Demokratik Kongo'daki olaylar

Demokratik Kongo'daki olaylar

İsveç'in Kinşasa Büyükelçisi Ben David:- "DKC, ülkede görev yapan İnsan Hakları İzleme Örgütünden İsveçli bir gözlemciyi sınır dışı etmek istiyor"

KINŞASA (AA) - İsveç'in Kinşasa Büyükelçisi Annika Ben David, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde (DKC) insan hakları ihlallerini araştıran İsveçli bir gözlemcinin sınır dışı edilmek istendiğini belirtti.

Ben David, sosyal paylaşım sitesi Twitter'dan yaptığı açıklamada, İnsan Hakları İzleme Örgütünden (HRW) gözlemci Ida Sawyer'ın, DKC resmi makamlarınca 48 saat içinde ülkeyi terk etmesinin istendiğini ifade etti.

Ülkede görev yapan tüm insan hakları savunucuları gibi Sawyer'ın da önemli bir görev üstlendiği değerlendirmesinde bulunan Ben David, söz konusu uygulamanın endişe verici olduğunu kaydetti. Ben David, Sawyer'ın DKC'deki görevine devam edebilmesi temennisinde bulundu.

Hükümet Sözcüsü Lambert Mende ise sınır dışı kararının doğru olmadığını ancak yetkililerin, Sawyer'ın vizesini yenileme gereği duymadıklarını açıkladı.

Yargıya Erişim Derneği (ACAJ) Başkanı Georges Kapiamba da kararın ciddi bir hak ihlali olduğunu vurguladı.

- 4 ayda, 4 sınır dışı

Ülkedeki insan hakkı ihlallerini yakından takip eden Sawyer, haziranda, güvenlik güçlerinin olaylarda şiddete başvurduğunu öne süren bir rapor hazırlamıştı.

Raporda, başkent Kinşasa'daki çetelere Kasım 2013-Şubat 2014 arasında düzenlenen Likofi Operasyonu kapsamında 30'a yakın kişinin kaybolmasından sorumlu tutulan güvenlik güçlerinin, 50'ye yakın kişiye de şiddet uyguladığı iddia edilmişti.

Hükümetin, nisandan bu yana haklarında benzer karar aldığı sivil toplum kuruluşu üyesi sayısı 4'e çıktı.

Halkı orman kaçakçılığına karşı ayaklanmaya çağıran İngiliz sivil toplum kuruluşu Global Witness'tan 2 araştırmacı geçen ay, merkezi ABD'de bulunan araştırma kuruluşu Kongo Çalışma Grubunun Başkanı Jason Stearns adlı Amerikalı araştırmacı ise Göç İdaresi Başkanlığına "yanlış bilgi verdiği" suçlamasıyla nisanda ülkeyi terk etmeye çağrılmıştı.

Stearns, "bazı ordu mensuplarının, ayrılıkçıların saldırılarına hedef olan Beni'deki sivil halka şiddet uygulanmasıyla ilişkili olduğunu savunan" bir rapor kaleme almıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :