Denizde kaybolan yakınlarının bulunmasını istiyorlar

Denizde kaybolan yakınlarının bulunmasını istiyorlar

Avrupa'ya gitme hayaliyle bindikleri tekne Kuşadası açıklarında batan ve sağ kurtulan Suriyeli Cemil ailesi, olayda denizde kaybolan 13 yakınının bulunmasını istiyor- Olayda 3 çocuğunu kaybeden Suriyeli Azad Cemil:- "Onlara yeni bir hayat imkanı sağlamak

İZMİR (AA) - GÜLCAN KAPLAN - HAYRULLAH SARUHAN - Daha iyi bir yaşam umuduyla Avrupa'ya gitmek için bindikleri tekne geçen ekim ayında Kuşadası açıklarında batan ve tekneden sağ kurtulan Suriyeli aile, olayda denizde kaybolan 10'u çocuk 1'i hamile 13 yakınının bulunmasını istiyor.
Basmane semtinde kaldıkları iki göz odada bir yandan zorlu yaşam koşullarıyla mücadeleyi sürdüren Suriyeli Cemil ailesi, diğer yandan geçen 21 Ekim'de Kuşadası açıklarında meydana gelen tekne faciasında yitirdikleri, yüreklerine acı yük bırakan yakınlarının ölü ya da diri bulunmasını bekliyor.
Batan teknede bulunanların hepsinin akrabası olduğunu ifade eden Muhammed Masum Cemil (60), AA muhabirine eşini ve 5 torununu kaybettiği olayı aklından çıkaramadığını anlattı.
Ülkelerindeki savaştan kaçarak 2011'de Türkiye'ye geldiklerini kaydeden Cemil, geçen yıl Yunanistan adalarına geçmek üzere bir organizatörle kişi başına bin 800 avroya anlaştıklarını, çıktıkları yolda daha güvende olmaları için çocukları ve biri hamile 3 kadını teknenin alt bölümündeki kamaraya yerleştirdiklerini söyledi.

Cemil, "Denizde ilerlerken, tekne iki kez arıza yaptı. Teknenin kaptanına geri dönmesini söyledik. Kaptan telefonda birileri ile konuştu sonra yola devam etti. Ona neden geri dönmediğini sorduk, o da devam etmesi, asla geri dönmemesi konusunda tehdit edildiğini söyledi." diye konuştu.
-"Denizin üstünde 4 buçuk saat bekledik"

Teknenin su alarak hızlıca batmasının ardından denizin üstünde 4 buçuk saat beklediklerini ve kendilerini fark eden balıkçılar tarafından kurtarıldıklarını belirten Cemil, olayda kaybolan 13 kişinin hala bulunamadığını kaydetti. Teknedeki oğlu İbad'ın Yunan adasına ulaşarak karaya çıktığını, İbad'ın eşi ile 5 ve 9 yaşındaki iki çocuğunun boğulduğunu anlatan Cemil, ailesinin fotoğraflarını göstererek bulunmaları için yardım istedi.
Hayatta kalanlarla iki göz odada zorlu yaşam mücadelesi verdiklerini dile getiren Cemil, şöyle konuştu:

"Halimiz çok kötü, şu ana kadar yardım eden, halimizi soran olmadı. Bugüne kadar kapımızı çalan olmadı. Ben 60 yaşındayım ve 3 kızım var. Kaldığımız ev affedersiniz ağıl gibi. Eve 300 lira kira veriyoruz, elektrik ve suyu var. Neyi nasıl yapacağız artık bilmiyoruz. İsmimizi yazdırdık Almanya'ya gitmek için. Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Ahmet Davutoğlu'ndan rica ediyoruz, Almanya'ya gitmek istiyoruz, orada akrabalarımız var. Çocukların teyzeleri var. Onlarla, tanıdıklarla birlikte olurlarsa biraz nefes alırlar, okula gidebilirler. Yeniden hayata sarılabiliriz. Hepimiz Müslümanız, kardeşiz. Bize merhamet etsinler. Yardım edeceklerine inanıyoruz."

- "Ölmüşlerse bir mezarlarının olmasını istiyorum"

Olayda yaşları 7 ile 11 arasında değişen 3 çocuğunu kaybeden Muhammed Masum Cemil'in oğlu Azad Cemil de yaşadıklarını şöyle dile getirdi:

"Onlara yeni bir hayat imkanı sağlamak için yola çıktık ama başımıza böyle bir felaket geldi. İsteğim, onların bulunması. Onları sağ ya da ölü, görmek istiyorum. Ölmüşlerse bir mezarlarının olmasını istiyorum. Düşündüğümde delirecek duruma geliyorum. Dayanılacak gibi değil. Hatırladıkça aklım duruyor."
- Dava açılmıştı
Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri, 21 Ekim'de ihbar üzerine Aydın'ın Kuşadası Körfezi açıklarında, balıkçı tekneleri ve Ege Liman İşletmelerine ait "Palaemon" isimli römorkörün de katılımıyla kurtarma çalışması başlatmış, çoğunluğu çocuk ve kadınlardan oluşan 16 sığınmacı kurtarılmış, kayıp olduğu belirtilen 13 kişiye ulaşılamamıştı.
Sağ kalanların balıkçılar tarafından kurtarılması ve 1,5 yaşındaki Muhammed Halef'in denizden çıkarılması görüntüleri, kamuoyuna yansımıştı.

Olayın organizatörü olduğu iddiasıyla Ömer. A. (29) ve Zeki A. (52) hakkında 3 ile 8 yıl arasında değişen hapis cezası istemiyle dava açılmış, Ömer A, 2 ay tutuklu kaldıktan sonra tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edilmişti.
Davanın görülmesine Kuşadası 1'inci Asliye Ceza Mahkemesinde devam ediliyor.




AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :