Değerli Konut'ta kimler vergiden muaf?

Değerli Konut'ta kimler vergiden muaf?

Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, değerli konut vergisi beyannamesinin son tarihini hatırlatarak, beyan süreci ve vergilendirme detayları hakkında bilgi verdi.

Değerli Konut Vergisi Beyanı ve Ödeme Süreci

Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, değerli konut vergisinin beyanı için son tarihin yaklaştığını hatırlatarak, mükellefleri 20 Şubat 2024'e kadar beyanname vermeye çağırdı. Beyanname, mesken nitelikli taşınmazın bulunduğu yer belediyesinden alınan bina vergi değerini gösteren belgeye ek olarak vergi dairesine verilmelidir. Vergi dairesi, taşınmazın bulunduğu yerdeki dairesidir. Beyannameyi taşınmazın maliki, intifa hakkı sahibi veya malik gibi tasarruf edenler verebilir. Her bir bağımsız bölüm ayrı ayrı değerlendirilir ve paylı mülkiyet durumunda malikler, hisseleri oranında vergilendirilirler.

Değerli Konut Vergisi Matrahı ve Vergilendirme Oranları

Özelmacıklı, 2023 ve 2024 yılları için uygulanacak vergi matrahları ve oranlarını açıkladı. Değeri 9 milyon 967 bin TL ile 14 milyon 951 bin TL arasında olan meskenler için binde 3 ila binde 10 arasında değişen oranlarda vergi uygulanmaktadır. 2024 için belirlenen oranlar, 12 milyon 880 bin TL ile 19 milyon 321 bin TL arasındaki meskenler için geçerlidir.

Vergiden Muafiyet Durumları

Altın Emlak Genel Müdürü, vergiden muafiyet durumlarını da açıkladı. Tapuda mesken olarak görünen ancak işyeri olarak kullanılan taşınmazlar ile henüz ilk satışa, devir ve temlik edilmemiş yeni inşa edilen meskenler vergiden muaf tutulmaktadır. Ayrıca, birden fazla meskene sahip olanlar için en düşük değere sahip olan meskenin vergiden muafiyeti uygulanmaktadır.

Bu bilgiler ışığında, mükelleflerin değerli konut vergisi beyanını 20 Şubat 2024 tarihine kadar gerçekleştirmesi gerekmektedir.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.