Demokratik Kongo'daki şiddet olayları

Demokratik Kongo'daki şiddet olayları

DKC Savunma Bakanı Atama Tabe:- "ABD, Demokratik Kongo'daki iktidara karşı muhalefeti silahlandırmak istiyor"

KINŞASA (AA) - Demokratik Kongo Cumhuriyeti (DKC) Savunma Bakanı Chrispin Atama Tabe, ABD'nin DKC'deki muhalefeti silahlandırmaya çalıştığını ileri sürdü.

Tabe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ABD'nin şiddet olaylarını gerekçe göstererek Kinşasa'daki vatandaşlarını tahliye etme kararı aldığını belirtti.

"ABD, Libya ve Suriye'deki politikasını DKC'de de uygulamaya çalışıyor." ifadesini kullanan Atama Tabe, Amerikalı paralı asker görevlendirmek ve evrakta sahtecilikle suçlanan DKC'li muhalif Musa Katumbi ile ilgili de değerlendirmelerde bulundu.

Atama Tabe, "Bir ülke başka bir ülkede iç savaş yaşanmasından endişe duyduğunu dile getirdiğinde bu demektir ki söz konusu ülkede 'silahlandırdığı grubun' kapasitesinin farkında. ABD, Demokratik Kongo'daki iktidara karşı çıkmak amacıyla muhalefeti silahlandırmak istiyor." ifadesini kullandı.

ABD Hazine Bakanlığının, DKC'deki demokratik sürece engel oldukları iddia edilen iki generalin ABD'deki mal varlıklarını dondurma kararını da kınayan Atama Tabe, DKC ordusunun yenilenmesine yönelik çalışmaların ABD'nin desteği olmadan da devam edebileceğini söyledi.

Öte yandan ulusal basında yer alan haberlerde, Fransa Dışişleri Bakanı Jean Marc Ayrault'nun sözlerine yer verildi. Ayrault, DKC'nin iç savaşın eşiğinde olduğuna dikkati çekerek Devlet Başkanı Joseph Kabila'yı devlet başkanı seçiminde aday olmamaya çağırdı.

DKC'de halkın bu yıl içinde yerel, genel ve devlet başkanı seçimleri için sandık başına gitmesi bekleniyordu ancak kasım ayında yapılması öngörülen devlet başkanı seçiminin mali sorunlar nedeniyle ertelenmesi gündemde.

Kabila, seçim tarihinin belirlenmesi ve finansal sorunların görüşülebilmesi amacıyla kasımda ulusal diyalog süreci başlatmak istemiş, muhalefet ise 2001 yılından bu yana görevde bulunan Kabila'nın, anayasaya aykırı olmasına rağmen koltuğunu korumaya çalıştığını öne sürmüştü.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :