"Demir Kilise"nin açılış töreni

"Demir Kilise"nin açılış töreni

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Uysal:- "120 yıllık bu eserin restorasyonundan, iç duvardaki döküm süsleme elemanlarından, çevre düzenlemesine kadar çok köklü ve kapsamlı çalışma gerçekleştirildi. İstanbul evrensel değerlere sahip bunun gibi kıymetli

İSTANBUL (AA) - İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, 120 yıllık Demir Kilise'nin restorasyonundan, iç duvardaki döküm süsleme elemanlarından, çevre düzenlemesine kadar çok köklü ve kapsamlı çalışma gerçekleştirildiğini belirterek, "İstanbul evrensel değerlere sahip bunun gibi kıymetli binlerce tarihi eserlerle süslenmiş bir açık hava müzesi. Biz bu tarihi mirası geleceğe taşımakta kararlıyız." dedi.

Restorasyonu tamamlanan Sveti Stefan Kilisesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımıyla gerçekleştirilen törenle ibadete açıldı.

Uysal, restorasyonu tamamlanan Demir Kilise'nin açılışında yaptığı konuşmada, tüm inançların bir arada yaşadığı, ibadetlerin özgürce yerine getirilebildiği İstanbul'un çok kültürlü bir medeniyet anlayışının, asırlar boyu sancaktarlığını yaptığını anlattı.

Yüzyıllardır İstanbul'un camisiyle, kilisesi ve havrasıyla bir arada olduğunu ifade eden Uysal, ibadethanelere saygı kadar onları korumanın da çok önemli olduğunu belirterek, özellikle tarihi yapıları gözetmenin, kültürel mirasa sahip çıkmanın İstanbul'a karşı sorumluluk olduğunu dile getirdi.

Uysal, uzun ve kapsamlı bir restorasyon neticesinde açılışı yapılan Demir Kilise ile bir kez daha bu sorumluluğu yerine getirdiklerini anlatarak, şöyle devam etti:

"Kız Kulesi, Ayasofya, Galata Kulesi gibi İstanbulumuzun sembol eserlerinden biri olan dünyanın ayakta kalan tek demir kilisesinin restorasyonuna Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla başlamıştık. Bulgaristan ile karşılıklı mutabakat anlaşması çerçevesinde Filibe'nin tam merkezinde bulunan Cuma Camimizin restorasyonunu yapmak da İstanbul Büyükşehir Belediyemize nasip oldu. İstanbul gibi hem Doğu'ya hem Batı'ya ışığını yansıtan, herkesi kucaklayan bu güzel şehir, ümit ediyorum ki tüm dünyaya bu vesileyle anlamlı bir mesaj vermiş olacaktır."

Sultan 2. Abdülhamit döneminde kendi kiliselerini kurmak isteyen Ortodoks Bulgarlar tarafından inşa edilen kilisenin, 2008 yılında İstanbul'un ve Türkiye'nin en güzel kilisesi seçildiğini ifade eden Uysal, "120 yıllık bu eserin restorasyonundan, iç duvardaki döküm süsleme elemanlarından, çevre düzenlemesine kadar çok köklü ve kapsamlı çalışma gerçekleştirildi. İstanbul evrensel değerlere sahip bunun gibi kıymetli binlerce tarihi eserlerle süslenmiş bir açık hava müzesi. Biz bu tarihi mirası geleceğe taşımakta kararlıyız. İnanıyoruz ki İstanbul tarihten aldığı feyzle kent kimliğini güçlendirerek geleceğe yürüyecektir." diye konuştu.

- "Memleketimizde hiçbir ayrım olmadığını bütün ülkelerin bilmelerini isteriz"

Bulgar Eksarhlığı Ortodoks Kilisesi Vakfı Başkanı Vasil Liaze de Demir Kilise'nin kuruluşuna ilişkin bilgi verdi.

Kilisenin, 1898 tarihinde Bulgar Kilisesi olarak ibadete açıldığını belirten Liaze, mühendislik harikası olan bu kilisenin dünyada tek olduğunu ve bir eşinin bulunmadığını aktardı.

Denize yakın olması, önünden yol geçmesi, suda yaşaması gereken ağaçlara su gelmemesi nedeniyle kilisenin zamanla denize doğru çökmeye başladığını ifade eden Liaze, şöyle konuştu:

"Muhtelif bakımlar kafi gelmemekteydi. Sayın Reisi Cumhurumuz, belediye başkanıyken muhtelif tamirlerde bize yardımcı olmuştur. Kilise 2000'li yıllarda artık erozyondan dolayı çürümeye başlamıştır. Kurtulması için gerekli kurumlara yapmış olduğumuz müracaatlardan hiçbir netice alınamamıştır. 2002-2003 senesi hükümetler değişti, her şey değişti. Kültür hazinesi olan tarihi eserlere eskiden ilgi gösterilmemişti. Çürümeye terk edilmişti. 2002 senesi sonunda yeni hükümetin işbaşına gelmesiyle Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve hükümetleri sayesinde bu eserler restore edilmiştir. Halen de restore edilmeye devam edilmektedir."

Demir Kilise'nin, Haliç'te muhteşem sanat eserleri, cami ve kiliselerin ortasında Türk ve Bulgar dostluğunu simgelediğini anlatan Liaze, "O dönem Başbakan olan Sayın Erdoğan'a bir fırsatını bulup durumu anlattık. Dikkatle dinledi ve kendisi kiliseyi çok iyi tanıyor. Sayın Cumhurbaşkanımız İstanbul'un en ücra köşelerini dahi bilmektedir. Kilisemizin tadilat işlemlerinin yapılması için talimat vermiştir. Muhtelif zamanlarda ayak üstü görüşmelerimizde kendisi problemi biliyordu ve tamiratın çabuklaştırılması için talimat verdi. Bu sayede kilise bitirilmiş oldu." diye konuştu.

Kilisenin ibadete hazır olduğunu belirten Vasil Liaze, "Türk ve Bulgarların müşterek açacakları ilk kilisedir. Buradan bütün dünya ülkelerine seslenmekteyiz. Biz buradaki Türk vatandaşları, Bulgar soyundan Hristiyan olup, hiçbir ayrım yapılmadan yaşamaktayız. Memleketimizde hiçbir din, ırk ve mezhep ayrımı olmadığını, bütün ülkelerin bilmelerini ve görmelerini isteriz." diye tamamladı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :