Demokratik Kongo'da çatışma

Demokratik Kongo'da çatışma

Ülkenin güneydoğusunda askerlerin, eski milislerin düzenlediği gösteriye müdahalesiyle çıkan çatışmada çok sayıda kişi yaşamını yitirdi

KINŞASA (AA) - Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde eski milislerle askerler arasında çatışma çıktığı, olayda çok sayıda kişinin öldüğü belirtildi.

Adının açıklanmasını istemeyen Silahsızlanma ve Entegrasyon Programından (DDR3) bir kaynak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkenin güneydoğusundaki Haut Lomami bölgesine bağlı Kamina kentinde milislerin düzenlediği yürüyüşte yaşanan çatışmada, 17 kişinin öldüğünü bildirdi. BM'nin radyosu Okapi'de yapılan açıklamada ise 27 kişinin hayatını kaybettiği ifade edildi.

Haut Lomami Valisi Celestin Mbuyu Kabango da olayda çok sayıda can kaybının olduğunu, detaylı araştırmanın ardından bilgi paylaşılacağını kaydetti.

Görgü tanıkları, 2 yıl entegrasyon formasyonu alan eski milislerin, normal hayata dönme talebiyle yürüyüş düzenlediğini, askerlerin yürüyüşe gerçek mermiyle müdahalede bulunduğunu, bunun üzerine taraflar arasında çatışma çıktığını, olayda bazı eski milislerin yaşamını yitirdiğini ve çok sayıda kişinin yaralandığını öne sürdü.

Ülkenin doğusu yaklaşık 20 yıldır, doğal kaynakların kontrolünü sağlamaya çalışan silahlı grupların saldırılarına sahne oluyor.

Sivil toplum kuruluşlarının verilerine göre, Demokratik İttifak Güçlerine (ADF-Nalu) bağlı Ugandalı ayrılıkçılar ile Ruanda'nın Kurtuluşu Demokratik Güçlerine (FDLR) bağlı Ruandalı ayrılıkçıların saldırıları nedeniyle Lubero ve Beni bölgesinde Ekim 2014'ten bu yana en az bin 116 kişi yaşamını yitirdi.

İkinci Kongo Savaşı'nın (1998-2002) ardından milislerin silahsızlandırılması için oluşturulan DDR1 ve DDR2 programlarının sonuca ulaşmaması nedeniyle hükümet, MONUSCO ve Avrupa Birliği'nin desteğiyle geçen yıl DDR3'ü oluşturmuştu.

Bu kapsamda, 5 yıl içinde ülkenin doğusunda bulunan 54 silahlı gurubun lağvedilmesi hedefleniyor. DDR3 planı, yaklaşık 12 bin militanı kapsıyor. Hükümetin 2014'teki verilerine göre, 2004-2008 döneminde 30 bin 219’u çocuk olmak üzere 132 binden fazla kişi silahsızlandırıldı.

Öte yandan, Silahsızlanma ve Entegrasyon Programı finansman sorunları yüzünden etkin bir şekilde hayata geçirilemiyor.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler