Demokratik Kongo'daki şiddet olayları

Demokratik Kongo'daki şiddet olayları

AP Sosyalistler ve Demokratlar İlerici İttifakı Grubu Başkanı Pittella: "Avrupa, Demokratik Kongo'da yeni bir Ruanda vakası yaşanması ihtimaline karşı sessiz kalmamalı"

KINŞASA (AA) - Avrupa Parlamentosu (AP) Sosyalistler ve Demokratlar İlerici İttifakı Grubu Başkanı Gianni Pittella, Demokratik Kongo'da soykırım yaşanabileceği uyarısında bulundu.

Pitella yazılı açıklamasında, doğal kaynakların kontrolünü sağlamak amacıyla ülkenin doğusunda özellikle Kivu bölgesinde silahsız sivilleri katleden ve bölgeye hakim olmaya çalışan milislerin şiddet eylemlerinin, uluslararası toplum tarafından görmezden gelindiğini savundu.

Avrupa Birliği (AB) ve Afrika Birliğinin ülkedeki yaşananlara karşı sessiz kaldığını ve bu durumu kınadığını belirten Pitella, "AB Dışişleri Yüksek Temsilciliğinin, BM ve Uluslararası Ceza Mahkemesi işbirliğinde uluslararası soruşturma açmasını talep ediyoruz" ifadesini kullandı.

Pitella, söz konusu şiddet olaylarına son verilmesi için askeri müdahalenin ötesinde kapsamlı bir stratejiye başvurulması gerektiğine vurgu yaparak, "Avrupa, Demokratik Kongo'da yeni bir Ruanda vakası yaşanması ihtimaline karşı sessiz kalmamalı" ifadesini kullandı.

Ülkenin doğusu yaklaşık 20 yıldır, doğal kaynakların kontrolünü sağlamaya çalışan silahlı grupların şiddet olaylarına sahne oluyor.

Sivil toplum kuruluşlarının verilerine göre, Demokratik İttifak Güçlerine (ADF-Nalu) bağlı Ugandalı ayrılıkçılar ile Ruanda'nın Kurtuluşu Demokratik Güçlerine (FDLR) bağlı Ruandalı ayrılıkçıların saldırıları nedeniyle Lubero ve Beni bölgesinde Ekim 2014'ten bu yana en az bin 116 kişi yaşamını yitirdi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :