenilikçi bir proje oldu. Yaklaşık 4 milyon liraya geliştirilen program yurt dışından temin edildiğinde 40 milyon lirayı bulabiliyor. Program sayesinde kent trafiğinin tüm verilerini almaya başladık. Yaklaşık 6 ay süren çalışmaların sonucunda yapay zeka olarak adlandırılan sistem ortaya çıktı."

- "Işıkta bekleme süresini azalttık"

Zolan, Trafik Yönetim Merkezinde kurulu sistem sayesinde 95 kavşağa anlık müdahale imkanı bulduklarını vurguladı.

Belediye olarak teknolojiyi halkın hizmetine sunmaya devam edeceklerini ifade eden Zolan, "Geliştirilen yapay zeka programı şehir trafiğini yüzde 30 rahatlattı. Sistem, radyo sinyalleri vasıtasıyla çalışıyor. Bu sinyallerden alınan verilerle trafikte yoğun olan bölgelere müdahale ediliyor. Vatandaşların ışıkta bekleme sürelerini azaltarak trafiğin daha akışkan bir hale gelmesini sağladık." diye konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :