Denizcilik ve Kabotaj Bayramı

Denizcilik ve Kabotaj Bayramı

DenizTemiz Derneği/TURMEPA dalgıçları Beşiktaş sahilinden Boğaz'a dalarak temizlik yaptı

İSTANBUL (AA) - 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nın 91'inci yıldönümü dolayısıyla DenizTemiz Derneği/TURMEPA dalgıçları Beşiktaş sahilinden Boğaz'a dalarak temizlik yaptı.

TURMEPA, Denizcilik ve Kabotaj Haftası etkinlikleri çerçevesinde, Boğaz’daki kirliliğe dikkat çekmek amacıyla Beşiktaş İskelesi’nde bu yıl da dip temizliği yaptı.

Beşiktaş Belediyesinin desteğiyle gerçekleşen etkinlikte, Aktif Balıkadamlar Kulübü Spor Derneğine bağlı gönüllü dalgıçlar tarafından yarım saat içinde deniz dibinden, 20 kilogramı aşkın pet ve cam şişe, cep telefonları, gazoz kapakları gibi atık çıkarıldı. Doğa dostu dalgıçların çıkarttığı atıklar Beşiktaş sahilinde sergilenerek Türkiye'nin önemli gelir kaynakları arasında yer alan denizlerin temiz kullanılması gerektiğine dikkat çekildi. Öte yandan, dalgıçlar su altı kamerasıyla denizin dibini de görüntüledi.

Gelecek nesillere temiz bir çevre bırakmak için denizlere çöp atmamak gerektiğine dikkat çeken DenizTemiz Derneği/ TURMEPA görevlilerinden Çevre Mühendisi Şeyda Dağdeviren, denizden çıkan atıkları değerlendirerek, "Bugün aslında burada gördüğünüz atıklar farkındalık yaratmak için çıkarabildiklerimizden birkaç tanesi. Türkiye denizlerinin altı aslında çok ciddi katı atıklarla dolu. Bunun yanında bizim göremediğimiz sıvı atıklar var. Bunun için toplumun hükümetin diğer kurum ve kuruluşların hep birlikte çalışmamız gerekiyor. Denizi eğer seversek sevdiğimiz şeyleri koruruz." ifadelerini kullandı.

İnsanların özellikle yaz aylarında denize daha çok çöp atmaya başladığını belirten Dalgıç Kaan Döşdemir ise her yıl TURMEPA ile birlikte bu etkinliği büyük bir mutlulukla yaptıklarını ve bu işten büyük keyif aldıklarını belirterek, "Görüldüğü üzere bu yıl da şişe, cep telefonu, fazlaca atıklar var. Özellikle cep telefonunun atıkları sürekli denize zarar veriyor. Yine görmek istemediğimiz alışkın olduğumuz manzaralar. İnsanlar denizin her şeyi öğütebileceğini düşünüyor, kesinlikle söz konusu değil. Çöplerimizi denize atmamamız gerekiyor." diye konuştu.

Denizlerin her zaman temiz tutulması gerektiğine dikkat çeken Dalgıç Aziz Yağcı da denizlerin birçok canlı için önemli bir yaşam kaynağı olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Denizlerimiz hayat kaynağı, büyük bir ekonomik nimet, korumamız lazım. Biz bugün buraya gönüllü olarak geldik. Bütün vatandaşlarımızın aslında en başta gönüllü olup kirletmemesi lazım, temizlemenin sonu yok ama önemli olan kirletmemek. Umarım bir farkındalık oluşturmayı başarmışızdır. Denizler hepimiz için büyük nimet, Türkiye'nin geleceği için gelecek nesillere temiz bırakmamız lazım."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :